Шановні делегати Конференції трудового колективу, працівники та здобувачі вищої освіти університету, запрошені!. Уперше в новітній історії КПІ ім. Ігоря Сікорського розпочинає навчальний рік в умовах війни. Її безпрецедентність, агресивність та жорстокість розбивається об хоробрість, відвагу та самопожертву кожного громадянина, кожного українця. Понад 80 працівників та працівниць університету боронять наші життя та українську державність у лавах Збройних сил України та їх воєнізованих формувань, сотні студентів та тисячі випускників Київського політехнічного стали на захист Незалежності. На превеликий жаль, на передовій є загиблі та поранені політехніки, про яких уже згадав Михайло Захарович, а практично кожний, хто продовжив навчати та вчитись, волонтерити та жертвувати сили, час та кошти, став учасником тилового фронту і надійною опорою українським воїнам. Від перших годин вторгнення функціонування університету на місці забезпечили проректори Ю.І. Якименко  та Н.В. Семінська, а також директор студмістечка О.А. Іщенко, за що їм велика вдячність від трудового колективу. Аж до моменту відступу ворога з території Київщини студенти та працівники цілодобово несли вахту та опікувалися побутовими та безпековими питаннями, а ті, хто перебували поза межами університетського кампусу, активно допомагали і передавали продукти, гроші, ліки.

Профспілковий комітет університету своїм рішенням від 17 березня 2022 року перерахував 1 мільйон гривень на потреби Збройних сил України на спеціальний рахунок у Національному банку, поклавши початок централізованій підтримці від КПІ. Цим же рішенням у межах кошторису профкому було започатковано Фонд грошової підтримки працівників університету, житло яких постраждало внаслідок бойових дій на території м. Києва та Київської області. До участі у фінансовому наповненні цього фонду долучилися усі без винятку профспілкові підрозділи. Ще понад 21 тисяча злотих надійшла від працівників братської нам Варшавської політехніки. Спеціально створена комісія протягом травня-червня здійснила огляд та оцінювання збитків за поданими заявами, а вже в липні 27 працівникам було виплачено понад 1 мільйон гривень у граничному розмірі до 100 000 як допомога у випадку повної руйнації житлових приміщень. Велика вдячність Київській міській організації профспілки працівників освіти і науки України та її голові О.М. Яцуню, яка взяла солідарну участь у допомозі працівникам університету і надала сумарно 168 000 гривень найбільш постраждалим. Робота цього фонду і відповідної комісії за рішенням профкому була продовжена до кінця 2022 року, оскільки деякі працівники університету тільки зараз змогли повернутися до своїх напівзруйнованих домівок і подати заявку. Хочу підкреслити, що ця допомога не замінює державних гарантій, які були анонсовані на найвищому рівні, а є додатковою підтримкою від колективу Київської політехніки та дружніх організацій.

Допомога і участь колективу університету не зупинилася на цьому і вже понад як пів року профком здійснює підтримку працівників університету, а також підрозділів Збройних сил, де вони служать. Зміни, які були прийняті до Податкового кодексу, дозволили нам забезпечувати благодійну підтримку без надлишкового оподаткування, притаманного мирному часу. Від початку війни профкомом було закуплено і передано на передову 30 рацій та пристроїв зв'язку, бронежилети, генератори, міношукач, військові аптечки, ноутбук, планшет, мобільні телефони, карабіни, спальні мішки, тактичний одяг та багато іншого на загальну суму 285 тис. грн.

За нашим запитом Київська міська організація профспілки допомогла з ремонтом транспортного засобу підрозділу розвідки, де служить наш з вами колега. І поки триватиме війна та діятиме режим воєнного стану, профком університету продовжуватиме акумулювати кошти, матеріальні цінності та людські ресурси для допомоги працівникам університету-військовослужбовцям.

Гуманітарна місія профкому була розширена і на допомогу мешканцям територій, де відбувались воєнні дії, зокрема Бучі та Бородянки – завдяки благодійним організаціям, очолюваним працівниками університету, а також небайдужим випускникам ФММ була організована доставка і передача понад 10 тонн гуманітарної допомоги.

