Про роботу департаменту навчально-виховної роботи (ДНВР) в умовах карантину розповідає проректор з навчально-виховної роботи КПІ ім. Ігоря Сікорського Наталія Семінська.

Пандемія COVID-19 внесла зміни у роботу ДНВР. З початком карантину ми докладали багато зусиль, щоб забезпечити максимальну безпеку учасників освітнього процесу. Наш департамент у співпраці з директором студмістечка, Студентською радою КПІ, первинними профспілковими організаціями працівників та студентів КПІ ім. Ігоря Сікорського, а також представниками інших підрозділів університету щодня здійснює інформування широкого загалу про заходи щодо запобігання поширенню коронавірусу, повідомляє про реальні статистичні дані, дії студмістечка та інших підрозділів, допомогу, яку університету надають компанії-партнери, про розробки наших науковців, спрямовані на протидію пандемії, та інше. А щоб карантинні обмеження не стали для учасників освітнього процесу інформаційними обмеженнями, кожний з відділів ДНВР надає актуальну інформацію за напрямом своєї діяльності на всіх доступних інформаційних ресурсах: сайтах, сторінках та каналах у соціальних мережах.

Одним з головних напрямів нашої щоденної роботи є забезпечення, спільно з департаментом організації освітнього процесу (ДООП), належного освітнього процесу в умовах карантину. На регулярних онлайн-засіданнях Ради з навчально-виховної роботи із заступниками деканів факультетів та директорів інститутів ми обговорювали і вирішували питання організації освітнього процесу в дистанційному режимі: поточний контроль за виконанням студентами навчального плану, проведення атестацій, їх результати, своєчасне внесення цих результатів до системи "Електронний кампус", роботу зі студентами в гуртожитках та ін. Для належного завершення навчального року спільно з департаментом організації освітнього процесу розробили і впровадили Регламент проведення семестрового контролю в дистанційній формі.

У тісній співпраці зі Студентською радою університету здійснюємо моніторинг забезпечення дистанційного навчання. Усі звернення і скарги студентів належним чином розглядаються адміністраціями університету, факультетів, інститутів, після чого вживаються необхідні заходи.

Представники ДНВР брали участь в акредитації освітніх програм ІПСА, ФЛ та ФСП, яку проводило Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО). Факультетам та інститутам надавалася ґрунтовна консультативна допомога та інформаційна підтримка з питань академічної мобільності, соціального та навчально-виховного напрямів діяльності; начальники відділів брали участь у зустрічах експертів НАЗЯВО з представниками адміністрації університету. Завдяки набутому досвіду окреслено нові перспективи роботи ДНВР, зокрема орієнтацію на поглиблення інтернаціоналізації університету, посилення ролі Центру розвитку кар'єри у забезпеченні ефективної взаємодії роботодавців з факультетами та інститутами, розробку і впровадження програм дуальної освіти та ін.

Для реалізації визначених акредитацією завдань і подальшого вдосконалення організації освітнього та навчально-виховного процесу в університеті у співпраці з іншими профільними департаментами завершується розробка низки положень: про подвійний диплом КПІ ім. Ігоря Сікорського, пільгове кредитування, деканат, куратора, вирішення конфліктних ситуацій, сприяння працевлаштуванню та ін.

Працівники стипендіального відділу спільно з департаментом економіки та фінансів під час карантину, як і завжди, забезпечували своєчасне призначення та зняття академічних і соціальних стипендій, виплати студентам із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Наказом МОН від 29.04.2020 на ІІ семестр 2019/20 навчального року призначено академічні стипендії Президента України семи студентам нашого університету: Вікторії Дворник та Валерію Демчику (ФІОТ), Владиславі Друзь (ФСП), Микиті Копанєву  (ФТІ), Олександру Матвєєву (ХТФ), Олені Місяйло (ФММ), Віталію Ясеньчуку (ІХФ).

Для врахування в рейтингу успішності додаткових балів при призначенні академічних стипендій відділ стипендіального забезпечення організував дистанційне подання документів.

Діяльність напряму організаційної роботи теж зазнала змін. Карантин вплинув на проведення щорічної Міжнародної студентської олімпіади з програмування імені С.О. Лебедєва-В.М. Глушкова "KPI-OPEN", у першому етапі якої взяли участь майже 70 команд. Наразі вирішується питання щодо організації другого туру. 17 травня у режимі онлайн відбулася Міжфакультетська студентська олімпіада з програмування "КПІ-Онлайн", у якій взяли участь 27 команд із 7 факультетів. Переможцями стали команди ІПСА (1-ше місце) та ФІОТ (2-ге та 3-тє місця). Всі учасники змагань отримали сертифікати учасників, а переможці – не лише дипломи, а й заохочувальні подарунки, надіслані кожному особисто.

Протягом карантину продовжувалась реєстрація гуртків за спрощеною процедурою і відповідно до нових напрямів (наукові, інженерні, соціогуманітарні, спортивні). Наразі вже зареєстровано 70 гуртків (https://dnvr.kpi.ua/about/#s_t_e_a_m).

