Зі студентами та викладачами КПІ імені Ігоря Сікорського 28 листопада зустрілися і поспілкувалися керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак, а також міністр оборони Рустем Умєров і міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін.

Керівник Офісу Глави держави подякував студентам і співробітникам КПІ, а також усім представникам військово-промислової галузі за їхній внесок у перемогу України. "Наш ВПК й те, що ми за завданням Президента поставили собі як мету, є не просто метою, а питанням нашої Перемоги", – наголосив він. На роботі в цьому напрямі київських політехніків він зупинився окремо: "Все, що вже зроблено, – і ваш Інститут передових та оборонних технологій, і система "Sikorsky Challenge" – справді мають величезний потенціал. Навіть те, що вже вдалося протягом цього року здійснити щодо впровадження проривних сучасних українських технологій і в БпЛА, і в іншому озброєнні, сьогодні вражає не тільки нас. Воно в першу чергу вражає ворога". А ще він підкреслив, що оскільки розвиток військово-промислового комплексу є одним із державних пріоритетів, то нинішні студенти, які завтра стануть інженерами, творитимуть мирне майбутнє нашої країни, адже розвиток ВПК – це важлива передумова майбутніх безпекових гарантій для України.

kpi images -

Свідченням уваги, яку держава приділяє нині питанням розвитку власної оборонної промисловості, є те, що, як повідомив Рустем Умєров, наступного року планується вшестеро збільшити потужності вітчизняного ВПК. А відтак Україні потрібні інженери. Тож очільник міністерства оборони виголосив три головні меседжі, з якими він прийшов до київських політехніків: "А – ми переможемо, Б – у нас є план, В – ви повинні бути долучені до цього. Вас чекають в конструкторських бюро, в miltech-стартапах, у лабораторіях наших підприємств ВПК".

Власне, як було сказано на початку зустрічі, студенти і співробітники КПІ до роботи на Перемогу вже долучилися. Й серед розробок і стартап-проєктів, над якими вони працювали чи працюють, є такі, що вже успішно використовуються у боротьбі з ворогом, або такі, яким для успішного впровадження в життя потрібні лише відповідні обсяги інвестицій. Отож, з огляду на вагомість науково-технологічних здобутків київських політехніків, просто під час зустрічі було прийнято рішення про те, що троє студентів КПІ полетять до США, де матимуть змогу презентувати власні проєкти американським інвесторам.

kpi images - Виступає Михайло Згуровський

"Це не лише війна солдатів і генералів. Це також війна інженерів, – сказав Олександр Камишін. – Це перегони технологій, в яких ми маємо бути швидшими, розумнішими, винахідливішими". Виступаючи перед політехніками, міністр з питань стратегічних галузей промисловості оприлюднив, до речі, цікавий факт: з початку повномасштабної війни на підприємствах Укроборонпрому пройшли практику приблизно 2 тисячі студентів, і третина з них залишилася там працювати.

Він окреслив і типовий портрет сьогоднішнього українського розробника зброї – це молодий винахідник, який не лише створив власний продукт, але й масштабує його та просуває на озброєння в ЗСУ. Портрет цей вийшов дуже схожим на багатьох студентів і працівників КПІ та учасників традиційного фестивалю інноваційних проєктів "Sikorsky Challenge", який був заснований в КПІ й щороку в нашому університеті проводиться, – чи не так?

Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак, міністр оборони Рустем Умєров і міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін зустрілися зі студентами та викладачами КПІ.

Гості наголосили, що високі технології мають вирішальне значення на фронті, й підкреслили важливість підготовки інженерів і конструкторів.

Розробки наших науковців уже допомагають долати ворога. І співпраця КПІ з українським ВПК буде лише розширюватися.

Дата події