Студенти з Києва, Вінниці, Запоріжжя, Кривого Рогу, Кременчука, Сум, Тернополя, Харкова, Хмельницького, Донецького національного університету імені Василя Стуса, що тимчасово функціонує у Вінниці, взяли участь у фіналі першого Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт зі штучного інтелекту (ШІ), який завершився в КПІ 29 листопада.

На конкурс вони представили власні розробки з кількох напрямів: "Комп'ютерний зір", "Аналіз даних", "Обробка природної мови", "Обчислювальний інтелект", "Розпізнавання мови".

Конкурс проходив у два тури. За результатами першого, що проводився в закладах освіти у вересні–жовтні 2023 року, було відібрано 57 робіт, 20 з яких потрапили до фіналу.

Фінальною частиною конкурсу стала підсумкова науково-практична конференція, яку було проведено в КПІ ім. Ігоря Сікорського. Вподовж трьох сесій у перший її день автори представляли свої роботи у хабі ФІОТ безпосередньо і в онлайн-режимі. Ці презентації вкотре засвідчили: ШІ як розділ комп'ютерної лінгвістики та інформатики інтенсивно розвивається і вже тепер спроможний розробляти досконалі інтелектуальні методики в найрізноманітніших галузях – у промисловості, медицині, торгівлі, математиці, соціології, навіть у спорті тощо – і має чудове майбутнє. Отож, за оцінкою членів авторитетного журі, цікаві перспективи розгортаються і перед багатьма авторами представлених робіт.

У зверненні до учасників голова конкурсної комісії, ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського академік НАН України Михайло Згуровський зауважив, що Всеукраїнський конкурс наукових робіт зі штучного інтелекту відбувся завдяки прагненню студентів та їхніх наукових керівників долучитися до розвитку штучного інтелекту в майбутньому цифровому суспільстві. Адже саме від талановитої молоді залежить удосконалення високотехнологічного бізнесу в нашій країні, подальший розвій наукових шкіл у сфері створення систем, які наслідують такі процеси, як мова, мислення, вираження емоцій. Але головне, за словами Михайла Згуровського, про що слід пам'ятати сьогодні, це те, що ШІ може набувати можливостей сприйняття навколишнього світу в тому числі й у військовій сфері, завдяки чому новітні технології впливатимуть на підвищення обороноздатності Збройних сил нашої країни заради перемоги над російським агресором.

kpi images - Сергій Стіренко

Що сприятиме подальшому розвитку вивчення технологій ШІ в усіх університетах України? Не в останню чергу це Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт зі штучного інтелекту. І, як розповів Михайло Згуровський, до українських ЗВО готується звернення з пропозицією проводити його саме на базі КПІ.

На конференції було проведено й низку корисних для учасників семінарів: установчий семінар Стартап-школи "Sikorsky Challenge", який провів директор Інноваційного холдингу "Sikorsky Challenge" Олексій Струцинський; семінар від компанії Data Art на тему "Штучний інтелект у сучасних ІТ-проєктах" (спікер – AI консультант Владислав Безсмертний); семінар "АІ: чи замінить він розробників" від компанії Sigma Software (керівник навчальних програм у Києві і центральному регіоні Володимир Янцов); семінар "Розробка навігаційних систем для БПЛА", що його провів професор кафедри обчислювальної техніки ФІОТ Сергій Стіренко, та інші.

kpi images - Вручення нагороди переможцю конкурсу Андрію Шеруді

… Вручення нагород переможцям конкурсу відбулося на підсумковій сесії науково-практичної конференції.

Перше місце і премію від спонсорів здобув студент КПІ ім. Ігоря Сікорського Андрій Шеруда (науковий керівник – аспірант кафедри штучного інтелекту НН ІПСА Кирило Рязановський). Тема його роботи – "Інтелектуальна система діагностики інфекційного ендокардиту на основі результатів обробки ехокардіографії серця".

Друге місце розділили двоє учасників: студентка Харківського національного університету радіоелектроніки Ірина Дерев'янко (розробка "Система підтримки прийняття рішень при діагностуванні за допомогою МРТ-знімків", презентація в режимі онлайн) і студент КПІ ім. Ігоря Сікорського Ярослав Гладкий ("Гібридна система класифікації типів уражень легень при COVID-19 на основі нейронної мережі та самоорганізованого лісу", науковий керівник – асистент кафедри біометричної кібернетики Олександр Матвійчук, ФБМІ).

