Близько 60 років на кафедрі високотемпературних матеріалів та порошкової металургії навчаються майбутні спеціалісти з розробки нових матеріалів та ресурсозберігаючих технологій. Тут працюють над проривними технологіями, затребуваними виробництвом; до наукових досліджень залучають студентів та забезпечують їх всебічний розвиток, турбуються про молодшу зміну й співпрацюють з Малою академією наук України.

"На сьогодні наша кафедра є провідним в Україні закладом підготовки фахівців з розробки та використання композиційних і порошкових матеріалів, спеціальних матеріалів для нанесення покриттів, високоефективних емісійних матеріалів, конструкційних керамічних матеріалів практично для всіх галузей науки і техніки. Особливу увагу останнім часом ми приділяємо нанотехнологіям та комп'ютерному дизайну матеріалів", – з гордістю говорить в.о. завідувача кафедри д.т.н. Ю.І.Богомол.

З думкою про майбутнє

На кафедрі поряд з провідними вченими працює молодь. Разом вони створюють міцне підґрунтя для вдосконалення освітнього процесу і розвитку науки у сфері матеріалознавства. Зокрема, співробітники кафедри як експерти з матеріалознавства надали рекомендації та допомогли експонатами Музею науки, що відкрився на ВДНГ за підтримки МАН України. "Ми прагнемо відкрити дітям та їхнім батькам дивовижний світ науки, – поділився доц. Є.В.Солодкий. – На сторінці кафедри ми показуємо, яку важливу роль відіграє матеріалознавство в розвитку людства".

А нещодавно (6-7 листопада 2020 р.) доценти кафедри А.В.Мініцький, Є.В.Солодкий, Є.Г.Биба, І.Ю.Троснікова, О.В.Степанов та Ю.І.Богомол взяли участь у роботі журі ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України, що проходив на базі Міжнародного виставкового центру. У режимі Zoom-конференцій було заслухано багато цікавих робіт учнівської молоді в секції технічних наук.

 Є чим пишатися

"Варто відмітити підготовку наших студентів, які є лауреатами численних конкурсів та олімпіад", – поінформував Ю.І.Богомол. Так, у вересні 2020 р. серед переможців конкурсу "Інноваційні підходи в електрометалургії та споріднених галузях: від науки до виробництва", організованого Українською асоціацією виробників феросплавів, відзначилися студенти й аспіранти кафедри. Студента Артема Щербатюка було нагороджено за роботу "Виготовлення залізоцирконієвих лігатур методом порошкової металургії" (керівник – к.т.н. М.О.Сисоєв). А випускника, нині вже інженера кафедри Сергія Наконечного за роботу "Нові захисні покриття, отримані методом холодного газодинамічного напилення" (керівник – д.т.н., проф. О.І.Юркова) визнано переможцем.

 "Кафедра йде в ногу з сьогоденням. Нерідко ми запрошуємо наших випускників, які працюють у наукових установах по всьому світу, читати лекції студентам, проводимо семінари та сприяємо обміну досвідом у рамках міжнародного стажування", – ділиться Ю.І.Богомол.

До Франції за обміном

На початку осені студент гр. ФН-91мн Віталій Шеремет прибув на стажування за програмою академічної мобільності Erasmus+ до Національної вищої школи інженерної хімії Лілля (Еcole Nationale Supеrieure de Chimie de Lille), що знаходиться в місті Лілль, Франція. Там Віталій займається дослідженням втоми (fatigue) нержавіючих сталей на повітрі та в агресивних середовищах. Його науковим керівником під час стажування є професор Жан-Бернар Вогт, автор низки основоположних робіт за цим напрямом. До речі, професор Вогт кілька разів відвідував КПІ ім. Ігоря Сікорського. У травні 2019 р. він прочитав лекцію для студентів Київської політехніки про свої дослідження.

Магістрант у французькому виші проводить повний цикл досліджень, починаючи з підготовки зразків (шліфування, полірування, електрохімічна обробка) і закінчуючи проведенням експерименту та обробкою даних. У нього є доступ до всього необхідного обладнання. Паралельно проводяться й інші дослідження, під час яких можна дізнатися про різні аспекти тестів на міцність, пластично-крихкий перехід при втомному випробуванні, а також узяти в них участь.

