За підсумками ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності "Прикладна механіка (технології машинобудування)" у 2021 р. дипломом I ступеня нагороджений студент кафедри технології машинобудування ММІ Владислав Пилипюк за наукову роботу "Вирішення задачі базування заготовки при її довільному розташуванні на верстаті з ЧПК" (науковий керівник – к.т.н., доцент В.К.Фролов). У конкурсі взяли участь 48 студентів з 21 ЗВО України. Він випередив усіх більш ніж на 4 бали, коли різниця між іншими учасниками становила іноді 0,1 бала.

Владислав Пилипюк нині студент 1-го курсу магістратури, отримав диплом бакалавра з відзнакою, при вступі до магістратури мав найвищий серед вступників рейтинговий бал. Після закінчення магістратури планує вступати до аспірантури. Опублікував у співавторстві з науковим керівником 14 наукових праць, у т.ч. 6 статей та тез конференцій, має 7 патентів України на корисну модель та свідоцтво на право власності на комп'ютерну програму. Отримує іменну стипендію Президента України.

Про роботу

Метод цифрового фотографування заготовок, запропонований у роботі Владислава, дозволяє в десятки разів скоротити час на процес базування (орієнтацію в просторі) заготовок при їх обробленні на верстатах з ЧПК. Раніше для цього використовували недешеві контактні датчики у вигляді щупів для так званого "віртуального" базування, нині ж миттєве фото оброблюваних заготовок порівнюють з еталонним знімком та  автоматично коригують керуючу програму. Уже запатентовано основані на цьому принципі способи визначення положення заготовок різної конфігурації для різних типів верстатів. Також отримано патенти на системи контролю розташування заготовок на верстатах з ЧПК фрезерної та токарної груп.

Апробацію нових способів базування провели на обладнанні навчально-тренінгового центру "КПІ – HAAS", що створений на кафедрі технології машинобудування. Результати експериментів виявилися задовільними, тож нині для впровадження запропонованих новацій створюється програмне забезпечення розпізнавання зображень з використанням штучного інтелекту.

Зірки ведуть

Можна сказати, що інженерний фах у родині Владислава – спадковий. Батьки за освітою – інженери текстильної промисловості, працювали на Херсонському бавовняному комбінаті (об'єднував 4 фабрики, виробляв до 200 млн погонних метрів тканини на рік). Але далися взнаки непрості 90-ті, текстильні виробництва зникли з карти України. Кажуть, у кожної людини є своя дороговказна зірка. Тоді для хлопця зорі склалися в прихильний візерунок. Сім'я переїхала до Києва, Владислав закінчив Київську гімназію міжнародних відносин з поглибленим вивченням англійської мови №323.

У старших класах юнак захопився точними науками, а його хобі стало вивчення військової техніки періоду Другої світової війни. Особливо цікавили конструктивні особливості машин того часу. Це захоплення стало вирішальним при виборі майбутньої професії. І зірки знову посприяли. На "великій сімейній раді" дійшли думки, що навчання за спеціалізацією "Технологія машинобудування" в ММІ дасть можливість отримати фундаментальні знання в галузі прикладної механіки, інформаційних систем та технологій машинобудування й зварювання на базі сучасних цифрових технологій і комп'ютерної техніки, а згодом дозволить працювати на передових підприємствах машинобудівної чи авіабудівної галузей.

Дороговказною зіркою для студента в ММІ став його науковий керівник В.К.Фролов, з яким познайомились на 3-му курсі на заняттях з технології машинобудування. Допитливий тямущий юнак з ентузіазмом відгукнувся на пропозицію Володимира Костянтиновича взяти участь у науковій роботі, знайти та систематизувати наявні у відкритому доступі статті по заданій тематиці, виконати патентний пошук, підібрати потрібне за характеристиками обладнання для натурних експериментів тощо. Цікавий пошук, спільна творчість захопили обох.

В.К.Фролов

Наставник, якому завдячують успіхом

Коли згадують фразу "Учитель, виховай учня, щоб потім було у кого вчитися", то це саме – про В.К.Фролова. Скільки їх, вихованців, пройшло "через його руки". Ні, не так, – пройшло через його серце. Бо тільки небайдужа і захоплена своєю справою людина здатна роками щедро віддавати свої знання, вміння, закохувати в справу, якою займаєшся, нових і нових студентів.

За останні роки студенти під керівництвом В.К.Фролова вибороли більше 25 призових місць на всеукраїнських конкурсах наукових робіт, всеукраїнських конкурсах дипломних проєктів та на всеукраїнських олімпіадах з технології машинобудування (в індивідуальному і командному заліках). Це Дмитро Московець, Данило Шуплєцов, Віталій Попов, Ігор Проценко, Роман Руденко, Віктор Пасеницький, Віктор Артюшенко, Артем Майданович, Марія Наумова, Олексій Скакун, Андрій Артьомов, Нікіта Зильов, Іван Тур, Василь Зварич, Олександр Фасахов, Костянтин Трибрат, Владислав Шугай і Катерина Перевозник. Усі вони закінчили магістратуру на кафедрі технології машинобудування й успішно працюють в інжинірингових компаніях та на промислових підприємствах України.