Люди по-різному приходять у професію: з цікавості, "за компанію", абсолютно випадково або ж цілеспрямовано й вмотивовано. Саме так вибрала майбутній фах Катерина Гілевич – п'ятикурсниця ІЕЕ, яка в цьому семестрі удостоєна стипендії Президента України. Дівчина охоче розповідає про себе: "Навчаюся за спеціальністю "Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка".

Цікавитися темою енергетики я почала ще з дитинства, адже мої татусь і дідусь працювали саме в цій важливій галузі. Мені завжди хотілося, щоб внесок моїх рідних та їхніх колег у розвиток суспільства цінувався більше, став цікавішим для інших людей. Тому ще зі школи я впевнено знала, що буду розвиватися в галузі, яка охоплює всі сфери діяльності людини, а саме: вивчає та використовує енергетичні ресурси для вироблення, перетворення, передавання і розподілу різних видів енергії".

В університеті студентка не лише оволодіває професією, а й навчається самостійності, відповідальності, уміння працювати в команді, приймати рішення і нести за них відповідальність. "Завдяки КПІ ім. Ігоря Сікорського я навчилася вирішувати складні задачі та ситуації, що розвивають мене не тільки як спеціаліста, а як особистість, – ділиться вона. – Тут я отримала можливість перевірити себе і свої знання, відкрити нові напрями для розвитку. Цікавим викликом стало дистанційне навчання: завдяки йому у мені випрацьовувалася самодисципліна і відповідальність перед собою і викладачами. Я щиро вдячна моєму науковому керівнику доц. Денису Григоровичу Дерев'янку, з яким співпрацюємо та підготували кілька публікацій, що стосуються розвитку відновлюваних джерел енергії, накопичувачів електричної енергії, блискавкозахисту сонячних станцій тощо. Разом розвиваємо і популяризуємо наукову роботу серед студентів у науково-технічному гуртку кафедри електропостачання "Smart Grid системи з джерелами розосередженої генерації". До речі, слова студентки не розходяться зі справами: усі учасники гуртка в 2019 році підготували доповіді на конференцію з міжнародною участю "Warsaw Power Engineering Students' Conference".

Здається, поняттю "вільний час" Катерина надає свого певного змісту: "У вільний час намагаюся підвищувати свою кваліфікацію як спеціаліста, беру участь у наукових проєктах, марафонах, хакатонах, конференціях".

Розповідь про успіхи студентки доповнює заступник директора ІЕЕ з навчально-виховної роботи доц. Вадим Ткаченко: "Катерина Гілевич сумлінно навчається, завдяки активній участі у роботі наукового гуртка допомагає розвивати і популяризувати наукову роботу серед студентів. Будучи лідером гуртка, у 2019 році сформувала команду, з якою взяла участь у конференції з міжнародною участю "Warsaw Power Engineering Students' Conference". Результати її наукових досліджень втілені в наукових публікаціях, доповідях на міжнародних науково-технічних конференціях, всеукраїнських та міжнародних проєктах. У 2020 році це Весукраїнський проєкт "Онлайн школа НАЕК "Енергоатом", Міжнародний проєкт USAID "Енергетична безпека", Міжнародна конференція IEEE, Міжнародний проєкт USAID "Як зацікавити дівчат енергетикою" та інші. Завдяки плідній роботі магістрантка завоювала авторитет у студентів та викладачів. Катерину можна охарактеризувати як сформовану особистість та лідерку, яка має сучасний погляд на розвиток науки та освітнього дозвілля студентів".

У найближчих планах студентки нові проєкти та виклики: "Я впевнена, що це лише початок моїх досягнень і наукової діяльності, тому планую вдосконалювати роботу студентського гуртка нашої кафедри та зробити цікавий енергетичний проєкт-марафон, який би захопив і об'єднав студентів енергетичних факультетів КПІ". Бажання творити, впевненість і наснага – запорука успіху. Хай здійсняться ваші задуми, молоді дослідники ІЕЕ.