Представники провідних вітчизняних авіабудівних підприємств, викладачі технічних закладів вищої освіти і науковці обговорили в КПІ ім.Ігоря Сікорського актуальні питання розвитку авіабудівної освіти в Україні та шляхи подолання проблем, які стоять на цьому шляху, на засіданні круглого столу "Проблеми авіабудівної освіти в Україні", який відбувся в залі Адміністративної ради університету 14 лютого.

Захід було проведено у межах проєкту "Реновація освіти в галузі літакобудування" (uCAREER – "Aircraft Engineering Education Renovation") за підтримки Посольства США в Україні. Метою проєкту uCAREER є створення інноваційних, орієнтованих на роботодавця сертифікатних програм, за якими готуватимуть креативних і компетентних інженерів за спеціальністю "Прикладна механіка", що відповідає пріоритетам Державної цільової науково-технічної програми розвитку авіаційної промисловості на 2021 – 2030 роки. До речі, фінансується він Державним департаментом США за підтримки Посольства США в Україні у межах "Програми малих грантів публічної дипломатії – ОСВІТА на 2023 рік". Також захід підтримали надійні партнери КПІ – Благодійний фонд Святого Володимира та компанія "Прогрестех Україна". Одним із організаторів круглого столу виступив Навчально-науковий механіко-машинобудівний інститут КПІ.

kpi images -

"Минулого року наш університет започаткував співпрацю з Університетом Аризони (США). Тепер ця співпраця втілена в низку спільних проєктів, над якими Механіко-машинобудівний інститут нашого університету працює спільно з Коледжем інженерії Університету Аризони. Також працюємо за програмою "Реновація освіти в галузі літакобудування", – розповів ректор університету Михайло Згуровський на початку засідання.

Участь у круглому столі взяли представники Національного аерокосмічного університету ім. М.Є.Жуковського "Харківський авіаційний інститут", Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут", Національного університету "Чернігівська політехніка", Херсонського національного технічного університету, Луцького національного технічного університету, Національного авіаційного університету, у дистанційному режимі – професори департаментів механічної та аерокосмічної інженерії Університету Аризони та Олд Домініон Університету (Норфолк, США). Також своїм баченням підготовки фахівців для авіабудівної галузі поділилися представники Мінстратегпрому України, ДП "Антонов", УкрНДІ "Авіаційні технології", ДП "КБ "Південне", ТОВ "Аерокоптер" та інші.

Учасники круглого столу, окрім питань суто освітніх, значну увагу приділили й особливостям застосування у виробництві сучасних літальних апаратів композиційних матеріалів як дуже перспективних для галузі та викладанню основ технології їхнього використання. До речі, досвідом викладання відповідних курсів у США поділилася професорка Університету Аризони Олеся Жупанська.

Отож, крок за кроком вітчизняна освіта в галузі авіабудування наближається до світових стандартів підготовки інженерів, які створюватимуть літальні апарати наступних поколінь.

Дата події