Щороку у жовтні у світі відзначається Міжнародний тиждень відкритого доступу (International Open Access Week). Його проведення було ініційовано у 2009 р. Коаліцією наукових видавництв та академічних ресурсів (Scholarly Publishing And Academic Resources Coalition – SPARC) за підтримки студентської спільноти. Цього року Міжнародний тиждень відкритого доступу відзначали з 21 по 27 жовтня.

Відкритий доступ: що це?

Відкритий доступ (Open Access) – це міжнародний академічний рух, спрямований на забезпечення безкоштовного, швидкого, постійного, повнотекстового доступу до навчальних та наукових матеріалів у мережі Інтернет. Публікації відкритого доступу можна вільно читати, завантажувати, копіювати, поширювати, друкувати, використовувати з навчальною та дослідницькою метою, за умови коректного посилання на автора.

Відкритий доступ до інформації сприяє поширенню результатів досліджень та їх використанню, залученню інвестицій в дослідження, розвитку науки, освіти та суспільства загалом. З кожним роком зростає підтримка руху відкритого доступу серед організацій, що фінансують дослідження, академічних установ, дослідників, викладачів, студентів та громадськості.

Відкритий доступ дає можливість:

  • поділитися знаннями;
  • розповісти про відкриття;
  • привернути увагу до дослідження, охопити більшу читацьку аудиторію;
  • розширити географію учасників дослідження;
  • знайти нових співавторів;
  • підвищити наукову репутацію, авторитетність, впливовість;
  • забезпечити рівні можливості для наукової комунікації;
  • отримати грантове фінансування.

Відкритий доступ реалізується двома основними шляхами:

  1. Публікації в журналах відкритого доступу. Автор статті або організація, де він працює, оплачує публікацію матеріалів, а читачі отримують доступ до журналу безкоштовно.
  2. Депонування – дослідники розміщують свої наукові статті в репозитаріях (відкритих тематичних чи інституційних електронних архівах).

Нині багато університетів мають власні інституційні репозитарії. В нашому університетів це – електронний архів наукових та освітніх матеріалів КПІ ім. Ігоря Сікорського – ELAKPI (www.ela.kpi.ua).

Тиждень Відкритого доступу: чому і як відзначається?

Під час проведення Міжнародного тижня Відкритого доступу представники академічної спільноти мають можливість обговорювати переваги відкритого доступу, ділитися власними здобутками, надихати колег на те, щоб відкритий доступ став нормою в їх дослідницькому житті.

Для університетів – це чудова можливість організувати заходи, спрямовані на забезпечення відкритості знань. Починаючи з 2012 р. Тижні проходять під певними гаслами: у 2015 р. – "Відкриті для співпраці" ("Open for Collaboration"), у 2016 р. – "Відкритість в дії" ("Open in Action"), у 2017 р. – "Відкритий, щоб…" ("Open in order to..."), у 2018 р. – "Створення рівних умов для відкритих знань" ("Designing Equitable Foundations for Open Knowledge").

Цього року Міжнародний тиждень відкритого доступу проходив під гаслом "Open for Whom? Equitable Foundations for Open Knowledge" – "Відкриті для кого? Рівність доступу до відкритих знань". Тема цьогорічних заходів підкреслювала важливість дотримання ідеї рівності під час переходу до нових відкритих систем обміну знаннями.

Тиждень відкритого доступу в КПІ ім. Ігоря Сікорського

З 21 по 27 жовтня проходив всеукраїнський флешмоб #EquityOpenKnowledge, ініційований Українською бібліотечною асоціацією. За умовами заходу студенти, викладачі, науковці, бібліотекарі мали нагоду записати коротке (до однієї хвилини) мотивуюче відео про досвід створення чи використання ресурсів відкритого доступу, про ставлення до руху відкритого доступу або конкретних його ініціатив тощо. Кожен відеоролик мав закінчуватись фразою: "Зробіть доступ до знань вільним!" У флешмобі взяли участь і студенти КПІ ім. Ігоря Сікорського. Переглянути ці мотивуючі звернення можна на сторінці Open Access week in Ukraine у соціальній мережі Facebook.

