"Унікальне" та "перше в Україні" – такі визначення найчастіше лунали 25 січня від учасників відкриття в університетській Науково-технічній бібліотеці ім. Г.І.Денисенка багатофункціонального укриття smart shelter CLUST SPACE для студентів, викладачів і співробітників КПІ.

Причому казали це люди, які бачили у своїй професійній біографії доволі багато: представники державної влади, бізнесу, громадських організацій та, звісно, самі політехніки.

Smart shelter, або "розумне укриття" (так перекладається з англійської це словосполучення), площею майже 600 кв. метрів може прийняти до 500 осіб. Воно дійсно багатофункціональне, бо ті, хто під час повітряних тривог перебуватимуть у цьому сучасному просторі, зможуть не переривати повноцінного навчання й роботи, проводити хакатони й наукові конференції, ділові зустрічі й мозкові штурми, відпочивати й готуватися до занять тощо. Недарма ж гаслом, під яким проходило відкриття нового укриття, було "Safe Space of Ideas" – "Безпечний простір ідей". Отож шелтер розбито на декілька зон різного призначення – спільні робочі приміщення, кімнати для перемовин, відпочинку й санітарно-гігієнічних потреб. Усі вони облаштовані всім необхідним для людей.

"Ми з вами перебуваємо в такій ситуації, коли найбільша європейська країна знаходиться у стані війни. І це в цифрову епоху, епоху сучасних технологій і потужного розвитку, – з гіркотою поділився з "Київським політехніком" своїми думками щодо цієї своєї роботи фахівець, який спроєктував цей об'єкт, головний архітектор студії "Peker&Partners" Павло Пекер. – Я працював багато років у країнах, де триває війна, – в Іраку, в Лівії, а також у Єгипті, Об'єднаних Арабських Еміратах і маю доволі широкий досвід у сфері безпекових рішень. Але я ніколи не думав, що мені доведеться застосовувати його в моїй рідній країні".

kpi images -

Навіть не віриться, що донедавна це було просто підвальне бібліотечне книгосховище – хоча й сухе та прибране, але доволі похмуре і зовсім не таке, в якому хотілося б перебувати довше декількох хвилин, потрібних, щоб знайти й винести нагору замовлене читачем видання. Тепер не так. Певна річ, нове призначення цих площ не є аж таким, що надихає на бажання спускатися сюди знов і знов. Але для того, щоб людина, потрапивши через реальну небезпеку до шелтеру, не відчувала себе загнаною в підпілля істотою, що мусить просто перечекати й перетерпіти страшні години обстрілів, архітектори і будівельники зробили максимум можливого. Тут немає тьмяного освітлення і піску на підлозі, запаху плісняви й тоскного капотіння, обшарпаних стін і невідь звідки знесених старих потрісканих лав. Натомість у новому укритті є все, щоб той, хто буде змушений перебувати тут частину свого життя, не відчував дискомфорту. Ретельно продумано все – від яскравості світла та кольору й форми зручних для сидіння, відпочинку й спання меблів до розташування розеток і можливості підтримувати зв'язок із зовнішнім світом (про наявність Інтернету немає навіть потреби згадувати). На світлих стелажах уздовж стін – книжки на різні смаки та зацікавлення. Звісно, з огляду на те, що це укриття є частиною університетської бібліотеки, здебільшого доволі серйозні, але є й пригодницькі, дитячі та інші. Понад те, в цьому сховищі передбачено навіть відкриття невеличкого кафетерія.

kpi images - на стадії ремонту

Багатофункціональність і комфорт цих приміщень дозволить використовувати їх не лише під час ворожих обстрілів, але й у спокійні часи – як коворкінг і зручну платформу для проведення різноманітних заходів. Безумовно, smart shelter зможе ефективно працювати й після Перемоги.

"CLUST SPACE – це не просто точкове рішення проблеми навчання під час війни, а системна робота з розвитку студентства. Цей проєкт насправді став відповіддю на велику кількість поточних запитів суспільства, і він є унікальним безпековим рішенням, яке можна перенести на інші регіони України і за її межі також", – розповів ініціатор проєкту CLUST SPACE, підприємець, засновник венчур білдера CLUST і СЕО венчурного фонду Adventures Lab Руслан Тимофєєв.

Проєкт вперше був представлений 2022 року на Фестивалі інноваційних проєктів "Sikorsky Challenge", який традиційно щоосені проводиться в КПІ. Певна річ, журі цю ідею помітило й належно оцінило: проєкт став одним із переможців. Далі був пошук донорів і партнерів, розробка дизайну, візуалізації та технічних рішень.