Третє місце – у студентів КПІ Євгенія Салія та Володимира Кузіна за розробку "Інтелектуальні методи інженерії ознак для задачі семантичної сегментації стану лісів за супутниковими даними" (науковий керівник – доцентка кафедри математичного моделювання та аналізу даних НН ФТІ Алла Лавренюк) і в студента НТУ "Харківський політехнічний інститут" Кирила Перевозника за розробку "Застосування технологій нейронних мереж для аналізу суспільної думки" (науковий керівник – професор кафедри системного аналізу та інформаційно-аналітичних систем ННІ комп'ютерних наук та інформаційних технологій Юрій Паржин). Серед бронзових призерів також студентка Донецького національного університету ім. Василя Стуса Анастасія Нєскородєва. Її розробка "Нейромережева ідентифікація пози спортсменки, яка виконує вправи з художньої гімнастики" (презентація в онлайн-режимі), виконана під науковим керівництвом професора кафедри інформаційних технологій факультету інформаційних і прикладних технологій ДНУ Сергія Штовби.

Були й заохочувальні призи від спонсорів.

Вітаючи призерів конкурсу, Михайло Згуровський запропонував статті й доповіді переможців опублікувати у Міжнародному науково-технічному журналі "Системні дослідження та інформаційні технології". А ще кожного з призерів було запрошено до участі у роботі Фестивалю інноваційних проєктів "Sikorsky Challenge 2024".

Віктор Задворнов

Генеральні спонсори заходу

Компанія "Бойові Птахи України" (https://warbirds.com.ua/) — один із провідних вітчизняних розробників та виробників безпілотних літальних апаратів для потреб Сил Оборони України.

Компанія постійно шукає талановитих фахівців - програмістів, конструкторів, електронщиків, інженерів, які не словом, а ділом допоможуть створити найкращі продукти для фронту та наблизити Перемогу.

TRENDFORMER (https://trendformer.co/) — це компанія з інноваційним продуктом, адже ми не просто виготовляємо іграшки! Наша професійна та творча команда створила та вивела на міжнародний ринок власні унікальні фіджитал продукти під брендами PIXIO (https://pixio.site/), HEY CLAY (https://hey-clay.com/) та VOXART (https://vox.art/), які успішно продаються у понад 20 країнах світу.

Data Art (https://www.dataart.com/) — глобальна компанія з розробки програмного забезпечення. Партнери з прогресу, що створюють провідні технології для лідерів ринку. Понад 26 років досвіду, 25+ представництв по всьому світу та 5700 професіоналів з різних країн, 2500 з яких працюють в Україні.

Компанія підтримує Україну, засуджує вторгнення з боку рф та не має там жодних представництв чи клієнтів. У межах власної ініціативи Support Ukraine, DataArt разом з партнерами подвоює всі суми, які колеги-волонтери збирають на потреби українців, та підримує ініціативи благодійних організацій.

Facebook: https://www.facebook.com/groups/dataart.lviv
Instagram: https://www.instagram.com/dataart/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/dataart

Креді Агріколь Банк (https://credit-agricole.ua/) - найстарший іноземний банк в Україні, який працює на ринку з 1993 року і надає весь спектр банківських послуг, є стратегічним партнером для агробізнесу та одним із лідерів ринку автокредитування.

Група багато інвестує у розвиток інновацій та стартапів, зокрема має власний акселератор Le Village by CA, який з 2014 року допомагає стартапам знаходити інвестиційні рішення і можливості для виходу на ринки.

Від початку війни в Україні Креді Агріколь має активну соціальну позицію, зосередив зусилля на підтримку клієнтів, співробітників і суспільства. Банк та міжнародна Група спрямували понад 72 млн гривень на різні благодійні проекти.

ІТ команда Креді Агріколь – це команда професіоналів, яка розвиває технологічну платформу, автоматизує щоденні операції для клієнтів та співробітників. Chatbots, Microservices, Cloud, Docker, CI\CD, DevOps, RPA – це сучасність, з якою ми працюємо. Machine Learning, Artificial Intelligence, BigData, Open Banking – пріоритети на найближчі роки.

Ми змінюємо підходи та запроваджуємо новітні технології.

З 2016 року діє масштабна програма корпоративної соціальної відповідальності «We Care!», яка охоплює напрями: благодійність, екоініціативи, волонтерство та турботу про співробітників.