Виступає Тетяна Ніжинська

У межах Тижня в Науково-технічній бібліотеці ім. Г.І.Денисенка відбувся науково-практичний семінар "Chicago style – міжнародний стиль цитування та посилання в наукових роботах". Він зібрав у Центрі інформаційної підтримки освіти та досліджень бібліотеки КПІ науковців, викладачів, аспірантів, студентів, бібліотекарів і навіть учнів ліцею КПІ, які вже готуються до написання наукових робіт. Його провела консультант відділу інформаційної підтримки освіти та досліджень Тетяна Ніжинська. Оформлення списків використаних інформаційних джерел згідно з міжнародними стилями – одна з вимог до рукописів, які подаються у міжнародні видання. Крім того, правильне оформлення цитувань та списку джерел у науковій роботі сприяє академічній доброчесності.

Упродовж Тижня у Бібліотеці КПІ проводилися індивідуальні тренінги для викладачів та науковців з розміщення матеріалів в ELAKPI. Мета цих заходів – навчити дослідників відкривати доступ до своїх освітніх та наукових матеріалів, щоб студенти, інші дослідники могли з ними ознайомитися в режимі 24/7.

А які ще ресурси відкритого доступу будуть цікаві спільноті КПІ?

Серед дослідників широко використовуються, наприклад:

  • – arXiv – найбільший міжнародний архів електронних публікацій наукових статей та їхніх препринтів. Тематика репозитарію включає комп'ютерні науки, фізику, математику, кількісну біологію, статистику та фінансову математику. Веб-адреса ресурсу: https://arxiv.org/.
  • – Zenodo – це репозитарій, відкритий для усіх науковців, незалежно від галузі знань та джерел фінансування їхніх досліджень. Усі депозити зберігаються в CERN Data Centre. Кожен депозит Zenodo безкоштовно отримує DOI. Веб-адреса ресурсу: https://zenodo.org/.
  • – Figshare – хмарний сервіс, створений для зберігання та управління науковими документами, що дозволяє безпечно керувати результатами власних наукових досліджень та зробити їх видимими, доступними і цитованими. Веб-адреса ресурсу: https://figshare.com/.

Тиждень Відкритого доступу завершився, проте заходи для забезпечення відкритого доступу до знань, інтеграції наукового складника КПІ ім. Ігоря Сікорського до міжнародного наукового середовища тривають завжди, і кожен науковець, викладач, студент зможе підтримувати відкритий доступ упродовж року.

Фахівці Центру інформаційної підтримки освіти та досліджень НТБ ім. Г.І.Денисенка постійно проводять тренінги для науковців нашого університету та надають консультації щодо розміщення матеріалів в ELAKPI. З цих питань звертайтесь за телефоном 204-96-72 та заходьте до зали 4.4 бібліотеки.

Марія Лапшина, консультант НТБ ім. Г.І. Денисенка

Бібліотека КПІ, в межах відзначення Міжнародного Тижня Відкритого Доступу 21 – 27 жовтня 2019 р., запрошує науковців, викладачів, аспірантів КПІ ім. Ігоря Сікорського на індивідуальні тренінги з розміщення матеріалів в інституційному репозитарії КПІ ім. Ігоря Сікорського (ELAKPI).

Ми багато говоримо про сучасні освітні парадигми, підвищення якості освіти, про перехід до відкритої системи обміну знаннями, про навчання протягом життя. Ми говоримо про це дуже гарно і натхненно, а тим часом на практиці – не всі дослідники відкривають доступ до своїх напрацювань, забувають ділитися результатами досліджень, ідеями, науковими даними.

Запрошуємо і поговорити, і спробувати на практиці докласти невеликих зусиль для формування великої, якісної електронної колекції університету. Зробіть доступ до знань вільним! Зареєструйтеся на індивідуальний тренінг, обравши зручний для Вас час і приходьте.

Дата події