Перший день 41-ї Міжнародної науково-технічної конференції IEEE "ELECTRONICS AND NANOTECHNOLOGY" ("Електроніка і нанотехнології") (ELNANO-2022) проходив в умовах не тільки  екстремальних, але й просто-таки драматичних. Її відкриття було призначено на 10 жовтня, коли рашисти піддали масованим ракетним обстрілам Київ та інші українські міста та області. Під час цієї атаки з повітря в українській столиці загинуло шестеро мирних людей і більше п'ятдесяти отримали поранення,  було пошкоджено або зруйновано об'єкти, які не мали жодного стосунку до будь-яких силових структур, у тому числі дитячий майданчик і музей  в  центрі міста. Обстріл призвів і до виникнення аварійних ситуацій у системах енергозабезпечення та комунікацій на території КПІ ім. Ігоря Сікорського. Тож і відкриття конференції проходило зі значними перервами. Та попри серйозні проблеми, її програму вдалося виконати.

Звісно, конференція проходила в онлайн-режимі, але й те, що того дня побачили і почули з динаміків своїх комп'ютерів її учасники з різних країн, краще будь-яких розповідей продемонструвало їм, що нині коять в Україні російські послідовники нацистів. А бачити було кому: попри війну участь у конференції взяли дослідники з 23 країн світу. Серед них – представники Сполучених Штатів Америки, Канади, Німеччини, Франції, Іспанії, Польщі, Чехії, Швеції, Естонії, Південної Кореї, Індії, Китаю, Південної Африки, Чилі, Мексики та інших держав. Усього ж цього року до роботи конференції долучилися приблизно 600 фахівців з електроніки та нанотехнологій. Для порівняння: у 2019 році в конференції взяли участь дослідники з 25 країн, тобто лише трохи більше, ніж цього воєнного року. Що може наочніше свідчити про довіру до України та підтримку українських науковців з боку їхніх закордонних колег?! Їх багато, адже вже традиційно конференцію спільно з Національним технічним університетом України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського" (голова оргкомітету – академік НАН України Ю.І. Якименко) організовував Інститут інженерів з електроніки та електротехніки IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers), тобто всесвітня організація, яка об’єднує 500 тисяч інженерів і дослідників з-понад 160 країн світу й працює вже більше ста років. Понад те, конференція ELNANO вже давно стала одним із головних щорічних наукових заходів у галузі електроніки та нанотехнологій, тож збирає провідних фахівців своєї галузі з багатьох країн світу.

Як і раніше, робота конференції проходила за трьома секціями: перша – "Мікро- і наноелектроніка"; друга – "Біомедична електроніка і оброблення сигналів"; третя – "Електронні системи".

Загалом цього року на розгляд її програмного комітету було подано 206 статей, прийнято за результатами рецензування – 153, відхилено 53 статті, що дає оціночний коефіцієнт 0,74. Статистика прийнятих доповідей виглядає так: перша секція – 66 доповідей, друга – 30 доповідей, третя – 57. Слід зауважити, що рецензування статей проводилося за допомогою спеціального програмного середовища EASYCHAIR, що дозволило залучити широке число рецензентів з різних країн світу. Тож у рецензуванні взяло участь широке коло вітчизняних та міжнародних експертів, і кожна подана робота пройшла незалежне закрите рецензування трьома експертами, які й дали висновок щодо доцільності її публікації. Повноцінні статті (а формат збірника передбачає публікацію статей обсягом від 4 до 6 сторінок) буде представлено у збірнику наукових праць конференції у базі даних IEEE XPLORE DIGITAL LIBRARY, що індексується у міжнародній наукометричній базі даних Scopus. При цьому публікуються лише ті роботи, автори яких зробили доповідь, – це вимога програмного комітету.

Через війну та значно обмежені умови щодо участі іноземних учасників конференція ELNANO-2022 уже вдруге в своїй історії пройшла в дистанційному режимі. Вперше це відбулося в 2020  році, коли в такому форматі її довелося проводити через пандемію COVID-19. Уже тоді було напрацьовано  певні алгоритми такої роботи. Автори представляли не лише статті для подальшої публікації, але й презентаційний мультимедійний файл з голосовим супроводом. Ці матеріали були  розміщені на сайті, і протягом роботи конференції учасники повинні були відповідати на запитання своїх колег з інших дослідницьких організацій та країн.

Планувалося, що ELNANO-2022 проходитиме упродовж чотирьох днів – з 10 по 14 жовтня 2022 р. Але з огляду на ситуацію і перебої в Києві з електропостачанням захід було продовжено ще на тиждень, протягом якого учасники могли знайомитися на сайті конференції з представленими на ній доповідями та матеріалами, тому й завершилася вона лише 20 жовтня.  

