Три десятиліття тому 18 вересня 1980 року згідно з програмою «Інтеркосмос» у Радянському Союзі було здійснено запуск космічного корабля «Союз-38» з міжнародним екіпажем – Героєм Радянського Союзу льотчиком-космонавтом СРСР Юрієм Вікторовичем Романенком і космонавтом-дослідником громадянином Республіки Куба Арнальдо Томайо Мендесом.

«Союз-38» здійснив стиковку з орбітальним комплексом «Салют-6» – «Союз-35», де уже понад 5 місяців працювали космонавти В.В.Рюмін і Л.І.Попов. У підготовці цього та інших спільних польотів за програмою «Інтеркосмос» брав участь Олександр Сергійович Болтенко, тоді – начальник Комплексу передстартової підготовки космонавтів на космодромі Байконур, а нині – завідувач відділу авіації і космонавтики Державного політехнічного музею при НТУУ «КПІ» (ДПМ). Він охоче відгукнувся на пропозицію студентів ФСП зустрітися і розповісти про цей політ і його підготовку.

Зустріч пройшла у відділі авіації і космонавтики ДПМ, серед цікавих експонатів. О.С.Болтенко яскраво описав картину кропіткої підготовки польоту і його виконання. Спільні екіпажі (по два від кожної країни) прибували на космодром за два тижні до наміченої дати старту. Проходили тренування, і тільки за день до старту Державна комісія вирішувала, який стане основним і здійснить політ. За день до старту екіпажу на космодром прибула кубинська урядова делегація на чолі з міністром оборони Республіки Куба Раулем Кастро Рус, яка брала участь у засіданні державної комісії і спостерігала старт ракети-носія, що вивела космічний корабель зі спільним екіпажем на орбіту.

За 8 діб на орбіті спільний екіпаж виконав велику програму наукових досліджень, яка включала 22 експерименти, зокрема, вирощування кристалів напівпровідників і тростинного цукру в умовах невагомості, космічна фотозйомка багатозональною фотоапаратурою МКФ-6М з метою дослідження динамічних процесів на поверхні Землі, в океані і атмосфері на Кубі та її околицях. Проводився також експеримент «Смак» – коли космонавти описували, як сприймаються на смак ті чи інші харчові продукти у невагомості порівняно із земними умовами. О.С.Болтенко продемонстрував численні фотографії з автографами космонавтів, на яких відображалися етапи підготовки екіпажу, газетні вирізки зі статтями про політ, унікальний випуск газети «Известия», де матеріали подані російською і іспанською мовами.

Не менш цікавою була і розповідь доцента Національного авіаційного університету Мануеля Лопеса. Він розповів, з яким захопленням було сприйнято цей політ на Кубі, повідомив цікаві факти з біографії Арнальдо Томайо Мендеса, який народився у 1942 році в сім’ї робітника у бідному віддаленому районі Куби, а після перемоги кубинської революції став військовим льотчиком і першим космонавтом-латиноамериканцем.

Дмитро Столяренко, студент ФСП