Попри карантин, активно розвивався напрям академічної мобільності. Здобувачам вищої освіти, які на початок карантинних обмежень перебували за програмами академічної мобільності в різних країнах, надавалась усіляка можлива підтримка, так само, як і іноземним студентам, які перебували за програмою Еrasmus+ у нашому університеті. Водночас розвивалася співпраця із зарубіжними партнерами. За деякими програмами, з огляду на ситуацію,  терміни конкурсів було продовжено, за іншими, на прохання партнерів, – відтерміновано на наступний навчальний рік. Проведено перемовини з університетами Франції (Університетом Лотарингії та Вищої школи хімії м. Лілль); вони вже восени або навесні очікують учасників програми Еrasmus+, номінованих КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Активізувалась співпраця з Німецькою службою академічних обмінів DAAD, а також з німецькими університетами-партнерами: з Технічним університетом Дрездена, Університетом прикладних наук Міттельхессена та ін. Планується низка інформаційних заходів про можливості академічної мобільності.

21 травня 2020 р. спільно з ESN (Erasmus Students Network) для здобувачів вищої освіти і викладачів КПІ ім. Ігоря Сікорського було проведено вебінар "Еразмус – доторкнись до своїх мрій". Плануємо організувати серію вебінарів з університетами-партнерами з Франції, Польщі, Німеччини, Туреччини.

Розвивалась і співпраця з роботодавцями. Протягом карантину Центром розвитку кар'єри організовано понад 30 вебінарів, у яких взяли участь майже 1000 здобувачів вищої освіти. Наприклад, у травні пройшли вебінари від компаній The Würth Elektronik Group "Basics of GNSS position ingand receivers technology", Festo Ukraine, ЦеХАБ, SOFTICO, та онлайн-квартирник від агрокомпанії "Kernel", онлайн-кейс від компанії Ernst & Young в Україні, а також 10 вебінарів від компаній SoftServe та Huawei. Компанії високо оцінили нашу організаційну роботу і активне залучення зацікавлених здобувачів вищої освіти до участі у вебінарах. А ми, своєю чергою, у Дайджесті актуальних вакансій регулярно публікуємо актуальну інформацію від наших партнерів.

У планах подальшого розвитку цього напряму – розширення співпраці з Федерацією роботодавців України та профільними асоціаціями України, укладання договорів про співпрацю та розширення взаємодії з роботодавцями-стейкхолдерами усіх освітніх програм КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Пандемія актуалізувала і потребу у психологічній підтримці всіх учасників освітнього процесу. Студентська соціальна служба департаменту регулярно організовує індивідуальні онлайн-консультації психологів (студенти – іноземні громадяни можуть отримати психологічну підтримку англійською мовою),  проводить літературно-музичні вечори (квартирники) та Zoom-конференції в режимі smalltalk – діалог у невимушеній атмосфері з супутніми вправами на знайомство та зближення, настільні ігри в режимі онлайн.

Від початку карантину на інформаційних ресурсах публікуються корисні матеріали про те, як убезпечити себе від COVID-19, статті для підтримки емоційного стану учасників освітнього процесу, створено гугл-форму карантинного консультанта, де кожен охочий може залишити запит на підбір курсів, онлайн-подій, запитання до психолога тощо. Протягом березня-квітня було проведено Instagram-конкурс, спрямований на заохочення людей дотримуватись заходів безпеки і носити медичні маски, записано та змонтовано подкаст на тему "Як налаштувати свій графік сну" про циркадні ритми, презентовано додаток "112.in.u" онлайн для допомоги людям з інвалідністю та можливості підтримки петиції на сайті Президента стосовно цього проєкту, соціальним педагогам гуртожитків студмістечка надано добірку посилань на вебінари з вікової психології, булінгу, міжнародну терапевтичну групу з психологічної онлайн-допомоги від психологів з різних країн.

Спільно з Київським міським центром крові проводимо постійний моніторинг поточної ситуації з донорства крові та/або її компонентів. На інтернет-ресурсах соцслужби здійснюється роз'яснювальна робота з метою сприяння добровільному безоплатному донорству серед університетського загалу.

Студентська соціальна служба спільно з Ukrainian Medical Students Association (UMSA, НМУ ім. О.О. Богомольця) організувала серію вебінарів, спрямованих на розвиток сексуальної культури і освіти молоді ("Тонке мистецтво планування сім'ї", "Захворювання, що передаються статевим шляхом" та ін.). У рамках благодійної акції з надання гуманітарної допомоги нужденним, у співпраці з БФ "Добрі справи" до м. Умань було відправлено п'ять посилок з речами, пожертвуваними студентами та співробітниками університету, для розподілення їх серед малозабезпечених родин області.

Не забували ми у період карантинних обмежень і про естетичне виховання молоді. Зокрема, організували відеоконцерт вокальної студії "Натхнення", онлайн-фотоконкурси "Таланти КПІ" та "Вишиванка на карантині".

