Війна не зупинила і не зупинить людського духу, потреби всупереч усьому жити й творити. Мистецьким підтвердженням цього стала короткометражка "День неостанній", яку нещодавно представили публіці студент ФМФ Євгеній Слупчук і студентка ФБТ Анастасія Назарець. Фільм розповідає про страшні наслідки кровопролитної боротьби за державність, незалежність і волю нації.

Сюжет доволі простий: триває затяжна війна, емоційно і фізично справлятися з тягарем повсякденних незгод стає дедалі важче. Сімнадцятирічний Дмитро та його мама з острахом чекають холодів. Однак це не єдина проблема. Доля підготувала ще не одне випробування...

Чому така назва? "Бо зранку прокинувся – живий, отже вчора був день неостанній", – говорить продюсер, автор і режисер стрічки Євгеній Слупчук. І додає: "Історія вигадана, але зараз подібних історій багато". 

Створити фільм на тему війни юнак наважився не зразу. "Потрібен був час, щоби усвідомити та прийняти, що для мене значить ця війна, а вже потім виражати свої відчуття, – розповідає автор. – Тригером став трек Renie Cares "Моя весна".  Я зайшов на прем'єру кліпа в ютубі і після перегляду відчув, що готовий говорити. Власне, ця ж пісня стала фінальним штрихом фільму "День неостанній".

Фрагмент з фільму День неостанній

Євгеній почав думати над сценарієм: спирався на власні емоції та переживання родичів, розповіді інших людей, що живуть в умовах війни. Поступово визрів каркас історії, визначився з основною думкою та стилем, у якому хотів би її донести. До процесу приєдналась Настя Назарець, колега по роботі. Вона "надзвичайно захопилася ідеєю та максимально вкладала душу у створення фільму".

На роль Дмитра режисер запросив студента КНУТКіТ імені І. К. Карпенка-Карого Романа Кучерявенка, з яким співпрацював раніше: "Я був упевнений на сто відсотків, що він потягне цю роль". На роль мами обрали "ідеальну кандидатку Анастасію Сич, проби на роль якої викликали сльози". Актори у стрічці передали глибину людської трагедії максимально природно. "Дивлячись на те, як взаємодіють герої, ми зрозуміли, що це буде надзвичайно сильна історія, – поділився Євгеній. – Так, сцену з телефонним дзвінком зняли з 15-го дубля, було важко морально. Адже найстрашніше, що може бути для рідних, – звістка з війни, що близької людини більше немає. Мозок відмовляється у це вірити".

Зйомки відбувалися на обійсті Євгенової тітки неподалік села  Богданівка Київської області. На початку березня село було окуповане рашистами, залишилися розвалені будинки та понівечені паркани. Стрічку відзняли за три дні і відразу почався монтаж. "У мене не було побоювань, що щось не склеїться чи чогось не вистачатиме, бо кожний кадр, кожну сцену ми відзняли чітко слідуючи за намальованими розкадровками і сценарієм, – згадує режисер. – Я намагався максимально прорахувати кожну деталь, хоча були й сюжетні моменти, які ми коригували безпосередньо під час зйомок. Багато часу зайняла робота над звуком і візуальними ефектами".

Прем'єру фільму, яка відбулася 11 листопада (збіглася в часі з визволенням Херсона), глядачі прийняли дуже тепло й емоційно. "Справді до сліз… Для мене велика честь навчатися в одному університеті з авторами", "Я плачу.. цей метр – це просто щось неймовірне, 12 хвилин чистих емоцій. Величезна подяка автору!!", – так коментують фільм глядачі на ютубі. Показ у Вежі КПІ відбувся 2 грудня.

"Ми з Настею дуже зворушені, що наш університет не залишив фільм без уваги. Дуже приємно усвідомлювати, що в КПІ є місце для творчості і що тебе завжди підтримають", – з вдячністю говорить Євгеній Слупчук.

Кінематографічна робота КПІшників – це не лише творчий акт, це акт супротиву, це непоборна віра в перемогу, це щедрість і бажання ділитися емоціями з іншими. Ми переможемо, бо нас не зламати!

Надія Ліберт

Кінематографія в КПІ. «День Неостанній» — короткометражка, що її зняли студенти КПІ Євгеній Слупчук (ФМФ) та Анастасія Назарець (ФБТ). Ідея створення кінострічки виникла під час великої війни в Україні. Сюжетна лінія розповідає про страшні наслідки кровопролитної боротьби за державність, незалежність і волю нації.

Про народження ідеї, написання сценарію, підбір акторів та емоції на знімальному майданчику розповідає студент 5-го курсу КПІ й режисер фільму Євгеній Слупчук у новому випуску CAMPUS каналу КПІмедіа.

Дата події