За словами наукового керівника студента доц. І.Ю.Троснікової, можливість працювати на новітньому обладнанні в європейському університеті дозволяє студентам значно підвищити свій професійний рівень, а спілкування з іноземними студентами розширює світогляд та допомагає долати мовні й культурні бар'єри.

Навчання за грантом

Випускник бакалаврату кафедри ВТМ і ПМ Денис Баландін поділився своїм досвідом навчання у магістратурі в університетах Європи (за грантом Erasmus Mundus): "Каталог програм Erasmus Mundus дає широкий спектр можливостей для магістрантів у межах Європейського Союзу. Загальна світова тенденція дослідження та впровадження нанотехнологій, а також позитивний досвід і відгуки колег вплинули на мій вибір напряму для подальшого професійного розвитку. Трохи про магістерську програму EMJMD Chemical Nano-Engineering, за якою я навчаюся.

Програма складається з чотирьох навчальних семестрів і розподілена між трьома провідними університетами Європи у сфері нанотехнологій. Перший семестр в Університеті Екс-Марсель має сильний хімічний профіль і є базовим для ознайомлення студентів з основами фізики, хімії, молекулярної динаміки та теоретичної хімії на нанорівні. Наступні семестри – у Політехніці Вроцлава та Університеті Тор Вергата в Римі – сфокусовані на практичному аспекті наноінженерії в різноманітних сферах (від медицини до енергетики). Останній семестр дається для написання магістерської роботи в дослідницьких інститутах як у Європі, так і за її межами. Важливим є літнє стажування, під час якого можна попрацювати в лабораторіях над проєктами та набути певного досвіду.

Разом зі мною навчається 21 студент з 18 країн – від тих, хто вивчав Pure Chemistry, до механічної інженерії. Матеріалознавці мають свої переваги і недоліки на початку програми, але цей шлях вартий тих труднощів, які доводиться долати. Серед переваг – фундаментальні знання з аналізу матеріалів, теорії процесу спікання, кристалографії та кристалохімії. Окрім навчання, є велика культурна програма, яка дає можливість інтегруватися в національне середовище різних країн.

Програма дозволяє вибудувати власну професійну мережу знайомств для подальшої співпраці як академічної, так і на виробництві – Sky is the limit.

Будьте допитливими, активними, успіхів усім у професійній сфері".

Як потрапити на програму?

Випускниця кафедри Тетяна Григорчук розповідає про свій досвід участі в міжнародній освітній програмі: "Існує чимало програм, завдяки яким можна отримати магістерський диплом у європейських університетах. Повний каталог Erasmus Mundus Joint Master Degree доступний через вебпошук. Три роки тому я подала заявку на програму EMJMD Chemical Nano-Engineering. Подача безкоштовна, однак необхідно володіти сертифікатом IELTS/TOEFL. Бажано мати рівень англійської не нижче ніж B1. Щоб пройти відбір, необхідні гарні листи-рекомендації та мотиваційний лист, де ви опишете, чому обрана програма зацікавила вас і як ви плануєте використовувати отримані знання для майбутнього професійного розвитку.

Програма забезпечує студентів стипендією 1000 євро/місяць. Мова навчання – англійська. Програма мультинаціональна і розрахована на два роки, кожний семестр проходить в іншій країні. У моєму наборі було 17 студентів з 16 країн. Університети-партнери знаходяться у Франції, Польщі та Італії. Навчання для мене було дуже важким, але після першого року я адаптувалася: познайомилася з сотнею людей, побувала в кількох країнах, отримала значний багаж знань, набула досвіду, при тому що витрати на життя протягом двох років покривалися стипендією.

Усім, хто бажає отримати знання, досвід та яскраві емоції, я дуже рекомендую долучатися до подібних програм. Дворічна повна програма буде кращим варіантом, ніж піврічний академічний обмін. Перспективні напрями після закінчення такого навчання – це переважно позиції в аспірантурі, однак працевлаштування в промисловості також можливе (знання мови країни, де ви хочете працевлаштуватися, буде дуже важливим). Не баріться, роки плинуть швидко".

За матеріалами кафедри ВТМ і ПМ підготувала Н. Вдовенко

В. Шеремет на стажуванні у Франції Журі конкурсу МАН доц. Є.В.Солодкий (ліворуч) і д.т.н. Ю.І.Богомол (у центрі)
Т. Григорчук Переможці конкурсу Ю.Богук, Н.Лазарчук, С.Наконечний, А.Щербатюк