Першу в Україні ексклюзивну лабораторію проєктування сучасних аналогових схем відкрито 30 січня у КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Обладнання для неї та програмне забезпечення на загальну суму 600 тис. грн. надали університету компанії TowerJazz (Ізраїль). та Cadence Design Systems (США). У новій лабораторії студенти КПІ ім. Ігоря Сікорського матимуть змогу освоїти принципи і технології проєктування наночипів,  що можуть бути використані в електронних приладах і системах найрізноманітнішого призначення. Понад те, можливості, які отримує факультет електроніки КПІ, дозволить залучати студентів до співпраці з компаніями, що працюють у галузі, та спільно з ними реалізовувати науково-дослідні та конструкторські проєкти. А успішні розробки київських політехніків компанія TowerJazz, яка має підприємства в Ізраїлі, Сполучених Штатах та Японії, планує доводити до втілення у реальних інтегральних мікро- та наносхемах.

Як повідомив виконавчий директор TowerJazz Рассел Еллвангер, проходити  підготовку на цьому обладнанні зможуть студенти всіх рівнів – від майбутніх бакалаврів і магістрів до тих, хто готується до захисту дисертації на здобуття наукового ступеня доктора філософії. Тож майбутні фахівці зі студентської лави зможуть брати участь у повному циклі процесу розробки таких схем аж до виробництва готового продукту. Щоправда, їх для цього ще потрібно підготувати. І займатимуться цим троє викладачів факультету електроніки, які пройшли відповідну підготовку й усі рівні тестування  он-лайн.  До речі, саме у день відкриття лабораторії вони отримали сертифікати інструкторів з рук менеджера регіональних університетських проєктів компанії Cadence Design Systems Антона Клотца. А завідувач кафедри електронної інженерії ФЕЛ Володимир Тимофєєв – сертифікат відповідності лабораторії усім вимогам компанії Cadence, які вона ставить перед такими навчальними структурами.

На зустрічі з керівництвом університету, яка передувала офіційній  церемонії відкриття, представники компаній-партнерів говорили про те, що  співпраця з університетом забезпечить фундамент для вдосконалення знань і навичок наступних поколінь фахівців, які своєю кваліфікацією не поступатимуться своїм закордонним колегам у галузі аналогової електротехніки. До речі, таких сертифікованих лабораторій, яку тепер має КПІ ім. Ігоря Сікорського, в Європі дуже небагато – не більше трьох. Тож ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського академік НАН України Михайло Згуровський подякував новим партнерам за суттєвий внесок у розвиток системи підготовки фахівців сучасного рівня і розбудову навчальної бази університету.

На запитання, які завдання можна буде виконувати в лабораторії – суто навчальні або й дослідницькі, Рассел Еллвангер відповів: «Це комбінація обох типів. Це і навчальна лабораторія для студентів, де вони здобуватимуть  певні навички та працюватимуть над розробкою моделей. Проте в наших планах також розширення можливостей лабораторії для дуже зацікавлених студентів і наступної організації для них проходження інтернатури в нашій компанії в Ізраїлі. Це стане дослідницькою складовою лабораторії».

Після офіційного відкриття лабораторії  (стрічку на її вході перерізали Рассел Еллвангер, директор регіональних продажів Cadence Design Systems Адар Сегал і перший проректор КПІ ім. Ігоря Сікорського академік НАН України Юрій Якименко) Рассел Еллвангер прочитав для учасників цієї події коротку лекцію, в якій розповів про діяльність своєї компанії та перспективи розвитку сучасних аналогових мікросхем надвисокого ступеня інтеграції, а також про  можливості, що відкриваються перед молодими фахівцями, які оберуть для своєї професійної діяльності роботу в цій галузі.   

Довідково

Cadence Design Systems – одна з найбільших у світі компаній, які працюють у сфері розробки програмного забезпечення для автоматизації проектування електронних пристроїв (англ. EDA)  та надання відповідних інженерних послуг. Продукція компанії використовується в сегментах мобільного зв’язку, хмарних технологій, автомобільної промисловості, в аерокосмічній галузі, в інтернеті речей тощо.  Штаб-квартира компанії міститься у Кремнієвій долині (Сан-Хосе, Каліфорнія, США).

TowerJazz – світовий лідер у своїй галузі. Виробляє інтегральні аналогові схеми нового покоління (ІС) для ринків, що зростають, – автомобільного промислового, медичного, аерокосмічного, оборонного тощо. Завдяки виробничим потужностям, розташованим у різних країнах, компанія забезпечує високу якість продукції та має гнучкі виробничі можливості, тож має змогу пропонувати своїм клієнтам широкий спектр передових аналогових технологій технологій, розроблених відповідно до їхніх вимог, а а також універсальні  рішення для виробництва ІС. 

2020-01-30 9 2020-01-30 8 2020-01-30 7 2020-01-30 6
2020-01-30 5 2020-01-30 4 2020-01-30 3 2020-01-30 20
2020-01-30 2 2020-01-30 19 2020-01-30 18 2020-01-30 17
2020-01-30 16 2020-01-30 15 2020-01-30 14 2020-01-30 13
2020-01-30 12 2020-01-30 11 2020-01-30 10 2020-01-30 1

[30.01.2020] Відкриття першої в Україні ексклюзивної лабораторії проєктування аналогових схем

30 січня у КПІ ім. Ігоря Сікорського відкриється перша в Україні ексклюзивна лабораторія проєктування аналогових схем за новітніми технологіями.

Обладнання та програмне забезпечення, надане компаніями-партнерами TowerJazz і Cadence, дасть змогу студентам КПІ проєктувати наночипи, що можуть бути використані в усіх сферах.

Для студентів робота з комплектом засобів проєктування TowerJazz стане безцінним досвідом. Їхні успішні проєкти мають шанс пройти весь цикл процесу розроблення до виробництва продукту.

Навчання надаватиметься на всіх рівнях – від бакалаврів до магістрів і Ph.D. Hardware and software нової лабораторії дасть змогу студентам та викладачам отримувати сертифікати Cadence з проєктування аналогових напівпровідникових рішень.

Співпраця КПІ, TowerJazz і Cadence створює основу для вдосконалення навичок наступного покоління експертів у галузі аналогової схемотехніки.

Лабораторія функціонуватиме на базі факультету електроніки КПІ.

Акредитація журналістів та додаткова інформація за тел: 096 952 02 34

Дата події