І, звичайно, ми вітаємо рішення Конференції студентів університету, які вирішили кошти, призначені на діяльність органів студентського самоврядування у розмірі 1,5 млн гривень, перерахувати на потреби Збройних сил України. Таким чином, станом на 1 вересня централізована підтримка Київською політехнікою наших військових складає близько 3 млн гривень, а разом з допомогою постраждалим – сягає 4,5 млн гривень.

Війна і запровадження воєнного стану позначилися й на підходах держави до управління сферою освіти і науки, трудовими відносинами та фінансуванням бюджетної сфери. Не зупиняючись на законодавчому підґрунті, зазначу, що Київська політехніка, як і держава загалом, була змушена впровадити непритаманні форми організації трудових відносин, такі  як простій, у тому числі не з вини працівника, відпустки поза узгодженим графіком, у тому числі за власний рахунок, скорочення обсягу виконуваної роботи, у тому числі викликаному відсутністю студентів і працівників на робочому місці. І якщо дистанційна робота, яка для викладацького корпусу, учбово-допоміжного персоналу та особливо здобувачів вищої освіти вже стала звичною категорією за період пандемії, то для господарських служб, управлінського та керівного складу, виконання роботи для яких не передбачене і не може бути забезпечене поза межами робочого місця, потребувало унормування. З цією метою, а також з метою узгодження внутрішніх нормативів зі змінами до законодавства, в університеті від березня розроблялись та видавались щомісячні накази з обов'язковою участю та узгодженням з профспілковим комітетом щодо особливостей оплати праці, унормування надбавок та доплат за виконання роботи тимчасово відсутніх працівників тощо. І попри майже 10% секвестр бюджету університету за загальним фондом з травня 2022 року, прийняті рішення вважаємо найбільш збалансованими і такими, що впроваджені в інтересах усього трудового колективу.

Аналізуючи стан справ в інших закладах вищої освіти, а також результати рекомендацій з прийому на навчання за кошти держбюджету, які порівнювані з попереднім роком, маємо стримані очікування щодо фінансування університету до кінця 2022 року. Рішення щодо штатних розписів кафедр та підрозділів університету будуть ухвалюватися у вересні-жовтні. При цьому, попри скасування  формульного фінансування закладів вищої освіти, критерії оцінювання діяльності науково-педагогічних працівників, виконання ними умов контрактів і відповідності ліцензійним умовам разом з соціальною складовою, що включає наявність чи відсутність додаткових джерел доходів, як, наприклад, у працюючих пенсіонерів, повинні лягти в основу індивідуальних рішень щодо навантаження та частки ставки заробітної плати.

Сьогоднішні доповіді важко відокремлювати від сьогоднішніх подій, проте вони є звітними, у тому числі за період мирного часу. Тому коротко зупинюсь на кількісних і якісних показниках у роботі та у ході аналізу виконання Колективного договору.

Торік, вперше в історії колдоговірних кампаній в КПІ, договір було укладено відразу на три роки, а затвердженій Конференцією трудового колективу комісії було надано повноваження поточного контролю та, за необхідності, внесення змін та доповнень, що і було зроблено один раз протягом звітного періоду. За цей час комісія провела чотири засідання, про що були складені відповідні протоколи. За рекомендацією комісії Конференції трудового колективу рекомендовано визнати в цілому виконання Колективного договору за період з квітня 2021 по вересень 2022 року, а недовиконані пункти угоди з охорони праці закінчити виконувати до кінця поточного року.

Затверджені рішеннями минулої конференції комісії та ради виконували свої функції відповідно до чинного законодавства. За звітний період було проведено 24 засідання ради трудового колективу з житлових та соціально-побутових питань під головуванням проректора Н.В. Семінської, де були розглянуті питання тимчасового розміщення працівників, випускників університету в гуртожитках, у тому числі родин студентів із зони бойових дій, або тих категорій працівників, чиє житло було зруйноване. Зауважень та скарг на роботу ради не надходило. Комісія з трудових спорів, яку очолює перший проректор Ю.І. Якименко,  розгляду заяв не проводила внаслідок їх відсутності, що стало вже доброю традицією університету.

