Троє юнаків – професійних магістрів з ММІ: Богдан Тітаренко, Михайло Євтушенко та Леонід Яшкін пройшли навчання за програмою подвійного диплому та стали першими володарями документів про закінчення КПІ ім. Ігоря Сікорського і Познанської політехніки.

Початок

Восени 2017-го на сесії професорсько-викладацького складу ректори двох університетів – професори М.Згуровський та Т.Лодиговський, підписали угоду між Київською та Познанською політехніками про започаткування програми подвійного диплому за напрямом "Машинобудування". Тоді ж було оголошено конкурс, за підсумками якого п'ятеро політехніків (професійні та наукові магістри) отримали змогу навчатися в Польщі та готувати магістерські роботи під керівництвом двох науковців – українського й польського. Польська сторона схвалила запропоновану тематику досліджень, надала підтримку щодо відшкодування вартості навчання і проживання, і на початку 2018-го наші студенти розпочали включене навчання в польському виші за узгодженою програмою. 

Навчання

Важливою складовою навчання стала можливість поєднання експериментальних досліджень з математичними обчисленнями, які, зокрема, виконувалися на сучасному ліцензійному ПЗ, наданому польською стороною. Так, студент В.Рубашевський (науковий магістр, керівник – проф. С.М.Шукаєв) у Познані брав участь в експериментальних дослідженнях, що стосуються новітніх композитних матеріалів (піноалюміній). Крім занять у навчальних аудиторіях і лабораторіях, студенти проходили практику на польських підприємствах. Це був цікавий і корисний досвід – знайомство зсередини з сучасними виробництвами.

Слід зазначити, що нашим хлопцям доводилося працювати багато і напружено. Підготовка матеріалів англійською, жорсткі терміни етапів роботи, неможливість виправлень "на ходу і на коліні", адже магістерські дисертації завантажувалися в електронну систему Познанської політехніки і далі з ними онлайн працювали рецензенти і консультанти.

Дисертації

Робота Б.Тітаренка (наукові керівники – д.т.н., доц. Ю.М.Сидоренко та д.т.н. проф. Войцех Сумелка) виконувалася на замовлення Інституту електрозварювання ім. Є.О. Патона НАН України та стосувалася розробки нового методу боротьби з залишковими напруженнями та деформаціями, які формуються в зварному шві під час процесу зварювання. Результати роботи були покладені в основу методики математичної оцінки впливу електродинамічної обробки на напружено-деформований стан зварного шва. Леонід Яшкін і Михайло Євтушенко в лабораторії біомеханічних систем ММІ, якою керує доц. М.С.Шидловський, працювали над актуальними проблемами сучасної травматології. Леонід розробляв робочу модель установки для експериментального дослідження систем остеосинтезу під дією складних фізіологічних навантажень, а Михайло – досліджував міцність та деформування елементів стержневих систем фіксації кісток. Їм вдалося  розробити прості методики, що дозволяють підвищити продуктивність підбору оптимальних конструкцій без проведення затратних експериментів. На думку доц. Є.Є.Онищенка, який виступив їх науковим керівником, результати студентських робіт безумовно сприятимуть розвитку  біомеханічної науки.

Іспит

Це був іспит не лише для студентів, а й для їх наставників. Захист магістерських робіт проходив у КПІ ім. Ігоря Сікорського (англійською). Було створено спільну комісію, співголовами виступили професори Збігнєв Клос (спеціально прилетів до Києва) та Сергій Піскунов (завідувач кафедри ДММ і ОМ). При оцінюванні враховувалися різні компоненти: середній бал за весь період навчання, оцінки рецензента і керівника, відповіді на запитання під час захисту та ін. Члени комісії (польські колеги виступали по скайпу) обговорювали кожну позицію і доходили спільної думки. У підсумку виставили оцінки: відмінно, дуже добре і добре. Загальне враження – наші студенти мають гарну професійну та мовну підготовку. 

Що далі

На сьогодні одного з випускників уже запросили до аспірантури (точніше, відразу до двох – польської і нашої), решта збирається працювати в Україні, адже співпраця КПІ ім. Ігоря Сікорського з компаніями "Прогрестех" і "Боїнг" відкриває перед молодими науковцями непогані можливості.

Керівник відділу міжнародних проектів проф. С.М.Шукаєв вбачає подальші перспективи у співпраці з Познанською політехнікою. По-перше, зарубіжні колеги виставили високі оцінки і добре відгукуються про наших студентів за результатами навчання та написання магістерських робіт, які є результатом співпраці двох колективів науковців. Це можна вважати елементом міжнародної акредитації та оцінки якості навчання. По-друге, на часі підготовка угоди про "подвійні аспірантури" між Київською та Познанською політехніками. Для цього є усі підстави.