Студенти кафедри теплової та альтернативної енергетики НН ІАТЕ здобули першість в Міжнародному конкурсі студентських наукових робіт "Black Sea Science".

Цей конкурс щорічно проводиться під егідою Black Sea Universities Network – об'єднання закладів вищої освіти Чорноморського регіону та ISEKI-Food Association – Європейської Асоціації інтеграції харчових наук й інженерних знань у харчовій галузі. Членом цих асоціацій є Одеський національний технологічний університет (ОНТУ), на базі якого і проходив цьогорічний конкурс.

🖺

До складу журі увійшли 144 спеціалісти-науковці. З них 92 представляли 23 зарубіжні країни: Анголу, Бенін, США, Німеччину, Швейцарію, Італію, Великобританію, Грецію, Китай, Туреччину, Оман, Литву, Латвію, Словаччину, Естонію, Хорватію, Казахстан, Польщу, Грузію, Румунію, Азербайджан, Болгарію, Молдову.

Конкурс. До розгляду на першому етапі конкурсу було прийнято 358 робіт з українських та закордонних ЗВО, зокрема з університетів Оману, Литви, Німеччини, Сербії, Польщі, Румунії, Грузії, Казахстану, Болгарії, Молдови, Узбекистану. За умовами конкурсу роботи мали бути інноваційними або пошуковими за своїм характером у межах певного напряму. В ОНТУ конкурс проводився за напрямами: "Харчова наука і технології"; "Економіка та управління"; "Інформаційні технології, автоматизація і робототехніка"; "Енергетика та енергоефективність"; "Екологія та охорона навколишнього середовища".

Роботи. Студенти кафедри ТАЕ (теплової та альтернативної енергетики) підготували наукові роботи за напрямами "Енергетика та енергоефективність" й "Екологія та охорона навколишнього середовища". За результатами першого етапу конкурсу магістрантка Поліна Скрипник, керівником якої є доцент Володимир Середа, з роботою на тему: "Technoeconomic analysis of direct air capture in the climatic conditions of Ukraine" ("Техніко-економічний аналіз прямого вловлювання повітря в кліматичних умовах України") отримала 95 балів. Здобувачі бакалаврського ступеня Тарас Оліферук та Владислав Довгань, керівниками яких є ст. викладач Тетяна Шелешей та асистентка Інна Беднарська, з роботою "Design of heating and ventilation systems of a three-room residential building with application of solar heating system" ("Проєктування систем опалення та вентиляції трикімнатного житлового будинку із застосуванням системи сонячного опалення") отримали 90 балів. Роботу Христини Матусевич та Вікторії Сиваченко "To calculate and design a bioenergy plant for the production of biogas from agricultural waste" ("Розрахувати та спроектувати біоенергетичну установку для виробництва біогазу з відходів сільського господарства") оцінили в 79 балів, а Анжелі Гранішевській та Владиславу Сапону за роботу "Calculation of solar collector design for a typical building" ("Розрахунок конструкції сонячного колектора типової будівлі") нарахували 75 балів.

Тож Поліна Скрипник, Тарас Оліферук та Владислав Довгань стали фіналістами й були запрошені до участі у другому етапі конкурсу. Вони представили свої роботи на онлайн-конференції. За результатами презентацій і доповідей журі визначило переможців.