Звітування керівників різних рівнів цього року було відтерміноване, проте проведене в повному обсязі. Фінансовий звіт розміщено на сайті університету і він публікується в цьому номері газети "Київський політехнік".

Статутна діяльність профкому університету  у 2021 році була спрямована на реалізацію заходів матеріальної підтримки, соціального та правового захисту, оздоровлення співробітників та членів їх родин. За 2021 рік 1498 працівниками університету було оформлено 2944 лікарняних листки, що вполовину більше, ніж за 2020 рік. Оформлення здійснювалось відповідно до законодавства виключно на підставі електронних лікарняних листків.

Оздоровлення у 2021 році та на початку 2022 року було забезпечене 528  працівникам та членам їх родин на університетських базах, у санаторно-курортних закладах та закладах для відпочинку батьків з дітьми на загальну суму понад 740 тис. грн. Організаційну підтримку здійснювала комісія соціального страхування та оздоровлення профкому. Цьогорічний оздоровчий сезон на університетських базах з відомих причин не відбувся, проте бази перебувають у задовільному стані, у тому числі оздоровчий комплекс "Маяк", що знаходиться на тимчасово окупованій території.

Дитяче оздоровлення в таборах "Карпатські зорі" та "Верховина" Івано-Франківської області для дітей працівників КПІ влітку 2021 та 2022 років відбулось загалом для 55 дітей на загальну суму понад 40 тис. грн. Профспілки Варшавської політехніки цього року виступили ініціаторами відновлення літнього дитячого табору для дітей працівників університету, і в липні-серпні 2022 року 44 дитини два тижні відпочивали на гірській базі в м. Грибув, відвідували з екскурсіями Краків, Новий Сонч та ін. Така кількість дітей стала рекордним показником за усі роки міжнародної співпраці і дозволила задовольнити усі подані заявки.

Центр фізичного виховання та спорту відновлює свою роботу, у тому числі працюватимуть малий та великий басейни, і згідно з окремим графіком відвідувань конкретних секцій готовий приймати працівників та членів їх родин на пільгових умовах. Постійна підтримка команд ветеранів дає плідні результати: скажімо, команди з волейболу вікових груп 70+, 75+ та 85+ за останні півтора року здобули численні кубки та призові місця, останні перемоги датовані липнем цього року. Спортивно-масова комісія профкому на чолі з С.О. Журавльовим організувала різдвяний та дитячий турніри з мініфутболу, а у квітні-травні 2022 року – благодійні турніри з метою збору коштів на підтримку ЗСУ.

Профком продовжував фінансово підтримувати різні категорії співробітників КПІ, у тому числі ветеранів війни та праці, членів сімей співробітників, які знаходяться на фронті, працівників, яким необхідне складне і дороговартісне лікування, і, зокрема, за 2021 рік було надано грошової допомоги 2336 працівникам-членам профспілки на суму 5 млн 294 тис. грн. Кількість отримувачів допомоги зросла на 25 %, а середній її розмір збільшився на 10%. Також під гарантію профкому у 2021 році було надано кредитів працівникам на загальну суму 280 тис. грн. Відновлені після локдауну восени 2021 року культурно-масові заходи дозволили забезпечити відвідування Національного цирку, Театру опери та балету, Театру драми ім. Лесі Українки, Театру оперети, новорічних вистав 1000 працівникам, їх дітям та онукам на загальну суму компенсації понад 260 тис. грн.

Підбиваючи підсумки зазначу, що профспілковий комітет під час розгляду реалізації Колективного договору за минулий період констатував, що адміністрація університету та адміністрації підрозділів дотримувались положень Договору і тому рекомендує прийняти звіти адміністрації та профкомів про виконання положень Колективного договору університету за період з квітня 2021 р. по вересень 2022 р. Роботу ректора університету профком пропонує оцінити як задовільну.

Багаторічне профспілкове гасло "В єдності – наша сила" в умовах війни стало девізом національного опору та єднання, віри в справедливість і незламність!

Разом ми переможемо! Слава Україні!

Дата події