Борітеся - поборете!

Вам Бог помагає!

За вас правда, за вас слава І воля святая!

Цей номер нашої газети мав бути геть іншим. Його макет було вже зверстано і відправлено до друкарні у Харків. Газета розповідала про День відкритих дверей в університеті; про проєкти, що реалізуються на факультетах, співпрацю з партнерами тощо. І, звісно, про жіночу частину університетського колективу, бо хай би там як, але початок весни для багатьох з нас традиційно асоціюється з вшанування жіноцтва. Проте ніч проти 24 лютого повністю змінила наше життя. Вранці нас зустріла нова реальність. У життя кожного громадянами нашої держави ввірвалася війна, яку розпочав проти України знавіснілий маніяк Путін. Одразу змінилося все. Тож і ми зробили новий номер газети, дуже далекий від того, яким його було задумано ще так недавно.

***

Студенти КПІ, які мешкають в університетських гуртожитках, вперше спустилися до укриттів через не навчальну, а реальну тривогу. вже в ніч на 24 лютого. Ці приміщення були приготовлені заздалегідь і тепер прислужилися на лише політехнікам, але й жителям прилеглих до університетського кампусу будинків і просто перехожих. Для багатьох людей вони стали мало не другою домівкою, адже повітряні тривоги є нині жахливим повсякденням киян. Власне і ці рядки пишуться під звуки сирени та далеких вибухів.

***

О 10 годині 24 лютого відбулося позапланове засідання ректорату, який на час війни стає оперативним штабом реагування та забезпечення життєдіяльності університету. На ньому було ухвалено низку рішень про організацію роботи університету, впровадження в дію Мобілізаційного плану КПІ, перепускний режим на час особового періоду тощо. А ще визначено, що основним інформаційно-координаційним майданчиком КПІ стає телеграм-канал «Ректорат» (https://t.me/rektoratkpi). Саме на цьому майданчику були оприлюднені рішення того першого засідання ректорату, саме тут щоранку друкує інформацію про підсумки попередньої доби ректор університету Михайло Згуровський, саме звідси поширюється найважливіші новини про оборону України та багато-багато інших потрібних політехнікам і всім нашим співгромадянам матеріалів.

***

Робота щодо життєзабезпечення КПІ та КПІшників розпочалася з перших хвилин війни. І університет живе! Головна увага при цьому приділяється забезпеченню безпеки та охорони студентів і працівників. Багато працівників гуртожитків тепер не мають змоги діставатися роботи, тому їхні функції виконують студенти. За перші чотири дні війни більша частина їх роз’їхалася. При цьому левова частка тих, хто залишився, активно працюють як волонтери й будують та укріплюють захисні споруди на території університету і навколишніх вулицях. Утім впродовж наступних днів кількість їх поступово зменшувалася - люди, коли траплялася нагода, виїздили.... Нині в гуртожитках залишилося і приблизно 10 студентів-іноземців - усіх їх постійно підтримують працівники Центру міжнародної освіти та ДНВР.

***

Дуже важливим завдання для університету стала організація належних умов для тривалого перебування людей в укриттях, а також постачання їх медикаментами, вирішення інших побутових проблем. Понад те, Центром студентського харчування та волонтерами із числа студентів та співробітників університету організовано харчування цих людей, а студмістечко було забезпечено всіма комунальними послугами. Варто ще раз підкреслити, що університетські сховища відкрито не лише для політехніків і жителів навколишніх будинків, але й для всіх, хто під час повітряних тривого опиняється поруч. Були навіть випадки, коли зупинялися трамваї і люди ховалися в укриттях КПІ.

***

Напружено працюють усі господарчі служби університету. Вже протягом перших двох днів війни було оперативно відключено систему теплопостачання від всіх навчальних корпусів, окрім корпусу №1, де розташовуються адміністративні відділи, та тих корпусів, де є укриття для людей. Звісно, теплопостачання також залишено в студмістечку та житлових будинках. Усі

технічні несправності, які час від часу виникають у гуртожитках та корпусах, оперативно ліквідовуються. Чергові щодня вранці та ввечері перевіряють стан внутрішніх мереж, а також важливі об’єкти, що забезпечують функціонування інженерних мереж, є резервні потужності. Готується до запуску артезіанська свердловина біля корпусу №6.

***

Не обійшли в перші дні війни університет і боєзіткнення з диверсійно-розвідувальними групами ворога. У ночі з 25 на 26 лютого і з 26 на 27 лютого поблизу, в парку і на території університету вони були дуже інтенсивними. Під час вуличного бою на проспекті Перемоги і прилеглих вулицях були пошкоджені вікна в диспетчерській університету і в його кабінеті. Крім того, сліди пострілів були виявлені на деревах університетського парку - швидше за все, диверсанти намагалися використати його як сховок, але були звідти витіснені. Біля 1-го і 4-го корпусів було знайдено залишки озброєння. За два дні потому в районі метро Політехнічний інститут правоохоронці вночі затримали диверсійно-розвідувальну групу з чотирьох осіб. А ще було відмічено спроби проникнення на територію об’єктів КПІ, у тому числі й ремонтно-будівельного управління - на це вчасно відреагували чергові. Метою проникнення було нанесення корегувальних міток, але зробити це їм не вдалося. Були спроби й мародерства. В 17-му, 5-му та 35-му гуртожитку було затримано чотирьох осіб, які мали такий намір, всіх їх передано працівникам поліції. Отож Департамент безпеки відіграє нині дуже значну роль в забезпеченні безпеки університету. Його співробітники, починаючи з 24 лютого працюють у посиленому режимі і в тісному контакті з представниками поліції, Національної гвардії, а також Територіальної оборони.

***

На жаль, університетська родина понесла перші людські втрати. Захищаючи Київ в лавах ЗСУ, загинув студент групи ЕК-зп 91 ФЕА Дмитро Арсенович. Захищаючи місто Буча, загинув випускник ММІ кафедри конструювання верстатів, герой АТО Володимир Ковальський (бажаючі можуть допомогти дружині Катерині Ковальській 5168745606286281). Сумуємо з приводу смерті героїв та висловлюємо щирі співчуття їх рідним і близьким. Вічна слава Героям!

***

Тим часом університет продовжує жити й працювати. Було видано наказ про позапланові студентські канікули, науково-педагогічні працівники працюють в дистанційному режимі за індивідуальними планами. Навантаження і форми роботи навчально-допоміжного, а також адміністративно-управлінського персоналу визначають керівники підрозділів. А ще проректор з міжнародного співробітництва Сергій Сидоренко спільно з проректоркою з навчально-виховної роботи Наталією Семінською підготували і скерували до міжнародних партнерів КПІ листи з описом ситуації, яка складається в Києві та університеті. Одразу є на адресу КПІ імені Ігоря Сікорського почали надходити листи підтримки з їхнього боку.

***

І, звісно, ефективно працює Штаб цивільного захисту, який забезпечує координацію дій керівників штабів і відповідальних осіб у підрозділах, своєчасно надає інформаційні повідомлення про те, як діяти в надзвичайних ситуаціях.

***

Наостанок слід згадати про таке. Впродовж останніх днів багато небайдужих людей висловлювали бажання допомогти співробітникам, їхнім дітям і студентам КПІ, які потребують підтримки у цей скрутний час. Тому оперативний штаб прийняв рішення створити Фонд підтримки КПІ ім. Ігоря Сікорського. Відкрито картковий рахунок, на який усі бажаючі можуть переказати кошти: 5375414122503674. На нього вже почали надходити кошти. Тож велика вдячність усім, хто надає допомогу тим, хто її потребує!