Доведено: серед багатьох чинників, які впливають на психологічний стан сучасної людини, музика займає одне з провідних місць. У своєму цьогорічному гастрольному турне Європою маестро з Японії піаніст-віртуоз Темпей Накамура, який не вперше відвідує Україну з метою підтримки ЗСУ, 8 червня приїхав до Києва.

У Центрі культури та мистецтв КПІ ім. Ігоря Сікорського на нього чекала вдячна аудиторія. На початку концерту його ведучі – директорка Українсько-Японського центру КПІ ім. Ігоря Сікорського Катерина Луговська та режисер ЦКМ КПІ ім. Ігоря Сікорського Віталій Федянин – нагадали аудиторії, що, на превеликий жаль, уже 36 політехніків віддали свої життя за звільнення батьківщини від ворожої орди. Хвилина мовчання. Можна починати виступ гостя з Японії.

Проте сам виступ, за задумом організаторів, дещо затримувався. Перед появою на сцені Темпея Накамури на великому екрані було продемонстровано низку відеокадрів, присвячених минулорічній зустрічі композитора зі слухачами у бомбосховищі одного з гуртожитків нашого університету під час його попереднього приїзду до Києва 10 жовтня 2022 року. Отже, вже з перших музичних акордів, що лилися з динаміків просторового екрану, стало зрозуміло: з грою виконавця знайома більшість студентів, викладачів, співробітників КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Свідченням популярності піаніста стали гучні аплодисменти після його появи на сцені. Зі слів ведучих дізнаємося, що невід'ємною частиною діяльності Темпея є благодійність. Допомагати людям артист розпочав ще 14-річним, коли його будинок був зруйнований землетрусом. Саме тоді він вирішив присвятити власне життя відновленню територій, яких торкнулась руйнівна сила стихії. А для того, щоби бути корисним людям, вчився у музичній академії на батьківщині, удосконалював мистецький фах в університетах США. А потім працював, творив, гастролював. Нині Темпей Накамура живе в Токіо, а виступає із сольними концертами по всьому світу.

... Він заволодів глядацькою залою з перших акордів. Є в його репертуарі авторська мелодія "Ічиго Ічіє", народжена завдяки засвоєнню канонів японської філософської традиції, що бере свій початок у чайній церемонії. Саме під час цього обряду, в основі якого – створення незабутніх моментів для досягнення естетичної насолоди від вживання цілющого напою, розвивається вміння цінувати кожну мить життя. Далі увазі зали було запропоновано вінок авторських мелодій з сольних альбомів "Темпеїзм", "Крила","Фенікс", "Rising soul" ("Душа, яка воскресне"), в яких завдяки напруженню почуттів, що викликала музика, зала налаштувалася на сприйняття глибокої музичної лірики.

Буває так, що достатньо кількох життєствердних слів зі сцени, щоб слухачі відчули себе окриленими. Саме так і сталося. Музикант радував численних глядачів не лише віртуозним виконанням п'єс, але й у коротких розповідях розкривав мотиви, що спонукали до їхнього створення. Увагу слухачів було прикуто до віртуозного виконання авторських п'єс "Червона бабка", "Небесний замок", сюїти "Політ душі". Із захопленням слухачі сприйняли музичні фантазії на тему всесвітньо відомого "Щедрика" Миколи Леонтовича та знаменитої української пісні "Ніч яка місячна".

Півтори години концерту пролетіли непомітно. Останній акорд гучною луною розлетівся глядацькою залою. А у відповідь звучали дружні аплодисменти та багатоголосе "Браво!"

Із вдячним словом до Темпея Накамури звернувся заступник голови Української Ради Миру, Надзвичайний і Повноважний Посол, заслужений працівник культури України, доктор філософських наук, професор Валерій Цибух. Він висловив надію, що і надалі японський піаніст-віртуоз даруватиме українцям темпераментні, яскраві та надихаючі мелодії, підтримуючи стривожені через війну людські душі. Адже жива музика є чудовим засобом для профілактики пригнічення й апатії. Навіть в найскладніші з моральної точки зору часи вона може допомогти перезавантажитися, надати сил для руху вперед, до спільної перемоги над ворогом України і світу.

Віктор Задворнов

Концерт японського піаніста-віртуоза Темпея Накамура

Українсько-Японський центр КПІ запрошує на благодійний концерт.

Темпей Накамура — яскравий піаніст і композитор. Почав грати на фортепіано у п’ять років, навчався в Осаці та Нью-Йорку.

Він щиро підтримує Україну в її боротьбі за незалежність і як артист своєю музикою хоче надихнути українців.

‼️ Вхід вільний. Кількість місць обмежена. Для тих, хто має запрошення, зарезервують найкращі місця!

☎️ Довідка й отримання запрошень:
Тел.: (044) 204-81-66
E-mail: uajc@kpi.ua
Telegram: @uajc_kpi_ua

На концерті проводитиметься добровільний збір коштів на потреби ЗСУ.

⏰ Коли: 8 червня о 18:30.
📌 Де: Центр культури та мистецтв КПІ ім. Ігоря Сікорського (просп. Берестейський, 37).

Дата події