Добрий день, шановні колеги!

Завершується 2021 рік. Він був досить складним за характером викликів, насамперед через непередбачуване поширення пандемії COVID-19. Упродовж року перехворіли на коронавірус у різних формах понад 60% викладачів, співробітників і студентів університету. Пішли з життя від цієї хвороби 15 викладачів і співробітників. Масовою вакцинацією було охоплено понад 93% викладачів, 85% співробітників і понад 60% студентів, що дало змогу забезпечити стабільне функціонування університету за усіма напрямами роботи.

1. Навчальний рік було розпочато в змішаному режимі, проте посеред семестру, зважаючи на карантинні обмеження й застереження, нам довелося перейти на дистанційну форму навчання. У забезпеченні безперервності та якості освітнього процесу суттєву роль відіграли платформа дистанційного навчання «Сікорський», на якій розміщено майже три тисячі курсів, та Електронний кампус університету.

2. Минулий рік продемонстрував, що КПІ є затребуваним стратегічним партнером для багатьох високотехнологічних підприємств, як-от: «Прогрестех», Боїнг, Huawei, Ajax, Sumsung, ДТЕК, ДП «Антонов», НАЕК «Енергоатом» та інших. На сьогодні дуальна освіта реалізовується за 47 освітніми програмами, на відміну від минулого року, в якому було лише кілька програм дуальної підготовки.

3. Важливою для університету стала трирічна програма стратегічного розвитку за його головними напрямами. Тільки цього року за цією програмою оновлено навчально-лабораторне обладнання на 10 млн грн; розпочато нові інфраструктурні проєкти; зроблено важливі кроки в напрямі інформатизації навчальної й адміністративної діяльності університету тощо.

4. Суттєво змінилася торік інформаційна політика університету. Так, 2021 року загальна кількість користувачів інформаційно-діалогової платформи КПІ в Телеграмі досягла 22 000, кількість підписників на фейсбук-сторінках кафедр перевищила 37 000, а загальна аудиторія на офіційних ресурсах КПІ у Фейсбук перевищила 58 000. На 34% зросла кількість матеріалів англійською мовою на сайтах кафедр і на 26% — на сайтах факультетів.

5. В управління університетом впроваджено електронну систему документообігу «Мегаполіс», до якої під’єднано 348 користувачів, що представляють всі структурні підрозділи. Налаштовано інтеграцію з Системою електронної взаємодії 4034 організацій. З нового року підготовлено до запуску автоматизовану систему «Кадри».

6. Протягом поточного року проведено перший етап внутрішньої акредитації кафедр університету: 302 освітні програми за 46 спеціальностями. За результатами цієї роботи реорганізовано 16 кафедр, об’єднано 90 освітніх програм і на їхній основі створено 41 програму першого та другого рівнів вищої освіти. На базі теплоенергетичного факультету створено Інститут атомної та теплової енергетики, який спільно з ДП «НАЕК «Енергоатом» нині формує кадровий потенціал для однієї з найважливіших галузей української промисловості.

7. Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти 2021 року акредитовано 34 освітні програми, з яких 19 рівня докторів філософії (4 зразкові), 8 магістерського рівня (2 зразкові), 7 бакалаврського рівня (1 зразкова). Загалом з початку впровадження нової процедури акредитації НАЗЯВО в КПІ акредитовано 49 освітніх програм. На 2022 рік заплановано акредитацію ще 79 освітніх програм через НАЗЯВО.

8. Запроваджено нову систему конкурсного відбору науково-педагогічних працівників, яка базується на прозорих критеріях відбору. 2021 року за цими критеріями проведено конкурс на заміщення 725 посад, зокрема: 4 декани, 40 завідувачів кафедр, 101 професор, 282 доценти, 298 викладачів та асистентів. Серед обраних цього року 40 завідувачів кафедр 30 – обрані вперше. Середній вік цієї категорії працівників скоротився на 10 років.

9. Проводилася масштабна виховна робота з молоддю в системі «школяр — вступник — студент» на базі єдиної профорієнтаційної платформи КПІАбітInfo. Це: День відкритих дверей КПІАбітФест, Інженерний фестиваль ТехноАртКПІ, проєкти МАН, ярмарки вакансій, екскурсії на виробництва, проведення вебінарів, майстер-класів, розроблення Каталогу вступника, Кар’єрного путівника та багато іншого.

10. Розширювалася академічна мобільність із закордонними та українськими університетами. Цьогоріч участь у програмах мобільності взяли 60 студентів і 192 викладачі. Вдосконалено нормативну базу національної мобільності.

11. Вагомими були наукові досягнення університету. Семеро викладачів і науковців КПІ удостоєні Державної премії України в галузі науки й техніки. Премією Президента України для молодих вчених нагороджено двох наших молодих колег. Ще дев’ятеро молодих науковців стали лауреатами Премії Верховної Ради України молодим ученим. 30 студентів здобули перемогу в міжнародних змаганнях, олімпіадах, конкурсах і хакатонах.

12. Високою була активність університету в міжнародній сфері. Протягом року проведено 148 міжнародних заходів, зокрема 29 конференцій. Укладено 75 міжнародних угод. Відбулися зустрічі з послами дев’яти країн світу. КПІ відвідали 62 делегації з 24 країн світу. На 10% зріс контингент іноземних студентів проти 2020 року. Їх сьогодні 713.

13. Утримувалася в належному стані матеріальна база університету. Добудовано й уведено в експлуатацію гуртожиток №5 на 700 ліжко-місць. Проведено ремонтні роботи в корпусах №1, 6, 7, 18, 19, 22, 35, у гуртожитках №1, 4, 12, 14, 22. Виконувалася системна робота за напрямами енергоощадження, пожежної й екологічної безпеки, охорони праці, ліфтового й теплового господарства та іншими.

14. Формувався новий імідж університету, зокрема через художньо-архітектурні рішення й зелені насадження. 2021 року відкрито пам’ятник видатному випускнику КПІ 1941 року Борисові Євгеновичу Патону, дві меморіальні дошки; створено сквер Піонерів Авіації, в якому встановлено історичний літак АН-2, сквер з муралом біля 18-го корпусу; закладено паркову зону вздовж вулиці Борщагівської площею 3,2 гектара. За рік висаджено понад 650 дерев.

15. Розв’язувалися соціальні питання студентів і співробітників університету. На чотирьох базах відпочинку оздоровилися 1400 співробітників і студентів. Понад 1300 відпочило в режимі бази вихідного дня в таборах «Політехнік» і «Сосновий». Ефективний фінансовий менеджмент дав змогу забезпечити стабільну життєдіяльність університету, вчасність усіх видів виплат. Фонд заробітної плати працівників КПІ зріс на 11,5 % проти попереднього року, середньомісячна заробітна плата — на 12,7 %. Здійснювалися усі соціальні виплати.

Підбиваючи підсумки, можна зазначити, що університету вдалося не тільки забезпечити стабільне функціонування за усіма напрямами діяльності, а й досягнути нових результатів в освітній, науково-інноваційній та господарській сферах.

Бажаю вам, шановні колеги, успішного завершення 2021 року, здоров’я вам і вашим рідним, надії та оптимізму на ближче майбутнє.

Дякую за увагу!

Ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського
Михайло Згуровський

Дата події