Україна не вперше переживає страшні епідемії. Час від часу вони прокочувалися по нашій землі та залишали по собі страшні сліди і в минулому. Згадки про спалахи інфекційних хвороб на наших теренах можна зустріти в художній літературі; про перебіг якихось з них та їхнє подолання в старі й нові часи писали газети і журнали; іншим присвячено цілі наукові дослідження. Понад те, досвід і деякі способи боротьби з пошестями, накопичені людьми, які жили до нас, можуть стати в пригоді й сьогодні. Принаймні про них варто знати. Тим більше, що й можливості для цього є, адже нині ми маємо доволі значний корпус матеріалів вітчизняних дослідників з цієї тематики.

Інформацію про ці праці зведено в спеціальний випуск покажчика "Історія України" – "Епідемії в Україні: сторінки історії", який у форматі бібліографічного списку підготувала і днями оприлюднила Національна історична бібліотека України. Співробітники НІБУ відібрали джерела, що висвітлюють тему спалахів попередніх епідемій на теренах України в минулі століття й у наш час. Ці дослідження присвячено карантинним заходам, яких вживали тодішні владці; організації боротьби зі страшним грипом "іспанкою", який упродовж 1918–1920 років забрав життя мільйонів жителів нашої планети; заходам протистояння епідеміям холери, чуми, тифу; питанням дотримання нашими земляками повсякденної гігієни та зменшення втрат населення; загальним питанням роботи органів влади щодо запобігання та припинення епідемій тощо. При цьому вебпосилання на повний текст тих джерел, які є у вільному доступі, прикріплено до бібліографічних записів.
Варто очікувати, що це видання буде корисним і цікавим не лише для дослідників історії України та фахівців з охорони здоров'я, але й для всіх, хто зацікавився останнім часом цією надзвичайно актуальною тематикою.

З покажчиком можна ознайомитися за посиланням