Спеціальність, за якою навчається другокурсниця ХТФ Світлана Андрощук, абсолютно "жіноча" – "Хімічна технологія  харчових добавок та косметичних засобів". І захоплення у дівчини теж напрочуд "жіноче" – вишивання. На виставці "Таланти КПІ", яка пройшла в грудні, студентка посіла перше місце у цій номінації.

Про свою творчість Світлана розповідає просто й охоче: "Народилася я на мальовничій Хмельниччині, у красивому селі Корчик, Шепетівського району. Там же пройшли і шкільні роки. Моя родина досить велика і дружна. У сім'ї завжди цінували народні традиції. Змалечку мене привчали до поваги, до любові і... до вишивання. Вишивка – це не лише данина традиції, а й цінний елемент родинного затишку".

Вишивати хрестиком дівчину навчила мама, а її – бабуся. Вміння мережити полотно та окремі узори для вишивання в родині Світлани переходять з покоління в покоління. Перші вишиті семирічною дівчинкою елементи – "козлики та ялиночки" розбігалися полотниною, як зграйка неслухняних овечок, і ніяк не бажали вишиковуватися рівненькими рядочками. Відтоді молода вишивальниця присвячує своєму захопленню кожну вільну хвилинку. Потроху набуває майстерності, і прийшло бажання створити щось оригінальне.

"Спочатку це були маленькі серветки, – ділиться дівчина, – згодом перейшла до невеликих картин, а тепер уже наважилася і на рушники". До речі, на виставці у дівчини було небагато конкурентів. Чи то часу не вистачає у молодих майстринь, чи згадують про своє вміння, отримане від мами-бабусі, напередодні чергової події, коли хочеться похизуватися перед колежанками етно-обновою. Тоді терміново за тиждень-півтора, а іноді й у чотири руки, народжується оздоблення на сумку, платтячко чи кофтину – на заздрість подружкам та для нової фотосесії. І – до наступного разу голка відправляється у сховок.

Світлані приємно, що її роботи "помітили й оцінили", але турбує той факт, що захоплення вишиванням серед однолітків має разовий характер. Вона прагне відродити цікавість до вишивки: "Адже це наші традиції, наша історія врешті-решт". А ще мріє опанувати різні техніки вишивання, щоб створити ще багато красивих рушників і картин. І, звичайно, передати потім своє вміння дітям.