Євгеній Миколайович Травніков – викладач, учений, винахідник, конструктор, експериментатор, письменник і поет. З 1965 року поєднував викладацьку діяльність в КПІ з конструкторською. Його винаходи впроваджувались у розробки Науково-дослідного інституту електронно-механічних приладів (НДІ ЕМП) та інших КБ закритого типу. Був удостоєний звання "Кращий конструктор Міністерства промисловості засобів зв'язку СРСР". За його підручниками навчаються студенти КПІ. Опублікував 300 праць. Мав унікальні ідеї для майбутнього, які не встиг здійснити.

Про його творчість та нездійснені мрії йшлося на засіданні круглого столу 7 листопада 2019 р., який був організований Державним політехнічним музеєм та кафедрою звукотехніки та реєстрації інформації ФЕЛ.

У вступному слові зав. каф. ЗТ і ТІ ФЕЛ Г.Г.Власюк, яка добре знала Євгена Миколайовича як надзвичайно талановитого викладача, згадала, що його лекції студенти відвідували із задоволенням, очікували щоразу дізнатися про щось нове і захоплююче. Професор кафедри В.В.Пілінський розповів про творчу співпрацю з Євгенієм Миколайовичем, його життєвий шлях та навчально-педагогічну діяльність. Про роботу і винаходи Є.М.Травнікова в НДІ ЕП поінформував присутніх заступник голови правління ПАТ "НДІ ЕМП". О.М. Провозін. Своїми спогадами також поділилися М.В.Тумаркін – розробник космічних магнітофонів, і Л.П.Крючкова – професор кафедри систем інформаційного та кібернетичного захисту Державного університету телекомунікацій.

Надзвичайно емоційним був виступ дружини вченого, його вірного друга і соратника Р.В.Полторацької. Вона розповіла, що до Євгена Миколайовича ідеї часто приходили уві сні. Наприклад, ідеї роторно-поршневих двигунів внутрішнього згоряння, летючої платформи для гасіння пожежі на висотних будівлях. Наймасштабнішою була ідея створення паралельно-меридіальної сітки трансконтинентальних доріг, яка мала поєднати найвіддаленіші куточки землі.

Усі доповідачі, без винятку, згадували захоплення Євгенія Миколайовича східною поезією. Він написав понад 9,5 тис. коротких віршів рубаї на абсолютно різні теми і дарував їх друзям, колегам, студентам.

Народився Євгеній Миколайович 14 жовтня 1939 р. у Києві. У 1965 році отримав диплом КПІ за спеціальністю "Конструювання і технологія виробництва радіоапаратури". Кандидатську дисертацію захищав у формі наукової доповіді, оскільки на той час опублікував три книги, методичні вказівки з курсового проектування, 15 статей в науково-технічних журналах, мав 126 винаходів СРСР.

З 1965 по 2012 рр. Євгеній Миколайович поєднував конструкторську діяльність з викладацькою роботою в КПІ, де читав п'ять дисциплін: "Матеріалознавство", "Прикладна механіка", "Рухомі механізми", "Конструювання і технологія виробництва", "Основи запису-відтворення зображень" (усі курси – для апаратури аудіо-, відео-, кіно- та іншої техніки реєстрації інформації).

Він отримав 140 авторських свідоцтв СРСР на винаходи. Економічний ефект його винаходів на 1987 рік складав близько 1,5 млн рублів. Є.М.Травніков вважав: якщо немає винаходів у нових розробках, то вони бездарні, їх недоречно впроваджувати в серію.

Євгенія Миколайовича не стало 21 березня 2015 р. Є.М.Травніков далеко не всім відома людина, але його великий талант, натхненна творчістю праця та велике бажання ввести в науку та техніку щось нове, непізнане, заслуговують великої поваги та наслідування.

Тетяна Озоженко, Лариса Ільясова, ДПМ

Дата події