У зв'язку з проведенням в Україні медичної реформи, нашому департаменту спільно зі студмістечком, департаментом майнового забезпечення та юридичним управлінням доручено координувати реалізацію медичного забезпечення здобувачів вищої освіти. Вже підписано Меморандум з Київською міською студентською поліклінікою (КМСП) щодо обслуговування студентів і викладачів. Для одержання безоплатної медичної допомоги здобувачі вищої освіти мають обрати терапевта й укласти з ним декларацію. Подробиці було викладено в інтерв'ю з головним лікарем КМСП Іриною Собко, розміщеному на інформаційних ресурсах ДНВР. Крім того, плануємо залучення приватної клініки до роботи у приміщенні Студентської поліклініки (вул. Академіка Янгеля, 16/2). Розглядається можливість надання цими лікарями як первинної, так і вторинної медичної допомоги, а також поновлення роботи цілодобового аптечного пункту. Крім того, планується створення навчально-наукового оздоровчого комплексу "Здоров'я КПІ" на основі медичної бази кафедри біомедичної інженерії ФБМІ.

Для здобувачів вищої освіти і працівників підготовлено й опубліковано детальний інформаційний пост https://t.me/dnvr_31/438, в якому даються відповіді на поширені запитання щодо медичного забезпечення.

Вступ-2020 став ще одним з викликів карантину, тож ми вже з квітня розпочали роботу щодо організації вступної кампанії в нашій альма-матер. Майбутні випускники-бакалаври отримують детальні консультації щодо реєстрації на єдиний вступний іспит (ЄВІ) і вступу до магістратури. Водночас відбувається і підготовка до вступу на 1-й курс.

 11 квітня в університеті відбувся День відкритих дверей КПІАбітFest – уперше онлайн. Із 23 квітня по 31 травня проходив Марафон факультетів/інститутів "Ви запитували? Ми відповідаємо!" Під час Марафону представники факультетів та інститутів відповідали на запитання вступників, проводили Дні відкритих дверей в онлайн-режимі. Своєю чергою, працівники ДНВР надавали факультетам та інститутам максимальну інформаційну й організаційну підтримку.

Спільно з Приймальною комісією ми ініціювали роботу підрозділів з осучаснення їхніх сайтів, на основі аналізу сайтів розробили рекомендації щодо покращення інформаційних ресурсів підрозділів.

Про переваги вступу до нашого університету ми інформуємо і в зовнішніх джерелах. Підготували матеріал про КПІ ім. Ігоря Сікорського для популярної рубрики "Огляд ЗВО" освітньої платформи "ЯвКурсі".

Розробляємо Каталог вступника, де буде розміщено узагальнену інформацію про наш університет, перелік спеціальностей і освітніх програм, майбутніх професій і перспектив подальшого працевлаштування випускників.

Триває співпраця з відділенням технічних наук Київської МАН. Наші викладачі активно брали участь у конкурсах, працювали зі школярами та здобували перемоги. Так, Віталій Побігайло, доцент кафедри електропостачання ІЕЕ, керівник секції екологічно безпечних технологій та ресурсозбереження КПНЗ "Київська Мала академія наук учнівської молоді" посів ІІІ місце у Всеукраїнському конкурсі "Джерело творчості". А на Фестивалі стартапів "Class ідея-2020" перемогу здобули школярі під керівництвом викладачів КПІ ім. Ігоря Сікорського Олега Козленка (завідувача лабораторії кріогенної техніки кафедри теоретичної фізики ФМФ), Ганни Сарибоги (старшого викладача кафедри електронних приладів та систем ФЕЛ), Євгена Короткого (доцента кафедри конструювання електронно-обчислювальної апаратури ФЕЛ), Людмили Булигіної (асистента кафедри інформаційної безпеки ФТІ) та ін.

Підтримуємо постійний зв'язок зі школами та ліцеями, випускники яких найчастіше вступають до КПІ. Розпочато інформаційну акцію "Посилки від КПІ", що передбачає поєднання традиційної комунікації з розсиланням на адреси шкіл різних регіонів України інформаційної та сувенірної продукції КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Інженерний фестиваль ТехноАртКПІ, який уже став своєрідною візитівкою нашого університету, цього року пройде 6 червня в онлайн-режимі. Презентація університету відбуватиметься за всіма напрямами: інженерія, природничі науки, гуманітарні науки та ін. У фестивалі братимуть участь представники факультетів та інститутів, студентських гуртків інженерного спрямування, автори проєктів технічної секції Київської МАН та Фестивалю інноваційних проєктів "Sikorsky Challenge".

Підбиваючи певні підсумки, можу стверджувати, що період карантину став для нашого департаменту періодом самовдосконалення, відкриття нових перспектив, пошуку креативних рішень для сучасних викликів освітнього процесу і новим етапом успішної розбудови нашої альма-матер.

Тож бажаю всім учасникам освітнього процесу успішного, легкого і вдалого завершення семестру і навчального року, а ще – міцного здоров'я і наснаги для подолання усіх викликів і відкриття нових горизонтів!

Пам'ятайте, ми завжди на зв'язку! Наші основні інформаційні ресурси: сайт, Telegram-канал.