Монтажно-будівельні та ремонтні роботи в приміщеннях одного з колишніх книгосховищ бібліотеки тривали 5 місяців. Як розповіла на церемонії відкриття шелтеру керівниця проєкту Анастасія Войткевич, над ним постійно працювала команда з 36 людей. Загалом у створення цього укриття було вкладено 415 тисяч доларів. При цьому є дуже важливий нюанс, про який вона також не забула сказати: "Це абсолютно благодійний проєкт. А це означає, що в ньому відсутня бізнес-складова, в ньому немає бізнес-кейсів з повернення інвестицій або прибутковості". Тобто цей проєкт, окрім усього іншого, – ще й наочна демонстрація потенціалу соціально-відповідального бізнесу, який усвідомлює свою роль у забезпеченні життєдіяльності й подальшого розвитку нашої країни навіть у важкі воєнні часи.

kpi images - CLUST SPACE

Усю інфраструктуру укриття розраховано на тривале перечікування в ньому небезпеки. Тим більше, що унікальна вентиляційна система дозволяє безпечно перебувати в ньому до 72 годин великій кількості людей навіть якщо ворог остаточно збожеволить і наважиться на застосування зброї масового ураження. "Можу запевнити вас, що в жодному дитячому садочку, школі або закладі вищої освіти такої системи сьогодні немає. Я розумію, що це дорого, але це дасть можливість перебувати тут у безпеці людям у випадку не лише ворожого обстрілу, але й, не дай Боже, якоїсь радіаційної або хімічної аварії, – так про цю вентиляційну систему  відгукнувся начальник управління організації заходів цивільного захисту ГУ ДСНС України в місті Києві Олег Стоволос. – І я особисто вважаю, що це дуже круто".

"Безпека є вкрай важливою умовою для забезпечення освітнього та наукового процесів у воєнний час. Тому облаштування в Київській політехніці безпечного і комфортного простору Smart shelter CLUST SPACE, в якому креативна спільнота зможе створювати інновації світового рівня, має велике значення не лише для університету, а й для всієї країни – на цьому наголосив, виступаючи перед учасниками церемонії відкриття шелтеру, ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського Михайло Згуровський, і продовжив – нове інноваційне укриття на базі нашої Науково-технічної бібліотеки слугуватиме як спільноті КПІ, так і буде ефективно використовуватися учасниками Всеукраїнської інноваційної екосистеми "Sikorsky Challenge Ukraine", МОН України, Мінцифри, іншими науково-освітніми установами і відомствами для розвитку інновацій".

До речі, завершилася церемонія відкриття шелтеру першим із присвячених інноваційному розвитку країни заходів – панельною дискусією "Smart money. Як Україні здійснити технологічний стрибок. Роль бізнесу, держави та освіти". Участь у ній взяли представники влади (заступник Міністра освіті і науки України Денис Курбатов та керівниця державного проєкту DEFENCE-TECH кластера Brave1 Наталія Кушнерська), освіти (ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського Михайло Згуровський, керівниця Екосистеми КПІ "Sikorsky Challenge" Інна Малюкова), бізнесу (Віцепрезидент Канадсько-Української торгової палати в Україні, керівний Партнер Торонто-Київ, співзасновник компанії "Yakaboo", голова Наглядової ради "Промприлад. Реновація" Юрій Кривошея) та стартаперського руху (співзасновник і CEO стартапу Wantent, доцент кафедри цифрових технологій в енергетиці КПІ Олексій Шалденко).

kpi images -

Що ж до подальшого масштабування проєкту зі створення багатофункціональних укриттів для українських вишів, то, як повідомили ініціатори його реалізації, вони обладнуватимуть подібні шелтери передусім у тих закладах вищої освіти, що працюють у містах, розташованих неподалік від лінії фронту. Отож на черзі Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара. Для будівництва там шелтеру першим надав доволі значну суму ІТ-підприємець і, до речі, випускник КПІ Михайло Савченко.

Дмитро Стефанович

ЗМІ про інноваційне бомбосховище в Бібліотеці КПІ

КПІ реалізує проєкт зі створення смартукриття в підвальному приміщенні бібліотеки. В новітньому хабі можна буде безпечно навчатися й працювати під час повітряних тривог.

Журналісти телеканалу «Інтер» поспілкувалися з директоркою бібліотеки Оксаною Бруй і керівницею проєкту Анастасією Войткевич. Вони розповіли, як старе книгосховище перетворюють на багатофункціональний смартпростір.