Відділ рідкісних та цінних документів НТБ ім. Г.Денисенка поповнився ексклюзивним подарунком – дивовижно гарним вишитим рушником від поважного друга бібліотеки, який побажав залишитися інкогніто для широкого загалу.

Рушник створено на замовлення. Він має назву "Холодний яр" та виконаний на домотканому полотні, виготовленому вручну понад століття тому. І хоч гаптований не золотом-сріблом, але бордово-червоні барви та рельєфне тамбурне шиття поєднані так вдало, що візерунок аж міниться та переливається на світлі, розкриваючи свою символіку й додаючи цілісності усій композиції.

Відомо, що вишиваний рушник – духовний символ українського народу. Прадавня система знакових комбінацій в орнаментах – це не лише аграрно-обрядова символіка наших предків, але й давня космічна грамота. Червоно-біла кольорова гамма має психологічне значення найвищого піднесення, урочистості, оптимізму.

"Рушник "Холодний Яр" витримано в традиціях класичних рушників Холодноярщини ХІХ – початку ХХ століть, які вишивали черниці Мотронинського монастиря. Первообразом Древа роду, характерного для таких рушників, є мотиви розпису Трапезної церкви Києво-Печерської лаври, – розповіли фахівці. – У візерунках присутня символічна модель Світобудови та ціла низка благословляючих символів: планетарне Древо життя – втілення ідеї возвеличення життя на землі, богиня – Берегиня, культ роду, солярні знаки тощо. Усе це, помножене на живу енергію рук Майстра, як і колись, працює на добро". Рушник прикрасить будь-який простір, адже має розміри 350 x 47 см.

Виготовленням таких виробів займається творча майстерня заслуженої художниці України Олександри Теліженко з Черкащини. Тут понад 20 років створюють мистецькі вироби, оздоблені ручною та машинною вишивкою, які демонструють глибинну українську традицію, втілену в сучасних творах. "Майстрині оберігають народну мудрість і творять новітнє мистецтво незалежної України. Продукція ексклюзивна та малосерійна, виконана на основі авторських ескізів, тож є унікальною", – кажуть вдячні замовники.

kpi images - Холодний Яр

"У рушникові – як і в пісні чи слові – закладено душу народу, скарбниці якого безмежні", – говорить Людмила Миколаївна Гунько, завідувачка відділу рідкісних і цінних документів Науково-технічної бібліотеки КПІ, та запрошує помилуватися живим оберегом.

Надія Ліберт