Ну і наостанок обов'язково слід згадати про одного із засновників і багаторічного голову конференції – професора КПІ, відомого вченого і фундатора наукової школи з теорії електронних кіл та автоматизації проєктування в електроніці Віталія Петровича Сігорського. Бо 2022 року йому виповнилося би 100 років, тож 41-ша конференція проходила в рік його ювілею!  Віталій Петрович працював у КПІ з 1964 по 2007 рік, очолював  кафедру теоретичної електроніки (тепер це кафедра електронної інженерії) від дня її створення в 1974 році. Професор Сігорський був автором 375 наукових праць, 20 підручників і монографій, частину з яких перекладено  та  видано у США, Італії, Чехословаччині, Польщі, Угорщині; підготував 30 кандидатів і 10 докторів наук. Йому присвоєно почесні звання "Заслужений діяч науки і техніки України" та "Заслужений професор НТУУ "КПІ". Визнаючи заслуги та на честь ювілею В.П. Сігорського Вчена рада  університету у вересні 2022 р. ухвалила рішення про встановлення пам'ятної дошки на фасаді корпусу № 12 ФЕЛ.

За вагомий внесок в організацію конференції оргкомітет висловлює щиру вдячність викладачам кафедри електронної інженерії – доцентам  К.О. Іванько, Ю.В. Вунтесмері, В.А. Казміренку, Г.С. Порєвій, О.В. Семеновській та кафедри мікроелектроніки – доцентам В.М. Коваль і Т.Ю. Обуховій.

В.І. Тимофєєв, завідувач кафедри електронної інженерії ФЕЛ

Конференція з електроніки та нанотехнологій ELNANO-2022

З 10 до 14 жовтня 2022 року в дистанційному режимі проходить 41-ша Міжнародна науково-технічна конференція IEEE «ELECTRONICS AND NANOTECHNOLOGY» («Електроніка і нанотехнології») — ELNANO-2022.

Конференцію організує КПІ ім. Ігоря Сікорського (голова оргкомітету — академік НАН України Юрій Якименко) разом з Інститутом інженерів з електроніки та електротехніки IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers — всесвітня організація, що вже понад століття обʼєднує приблизно 400 тисяч інженерів і дослідників з більш як 160 країн світу).

Конференція ELNANO є одним з головних щорічних наукових заходів у галузі електроніки й нанотехнологій для провідних науковців з багатьох країн світу. Цього року в ній беруть участь близько 600 фахівців з електроніки й нанотехнологій з 23 країн. Їхні доповіді буде представлено у збірнику наукових праць конференції в базі даних IEEE XPLORE DIGITAL LIBRARY, що індексується у міжнародній наукометричній базі даних SCOPUS.

📋 Докладну інформацію про конференцію розміщено на сайті

[16-20.05.2022] 41-а Міжнародна конференція IEEE з електроніки та нанотехнологій ELNANO

41-а Міжнародна конференція IEEE з електроніки та нанотехнологій (ELNANO) 2022 року відбудеться в рамках IEEE Kyiv Polytechnic Week 16-20 травня 2022 року в КПІ ім.Ігоря Сікорського.

У конференції традиційно беруть участь відомі професіонали зі Швейцарії, України, Великобританії, США та інших країн, а також аспіранти з Вірменії, Білорусі, Бразилії, Чехії, Естонії, Німеччини, Індії, Ірану, Італії, Йорданії, Кореї, Латвії, Мексики, Норвегії, Пакистану, Польщі, Португалії, Словаччини, Іспанії.

Матеріали конференції IEEE ELNANO 2013-2020 включені до цифрової бібліотеки IEEE Xplore, а також проіндексовані в базах даних реферування та індексування (A&I) (Scopus, Web of Science, Google Scholar тощо).

Секції конференції:

Секція 1. Мікро- та наноелектроніка. Секція 2. Біомедична електроніка та обробка біомедичних сигналів. Секція 3. Електронні системи.

Зверніть, будь ласка, увагу на дати:

Подання документів 15 січня 2022 року Відповідь рецензентів 25 лютого 2022 Подача підсумкових робіт 10 березня 2022 року Остаточне повідомлення про прийняття 20 березня 2022 року Остаточна реєстрація 1 квітня 2022 року Конференція 16-20 травня 2022 року

DOWNLOAD ELNANO-2022 CALL FOR PAPERS

Дата події