Пів року вимушеного усамітнення загострили нашу уяву, спонукали уважніше приглядатися – хто і що нас оточує та помічати природну красу і втіху там, де раніше у клопотах і справах й голови не піднімали. Нині, працюючи онлайн, з ніжністю та ностальгією розглядаємо світлини Київської політехніки – напрочуд гарної та привабливої будь-якої пори.  Понад століття вхід до першого корпусу прикрашали величаві ялини. Та все має свій початок і кінець, тож тепер до подорожніх посміхаються молоденькі ошатні ялинки, щороку міцніші й гарніші. І на їхньому тлі рельєфно вирізняється на початку під'їзної алеї дерево поважного віку, що раніше губилося серед височенних смарагдових сусідок, – райська яблуня (на фото). Скільки КПІшних історій та подій закарбувалося в її пам'яті! 

Дерево, неначе в казці, милує око з ранньої весни до пізньої осені. Навесні вбирається в білосніжні шати, вражаючи пишним цвітінням, пахощі приваблюють численних комах-запилювачів, які не оминають увагою і сусідні рослини. Восени гілля завішане яскравими китицями яблучок-плодів, що виблискують на сонці навіть під снігом на радість та поживу місцевому птаству. Влітку в затінку розлогої крони бавиться малеча, надвечір – відпочивають люди старшого віку, а восени, наскільки можна дістати, незважаючи на ажурну огорожу, плоди збирають усі охочі. Мабуть, це одне з найпопулярніших дерев парку, поряд з гінкго білоба. До речі, за підрахунками вчених, дев'ять із десяти плодових дерев на Землі – це яблуні.

Фахівці визначають сорт як "Китайська золотиста". Її плоди, зібрані в суцвіття, що нагадують вишневі, дозрівають раніше за інші літні сорти. Яблука світло-жовтого відтінку, вагою 30-40 г, з приємним ароматом, однак непридатні для зберігання. М'якоть соковита, щільна, жовтуватого кольору. За вмістом вітамінів і мікроелементів плоди перевершують багато відомих сортів,  сприяють нормалізації діяльності шлунково-кишкового тракту і травної системи, підвищенню апетиту. А Королівське варення із райських яблучок дасть фору багатьом ягідним, і за виглядом, і за смаком.

Чикотень ласує яблоками

Прабатьком райської яблуні є яблуня низька (malus pumila), що росте в південноєвропейських і середньоазіатських країнах. На її основі було виведено сорт "Парадизка", що в перекладі означає "Райське яблучко". Рослина вирізняється невибагливістю, високою зимостійкістю, щорічним рясним цвітінням і плодоношенням. "Китайка" також користується популярністю у ландшафтних дизайнерів завдяки своїм високим декоративним якостям. Останнім часом у містах, поряд з алеями сакур, почали висаджувати алеї райських яблунь – красивих і корисних.

Завідувачка лабораторії селекції та технології вирощування плодових культур Інституту садівництва НААНУ Ю.Б.Ходаківська згодна, що в КПІ росте ефектна видова декоративна яблуня: "В Україні в садах і парках культивують до 10 видів яблунь, вони по-своєму оригінальні і привабливі, прекрасно переносять  міські умови, тому ідеально підходять для бульварів, скверів і затишних вуличок. Дрібні плоди є чудовим кормом для птахів у зимовий період".