Людина має протягом життя перебувати у пошуку: знань, джерел натхнення та захоплення, здивування – навіть всупереч негативним емоціям, які переслідують нас під час війни. Про це згадалося 18 травня, коли співробітники нашого університету традиційно висаджували деревця калини біля будівлі Науково-технічної бібліотеки (НТБ) імені Г.С. Денисенка.

Ця подія, як і декілька інших, про які трохи нижче, зібрала чималу викладацьку та студентську спільноту. Зберегти нашу культуру та природу – два життєво необхідних завдання. По це неодноразово казали учасники урочистої ходи з нагоди Дня вишиванки до пам'ятника Ігореві Сікорському. Подібні думки висловлювали й організатори та гості церемонії відкриття виставкового проєкту "Благословенна Україна", що трохи згодом відбулось у холі першого поверху бібліотеки.

kpi images - посадка дерев

Своєрідне об'єднання часових площин і мистецької майстерності відбувалося у хвилини ознайомлення з фотоекспозиціями з красномовними назвами: "Жінка. Війна. Життя", "Батьківська хата", "Від лялі до кралі". Увагу відвідувачів також привернула експозиція предметів декоративно-прикладного мистецтва "Незламна лялька-мотанка", де, крім тематичного неповторного рукоділля з ниток і тканин, знайшлося місце й для стендів з ювелірними виробами (дукачі, намиста, сплетені з бісеру, стилізовані дівочі та весільні вінки, виготовлені за давніми технологіями, тощо) від майстрині із Черкас Юлії Кикоть.

Директорка НТБ Оксана Бруй у зверненні до відвідувачів експозицій наголосила на тому, що велике мистецтво заходить у бібліотеку в День вишиванки. Проте не варто забувати, що саме 18 травня прогресивний світ згадує і день початку депортації 200 тисяч кримських татар (за статистикою, половина з них померла дорогою до середньоазійських регіонів) сталінськими сатрапами. Хвилина мовчання за загиблими 79 років тому киримли змусила порушити актуальну тему агресії російських загарбників в Україні. Наче перегукуються з цими подіями світлини експозиції "Жінка. Війна. Життя", яку представила Київська організація Національної спілки фотохудожників України.

"У ці травневі дні також відзначаємо річницю виходу українських захисників з "Азовсталі". Це трагічні сторінки історії. Але ми пам'ятаємо та вшановуємо пам'ять – зрештою, це неодмінна та важлива складова Дня вишиванки. Чекаємо на нашу перемогу!" – висловилася наостанок Оксана Бруй.

Ці думки підхопила й Світлана Задоровська з Черкас – фотохудожниця, яка є членкинею Національної спілки фотохудожників України і співорганізаторкою українсько-американського проєкту "Батьківська Хата". Вона представила низку світлин з трьох освітньо-мистецьких акцій. "Зараз, в умовах російської агресії, ми бачимо, що наша культура та наша історія є зброєю. Тож відродження, переосмислення та популяризація українських культурних традицій є надзвичайно актуальними", – наголосила Світлана Задоровська. Поширювати цей проєкт світом допомагає фотохудожниця Олена Браво (представниця української діаспори у США, яка підтримувала зв'язок з аудиторією в онлайн форматі), її колеги та приватні колекціонери аутентичного одягу. Його мета – продемонструвати народні строї різних етнографічних регіонів України кінця XIX – початку ХХ ст. разом з архітектурними формами та побутом відповідної території. За словами Олени Браво, основу виставок складають світлини з найбільш постраждалих від воєнної агресії рф районів України: Бородянка (Київська область), Харківщина, Одещина, Сумська, Чернігівська, Дніпропетровська та Житомирська області. "Безумовно, у подальших версіях цієї експозиції будуть ще і звільнені від російської агресії Луганщина, Донеччина та Крим", – наголосили організатори експозиції в НТБ.

kpi images - на виставці

Роздивляючись десятки фото, що представляють проєкт "Батьківська Хата", можна вкотре пересвідчитись у правильності слів про те, що краса української культурної спадщини і традицій, яскравий колорит вітчизняного села, особливості його побуту, звичаїв, одягу і прикрас, своєрідна архітектура житла і своєрідність давніх ремесел – невмирущі. Цікаве і повчальне для нинішнього непростого періоду розвитку вітчизняної культури мистецтво завітало до університетської бібліотеки.

Віктор Задворнов

Смартукриття у бібліотеці КПІ

Дата події