Смерч чорнобильської трагедії скалічив  долі, забрав здоров'я, залишив біль і порожнечу.  Люди самовіддано боролися з наслідками катастрофи. Про це, зокрема, розповідає експозиція Національного музею "Чорнобиль". Він розташований у приміщенні Подільського пожежного депо м. Києва. У 1980-х тут розміщувалося Київське обласне управління пожежної охорони, яке відіграло ключову роль у гасінні пожежі на ЧАЕС. Експозиція налічує близько 7000 експонатів: розсекречені документи, карти, фотографії, пам'ятки народної архітектури Полісся, зібрані в Чорнобильській зоні відчуження.

Третьокурсники ФПМ у межах вивчення курсу "Історія української культури" відвідали музей "Чорнобиль". Вони ознайомилися з величезною кількістю історичних артефактів, що нагадують про страшну трагедію, та матеріалами, що стосуються недавньої катастрофи на АЕС в Японії.

На вході відвідувачів зустрічають слова "Est dolendi modus, non est timendi" (Є межа у печалі, та нема її у тривоги). Далі екскурсанти бачать шлагбаум із тривожними миготливими вогниками, що відкриває вхід на символічну Чорнобильську дорогу. Це сходи, уздовж яких встановлено дороговкази з назвами 76 міст і сіл України із зони відселення, які стерті радіацією з лиця землі. У музеї представлено унікальні відеоматеріали про катастрофу та її наслідки, діючий макет енергоблоку ЧАЕС та ін. Музей оснащено за останнім словом техніки: багато сенсорних електронних табло, де подано інформацію кількома мовами, є можливість знайти імена людей, які брали участь у ліквідації катастрофи, та переглянути "шлях" радіоактивної хмари. Привертає увагу мультимедійна "Книга пам'яті", де вказані прізвища ліквідаторів катастрофи. Поруч з музеєм встановлено скульптурну композицію "Надія на майбутнє" (на фото).

Після відвідання музею особливо хочеться, щоб над нашою планетою було мирне небо, а в оселях панували спокій, щастя і добробут. Ми, як майбутні інженери, маємо добре усвідомлювати наслідки своєї діяльності й необхідність об'єднання зусиль для подолання кризових ситуацій.

Г.Сахно, студентка ФПМ; Л.Я.Лук'янчук, доцент ФЛ

Адреса: Київ, провулок Хоревий, 1, ст. метро "Контрактова площа"
тел. +38 044 417-54-22
Години відвідування: Понеділок – Субота, 10:00 – 18.00. Каса працює до 17.00. Неділя вихідний день. Останній понеділок місяця - санітарний день
Сайт: http://chornobylmuseum.kiev.ua