Суть проєктів. Якими ж напрацюваннями поділилися з науковою спільнотою представники Київської політехніки? Поліна Скрипник: "Моя робота присвячена техніко-економічному аналізу прямого повітря в кліматичних умовах України. Відомо, що уловлювання вуглекислого газу є критично важливим для зменшення ефекту парникових газів і збереження стабільності клімату, враховуючи загрозу глобальних змін, спричинених збільшенням концентрації вуглекислого газу в атмосфері. У роботі розглянуто технологію прямого уловлювання повітря з використанням твердих сорбентів як можливий і перспективний варіант пом'якшення наслідків зміни клімату в Україні. Також я порівняла використання рідких і твердих сорбентів у системах прямого повітроуловлювання, навела хіміко-фізичні властивості найбільш перспективних, розробила математичну модель прямого повітряного вловлювання вуглекислого газу за допомогою твердих сорбентів. А ще провела техніко-економічний аналіз системи прямого уловлювання повітря та визначила оптимальні режими її роботи. Обґрунтувала, що адсорбційна здатність сорбентів, витрата повітря та температура десорбції є ключовими факторами, які впливають на продуктивність й експлуатаційні витрати системи прямого захоплення повітря: сорбент MOF-177 може вловлювати 6,67 тонн CO2/рік, а Zeolite13X – відповідно 30,15 тонн CO2/рік. До того ж вартість вилову 1 тонни CO2 від MOF-177 становить 919 $, а від Zeolite13X – 113 $. Вважаю, що робота є актуальною".

переможці КПІ

Тарас Оліферук: "Енергоефективні технології дедалі впевненіше входять у наше життя. Ми як енергетики закликаємо всіх економити енергію (як теплову, так і електричну) та розвивати енергоощадні виробництва. У нашій з Владиславом роботі ми проєктували системи опалення та вентиляції трикімнатного житлового будинку із застосуванням сонячної системи опалення. У нашій країні, в силу її кліматичних особливостей, теплопостачання житла і комунального сектору взимку є найбільш енергоємним компонентом. Незважаючи на суворі вимоги до теплоізоляційних характеристик елементів конструкцій будівель, ця ситуація навряд чи зміниться. А ось сонячна енергія має низку переваг порівняно, наприклад, з малою гідроенергією та вітровою енергетикою. Сонячна установка, акуратно "захована" на даху будівлі, задовільнить навіть консервативного власника. Можна сказати, що єдина причина, чому сонячних панелей ще немає на даху кожного будинку – це відносно низькі ціни на газ. Однак інтенсивність сонячного світла, на відміну від ціноутворення, набагато передбачуваніша. Тому підвищена інтенсивність світла може значно збільшити виробництво сонячної енергії, що робить цей фактор важливим у плануванні та оптимізації сонячних електростанцій. Такі дослідження, як наше, допомагають розвивати більш точні та ефективні стратегії використання сонячної енергії, сприяють стійкому розвитку і раціональному використанні альтернативних джерел енергії".

Владислав Довгань: "У нашій з Тарасом роботі ми виконали всі необхідні для проєктування й експлуатації розрахунки: огороджувальних конструкцій, включаючи розрахунок нормативних і фактичних опорів теплопередачі; обмеження конденсації вологи, інфільтрації, теплоприпливу; тепловтрат усієї будівлі тощо. Уточнили теплову потужність опалювальних приладів і корисну тепловіддачу трубопроводів всередині будівлі; підібрали необхідну кількість опалювальних приладів для досліджуваного будинку. Розрахували гідравлічну мережу системи опалення відповідно до наведеної схеми підключення та прийнятої траси; підібрали діаметри трубопроводів. Також провели розрахунок систем вентиляції та гарячого водопостачання; визначили загальну потужність систем опалення та гарячого водопостачання. Звісно, було досить багато розрахунків і моделювання. Розрахунки проводили на заняттях в науковому гуртку "Стратегія охорони навколишнього середовища", а моделювали в рамках роботи гуртка "Екологічні аспекти енергетики".

Результати. За результатами другого етапу конкурсу Поліна Скрипник отримала ще 11 балів, в сумі вийшло 106 балів за обидва етапи, тож вона посіла почесне третє місце. Тарас Оліферук і Владислав Довгань отримали в другому етапі 21 бал, у сумі вийшло 111 балів, отож вони посіли перше місце. Усіх учасників та наукових керівників нагороджено сертифікатами, а роботи переможців (за бажанням) опубліковано в збірнику робіт конкурсу.

 Тетяна Шелешей, ст. викладач, Інна Беднарська, асистентка кафедри ТАЕ

Дата події