З 2 по 9 листопада у Києві пройшла осіння сесія очно-заочних профільних шкіл Малої академії наук України (МАНУ). До участі в сесії було запрошено 143 учні 10-11 класів з 20 областей України та АР Крим, яких рекомендували територіальні відділення МАНУ за результатами виконання контрольних робіт.

Урочисте відкриття сесії відбулося 2 листопада в залі засідань Вченої ради НТУУ "КПІ". Перед школярами виступили директор Національного центру МАНУ О.В.Лісовий, президент МАНУ, член-кореспондент НАН України, народний депутат України С.О.Довгий, ректор НТУУ "КПІ" академік НАН України М.З.Згуровський, директор Інституту гідромеханіки НАН України академік НАН України В.Т.Грінченко, виконуючий обов'язки директора філії "Центр післядипломної освіти" ПАТ "Укртелеком" Г.І.Пальшин. Вони висловили сподівання, що нинішні члени МАНУ через деякий час поповнять наукові і дослідницькі центри України і розпочнуть новий етап науково-технічного прогресу.

Заочні профільні школи МАНУ проводилися на базі фізичного та механіко-математичного факультетів КНУ ім. Тараса Шевченка (математична школа та секції "Фізика” і “Астрономія" фізико-технічної школи), Головного навчального центру післядипломної освіти ПАТ "Укртелеком" (школа інформаційно-телекомунікаційних технологій), хіміко-технологічного та інженерно-фізичного факультетів НТУУ "КПІ" (хімічна школа та секція "Технічні науки" фізико-технічної школи).

Лекцію читає доцент кафедри хімічної технології кераміки та скла ХТФ к.т.н. М.М.ПлемянніковНа ІФФ школярі слухали лекції з методології наукових досліджень, фізики, математики, матеріалознавства, нанотехнологій, які читали професори і доценти усіх кафедр ІФФ, а також викладачі ФМФ і Технічного ліцею НТУУ "КПІ", працювали в лабораторіях. Така школа на ІФФ проходить уже вп'яте. Як розповів нашому кореспонденту декан ІФФ проф. П.І.Лобода, вже є підстави говорити про помітні позитивні результати проведення таких шкіл для факультету. Кожного року сюди приходять випускники МАНУ, які свідомо обрали ту чи іншу спеціальність ІФФ. Такі учні мають хорошу підготовку з математики і фізики, добре навчаються, а крім того, своїм інтересом до науки заохочують і одногрупників. Створюється атмосфера, у якій відповідальне ставлення до навчання стає нормою. На думку Петра Івановича, саме завдяки співпраці з МАНУ цього року факультет навіть перевиконав план прийому, незважаючи на суттєве зменшення кількості випускників середніх шкіл.

Хімічна школа МАНУ у цьому році була організована вперше. Як розповів декан ХТФ проф. І.М.Астрелін, ознайомлення МАНівців-хіміків з факультетом розпочалося з презентації напрямків наукових досліджень та досягнень ХТФ, а лекції та лабораторно-практичні роботи були організовані так, щоб слухачі змогли попрацювати з провідними викладачами та науковцями всіх кафедр факультету. Це допомогло багатьом учням обрати напрям наукової діяльності, а також одержати консультації з методики виконання науково-дослідницьких робіт. Враження від учасників школи у всіх викладачів дуже хороші. Учні розумні, допитливі, серйозні, активні, достатньо підготовлені, що допомогло їм за допомогою викладачів факультету значно поглибити свої знання з теоретичної та технічної хімії. Хотілося, зауважив Ігор Михайлович, щоб у майбутньому ці учні обов'язково поповнили лави студентів ХТФ.

М.Петренко

На фотографіях:

1. Лекцію читає доцент кафедри хімічної технології кераміки та скла ХТФ к.т.н. М.М.Племянніков

2. Отримано кольорове скло

Дата події