У КПІ ім.Ігоря Сікорського 21 травня відразу три національних університети уклали меморандуми про співпрацю з компанією DAI Global LLC у межах проєкту Агентства США з міжнародного розвитку USAID (United States Agency for International Developmen) "Кібербезпека критично важливої інфраструктури України". Від імені Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського" під відповідним документом свій підпис поставив ректор Михайло Згуровський, від імені Київського національного університету імені Тараса Шевченка – перший проректор Володимир Ільченко, від імені Національного університету "Києво-Могилянська академія" – виконувачка обов'язків його президента Олександра Гуменна. Від імені USAID усі три меморандуми підписав директор цього проєкту Тімоті Дубель.

Компанія DAI Global LLC, з якою співпрацюватимуть університети в межах проєкту, є його виконавцем з боку США. Окрім неї до реалізації проєкту залучено ще й компанію з дистрибуції передових технологій безпеки "Catalisto", Флоридський міжнародний університет, міжнародну спеціалізовану компанію з кібербезпеки "Information Systems Security Partners", компанію "Schweitzer Engineering Laboratories", українську технологічну громадську організацію "SocialBoost" та компанію зі стратегічних ІТ-рішень "Veterans First Initiative".

Чому виникла ідея такого проєкту і чому саме тепер? Річ у тім, що кіберпростір нині стає полем бою. І напади на об'єкти, які забезпечують життєдіяльність окремих підприємств, населених пунктів, або й цілих держав, можуть бути якщо і не настільки кривавими, як у просторі реальному, то вже точно не менш руйнівними. Утім, руйнація або аварії на таких об'єктах також можуть становити дуже серйозні загрози для здоров'я і навіть життя людей, які проживають на відповідних територіях. Тим більше, коли це підприємства таких галузей, як енергетика, хімічна промисловість, транспорт, організації банківського та фінансового сектору, інформаційні технології та телекомунікації, установи охорони здоров'я, комунального господарства тощо, які є стратегічно важливими для функціонування економіки і безпеки держави, суспільства та населення. Одне слово, всі ті об'єкти, які відносять до отієї самої критичної інфраструктури. Особливо гостро стоять питання захисту кіберпростору для нашої країни, яка вже 7 років перебуває в стані гібридної війни. Тож на допомогу Україні в протистоянні з цілком реальними небезпеками, що загрожують її безпеці та економіці, і спрямовано цей проєкт USAID, а безпосередня мета його  полягає у зменшенні та, за можливості, усуненні чинників вразливості кібернетичної безпеки в галузях критичної інфраструктури нашої країни та її регіонів.

Проєкт розрахований трохи більше ніж на 2 роки. Він має три основних напрями. Перший – зміцнення передумов, що сприяють кібербезпеці (це стосується вдосконалення і приведення у відповідність до міжнародних стандартів  нормативно-правової та інституційної бази національної сфери кібербезпеки). Другий – розбудова в Україні стійкої індустрії кібербезпеки. І третій, який передусім і стосується українських вишів, – це розвиток національного кадрового потенціалу в галузі кібербезпеки.

Оцей третій складник має сприяти усуненню кадрових прогалин у галузі кібербезпеки за допомогою заходів із підготовки нових кваліфікованих кадрів і допомоги навчальним закладам у роботі з підвищення кваліфікації наявних фахівців. Заходи  в межах проєкту стосуватимуться всієї кадрової системи, тобто як поліпшення якості освіти, що її здобувають майбутні фахівці з кібербезпеки, так і вдосконалення галузевих освітніх програм для прискореного підвищення кваліфікації кадрового складу в Україні, адже саме цим людям доведеться ефективно реагувати на безпосередні чинники вразливості мереж. Таким чином, цей напрям має забезпечити допомогу закладам вищої освіти у викладанні циклу дисциплін з кібербезпеки, включаючи надання можливості відшліфовувати  практичні навички у віртуальних тренінгових лабораторіях. Власне, все це разом з деякими іншими  конкретними заходами детально відображено в меморандумах. Зокрема, у межах проєкту планується надання українським університетам можливості для забезпечення набуття студентами практичних навичок у віртуальних тренінгових лабораторіях з кібербезпеки (кіберполігонах),  що дасть їм змогу не лише проходити теоретичну підготовку, але й активно розвивати свої вміння з визначення та протидії реальному шкідливому програмному забезпеченню в широкому діапазоні мереж з моделюванням реальних ситуацій. Цікаво в цьому плані, що серед низки інших заходів з набуття практичного досвіду роботи у сфері кіберзахисту проєкт, за певних умов, підтримуватиме навіть проведення серед ЗВО, які є учасниками освітньої мережі з доступом до  навчальних кіберполігонів, регіональних командних студентських змагань із кібербезпеки – дуже  популярних у середовищі фахівців з інформаційної безпеки мережевих ігор CTF (від Capture the flag, що у перекладі з англійської означає "захоплення прапора") – та хакатонів. 

"Документ, який сьогодні було підписано, передбачає додаткові можливості для поліпшення методики нашого навчального процесу в галузі кібернетичної безпеки. Ним передбачено також декілька заходів для підвищення кваліфікації наших викладачів, які потім усе це передаватимуть нашим студентам. Є також окрема програма підготовки наших студентів.  Це окремі нові дисципліни, які можуть бути включені до наших навчальних планів. І, що дуже важливо, партнерами проєкту є кілька американських університетів, які спеціалізуються в галузі кібербезпеки і можуть ознайомити нас з сучасними аспектами та тенденціями її розвитку, – розповів "Київському політехніку" директор Фізико-технічного інституту Олексій Новіков. – Водночас, не слід вважати, що і наші фахівці з кібербезпеки пасуть задніх у цій сфері. Ми багато знаємо і вміємо, високо цінуються наші викладачі, багато з них мають і міжнародні сертифікати. Але контакти з колегами, особливо такими потужними, як ті, що працюють в американських університетах, безумовно нададуть нам новий імпульс у підвищенні якості освіти, ознайомлять з новими планами і методиками, можливо, нададуть доступ до специфічного програмного  забезпечення тощо. З огляду на те, що за цією спеціальністю в нас навчаються близько шестисот студентів, а ще ж є студенти і курсанти ІСЗЗІ, в КПІ буде кому скористатися можливостями такої співпраці".

Насамкінець варто зауважити, що документи про співпрацю з USAID у межах проєкту "Кібербезпека критично важливої інфраструктури України" вже підписали 14 українських університетів. 

Дата події