Стурбовані вчителі, б'ють тривогу медики, занепокоєні викладачі фізичного виховання закладів вищої освіти: здоров'я нашої молоді з роками погіршується.

"Малорухливий спосіб життя, незбалансоване харчування, шкідливі звички та відсутність стимулів бути фізично привабливим і активним призводять до хронічних захворювань і погіршення якості життя, травм", – акцентує завідувачка кафедри фізичного виховання ФБМІ Г.Л. Бойко.

Завідувача відділення студентської поліклініки М.В.Шамардака також хвилює, що за результатами комплексних медоглядів 70–80% студентської молоді мають відхилення у стані здоров'я, зокрема хронічні захворювання органів дихання, травлення, опорно-рухового апарату. "Торік на диспансерному обліку перебувало 3,3 тис. наших підопічних, – поділився він. З них 50% – терапевтичного профілю".

На кафедрі фізичного виховання розроблено авторські методики обстеження стану здоров'я студентів. Обстеження студентів 1–2 курсів в лабораторії кафедри фізичного виховання засвідчило, що практично у всіх біологічний вік значно перевищує паспортний.

На жаль, Україна здійснює лише окремі кроки, спрямовані на оздоровлення нації. Зокрема, КМ України у грудні 2015 р. прийняв Постанову № 1045, якою визначив Порядок проведення щорічного оцінювання фізичної підготовленості населення України. Серед основних його завдань названо сприяння розвитку фізичної культури серед населення України, формування потреби в руховій активності, спрямування діяльності закладів освіти на фізичний розвиток учнівської та студентської молоді. Інформація про оцінювання щорічно подається до органів управління освіти.

Усього тестів п'ять. Для здобувачів вищої освіти (18–20 років) (крім військових навчальних підрозділів ЗВО) це: рівномірний біг 3000 м (ч), 2000 м (ж), підтягування на перекладині або стрибок у довжину з місця, згинання і розгинання рук в упорі лежачи або стрибок у довжину з місця, біг на 100 м, човниковий біг 4 х 9 м, нахили тулуба вперед з положення сидячи.

Торік у КПІ ім. Ігоря Сікорського з 5,5 тис. протестованих достатній та середній рівень підготовки продемонстрували 71%, а кожен п'ятий (21%) – низький.

До речі, тести і нормативи оцінювання фізичної підготовленості розроблено для різних вікових груп. Приміром, 40-річні чоловіки в гарному фізичному стані мають пробігти 2 км, підтягнутися 5–8 разів, "віджатися" до 30 разів. 50-річні жінки – пробігти 1,6 км, "віджатися" 10–15 разів, відновитися за 1–1,5 хв після 20 присідань за 30 с. (Інформацію розміщено на сайті кафедри http://fv.fbmi.kpi.ua/)

Згідно з Постановою № 1045, до щорічного оцінювання допускаються особи, які пройшли медичне обстеження, допущені до нього лікарем та ознайомлені з вимогами заходів безпеки. Кожен охочий може пройти оцінювання в державних та комунальних закладах охорони здоров'я на безоплатній основі.

М. Петренко
На фото: заняття у Спорткомплексі КПІ ім. Ігоря Сікорського