Спонсори заходу

SoftServe — найбільша глобальна сервісна ІТ-компанія з українським корінням, яка зараз має понад 12 000 співробітників по всьому світу. Проте більше половини з них — це українці, які фізично перебувають в Україні навіть попри війну. Саме тому компанія робить фокус на розвиток українських IT-талантів та українського IT-бізнесу.

Компанія надає можливість отримати всі job ready skills завдяки навчальним рішенням від SoftServe Academy та є ТОП-1 роботодавцем для молодих фахівців (за версією дослідження UGEN) та з року в рік отримує визначні місця в рейтингах DOU, Forbes та інших.

Infopulse (https://www.infopulse.com/) — одна з найбільших IT-компаній в Україні, заснована в 1991. Наша спільнота налічує понад 2000 спеціалістів в Україні, Польщі, Болгарії, Німеччині, Бразилії.

Маючи більш ніж 30-річний досвід в ІТ галузі, Infopulse співпрацює з 280+ клієнтами з понад 40 країн світу, серед них: BICS, BOSCH, Microsoft, OLX, Vodafone.

Компанія надає IT-сервіси широкого спектру: Software R&D, Application Management, Cloud & IT Operations, and Cybersecurity та інші.
Окрім комерційних проєктів, Infopulse реалізовує багато CSR ініціатив, спрямованих на підтримку здоров’я, освіту, інклюзивність, та часто залучає до таких проєктів студентів та просто ІТ-початківців. Компанія бере участь як у волонтерських ініціативах, так і допомагає нашим захисникам.

Sigma Software (https://sigma.software/) надає послуги з розробки програмного забезпечення найвищої якості, графічного дизайну, тестування та підтримки. Системи, які ми розробляємо та надаємо переваги клієнтам в автомобільній, телекомунікаційній, авіаційній, рекламній, ігровій, банківській сферах, нерухомості та охороні здоров’я. Ми маємо передові навички та достатньо ресурсів, щоб створювати масштабні рішення, а також направляти стартапи від ідеї до прибутку.

Понад 20 років ми створюємо найкращі технологічні рішення. За цей час ми успішно реалізували 2100 проектів для всесвітньо відомих брендів. Ми інтегруємо 25+ існуючих продуктів у наше портфоліо.

Конкурс відбуватиметься на базі Київського політехнічного інституту імені Ігоря Сікорського і має на меті стимулювати інтерес до науки й технологій серед молоді, сприяти розв’язанню проблем і практичних завдань у галузі штучного інтелекту.

Актуальні напрями:

🔹 Аналіз даних
🔹 Комп’ютерний зір
🔹 Оброблення природної мови
🔹 Обчислювальний інтелект
🔹 Розпізнавання мови

На Конкурс подаються самостійно підготовлені наукові роботи студентів зі штучного інтелекту. Наукові роботи повинні бути пошуковими за своїм характером, не мати нагород НАН України та органів державної влади, інших конкурсів.

Одна наукова робота може мати не більше двох авторів за наявності у них спільних з теми наукової роботи матеріалів та одного наукового керівника. Якщо авторами наукової роботи є студенти з різних закладів вищої освіти, можуть бути два наукові керівники з різних закладів вищої освіти.

Конкурс проходитиме у два тури: І тур — упродовж вересня й жовтня 2023 року в закладах вищої освіти; II тур — у листопаді 2023 року в КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Важливі дати:

20.10.2023
Завантажити роботу
Роботи-фіналісти І туру Конкурсу потрібно завантажити через онлайн-форму до 23:59 «20» жовтня 2023 року

06.11.2023
Перший етап
Протягом першого етапу ІІ туру Конкурсна комісія розглядає подані наукові роботи та здійснює їх рецензування. Одна робота рецензується щонайменше трьома рецензентами

13.11.2023
Запрошення на підсумкову науково-практичну конференцію
За результатами рецензування до 13 листопада 2023 року буде сформовано та оприлюднено на веб-сайті Конкурсу списки запрошених для участі у конференції, їх наукові роботи.

27-30.11.2023
Другий етап
Підсумкова науково-практична конференція для наукової доповіді та захисту роботи згідно Положення. За результатами захистів Конкурсна комісія підбиває підсумки ІІ туру Конкурсу та ухвалює рішення про визначення переможців та нагородження їх дипломами.

Дата події