Вважається, що хороших людей на землі все-таки більше, ніж поганих. Але іноді нам здається по-іншому, оскільки лихі люди найчастіше виявляються більш помітними й агресивними, ніж їх антиподи.

Про те, що вулиця інколи може бути небезпечною, здавалося б знає кожний із нас. Але чи завжди ми замислюємось над тим, як убезпечити себе від неприємностей та не стати жертвою вуличного зловмисника?

В епоху інноваційних технологій напевно неможливо знайти людину, в якої не було б мобільного телефону. Ринок пропонує покупцям безліч моделей, які вирізняються своєю функціональністю і, відповідно, ціною. Покупець обирає для себе телефон відповідно своїх потреб та можливостей, адже мобільний став невід'ємною частиною буденного життя. Та поряд із значним поширенням мобільного зв'язку почастішали і випадки крадіжок самих телефонів. Щоб не втратити свій мобільний, пам'ятайте, що потрібно завжди слідкувати за своїми речами, не залишати без нагляду на тривалий час, не доручати їх збереження малознайомим людям, піклуватися про себе та про власне майно.

Згідно зі статистикою, основна категорія потерпілих – жінки, а тому насамперед звертаємось до жінок. У нічну годину просіть родичів чи знайомих вас зустріти або викликайте таксі відомої марки і, приїхавши до домівки, просіть водія зачекати, поки ви підніметеся до квартири. Якщо ж ви одна пізно повертаєтеся додому, не одягайте коштовний хутряний одяг та ювелірні прикраси. Не провокуйте злодіїв.

Увагу крадіїв привертають також чоловіки. Найчастіше вони стають жертвою злочину, коли перебувають у стані алкогольного сп'яніння. Жоден зловмисник не пройде спокійно повз таку людину. Обов'язково спробує обібрати.

Об'єктом нападу можуть стати діти, тому не варто батькам купувати без потреби дорогі мобільні телефони своїм дітям.

 Грабіжники – такий різновид злодіїв, який "працює" завжди: будь-якої пори року, години доби, робочого чи вихідного дня. Лише змінюються предмети, які їх цікавлять: золоті прикраси й інші коштовні речі, та завжди зловмисники готові відібрати мобільні телефони і гроші.

Один такий зловмисник встигає скоїти десятки злочинів. Працівниками Солом'янського райуправління м. Києва затримано мешканця Київщини, який зізнався у причетності до 40 грабунків. І це – лише доведені епізоди...

Багато хто з вуличних злочинців не бажає ризикувати, а тому діє обережно, спритно, неочікувано. Холодної пори року їм допомагає сама природа: перехожих на вулиці обмаль, сніг приглушує кроки. Нападники відбирають у перехожих сумки, мобільні телефони, коштовності. Як правило – це темна пора доби. На кримінальний промисел грабіжники виходять у проміжок часу з 17 до 24 години, коли більшість людей повертається з роботи або із гостей додому. "Улюблені" місця грабіжників – малолюдні та неосвітлені вулиці, глухі провулки. Не соромтесь підняти галас, звіть на допомогу, але треба усвідомлювати, що краще віддати речі, ніж потрапити до лікарні. Природна людська цікавість вам допоможе. Спробуйте запам'ятати зовнішність злодія й відразу повідомте у міліцію, адже ймовірність затримання злочинця по "гарячих слідах" набагато вища, ніж через деякий час.

Деякі зловмисники спеціалізуються на пограбуванні людей у громадському транспорті. Згодом потерпілі, які звернулися до міліції, можуть описати лише зріст грабіжника та колір його куртки.

Як уникнути ризику стати жертвою грабіжника або хоча б звести ризик до мінімуму?

 1. Не варто привертати до себе увагу, розмовляючи у громадському транспорті по дорогому мобільному телефону.

 2. Про всяк випадок, виходячи на вулицю у пізній час, залишайте вдома коштовності.

3. Не "світить" велику суму грошей у гаманці. Збираючись у магазин, підготуйте певну суму або скористайтесь банківською карткою, якщо в магазині є спеціальний термінал. Також вчасно підготуйте гроші для оплати проїзду у громадському транспорті.

 4. Не скорочуйте шлях, прямуючи додому через пустир або темними вулицями, уникайте безлюдних, неосвітлених місць. У пізню пору краще ходити там, де більший рух автотранспорту та є перехожі. Не ходіть поодинці, передзвоніть додому або домовтесь, щоб вас зустріли. Помітивши, що до вас хтось наближається, не соромтесь, перейдіть на другу сторону вулиці – це дозволить вам оцінити реальність загрози. Знайте, що злочинці люблять темряву і тишу – не йдіть їм назустріч.

5. Довіряйте своїй інтуїції. Якщо вам здається, що хтось цілеспрямовано йде за вами, краще швидше дістатися найближчого людного місця – кафе, магазину, зупинки транспорту.

 6. Якщо у вас у руках сумка, тримайте її міцно. Нерідко зловмисник відмовляється від повторної спроби відібрати сумку, якщо зненацька це зробити не вдалося.

 7. Щоб ваша дитина не стала жертвою нападу, не купуйте для неї дорогий мобільний телефон, попередьте про особисту безпеку та порадьте користуватися телефоном лише у приміщеннях.

 8. Не виходьте на вулицю у стані алкогольного сп'яніння. Як показує практика, грабіжники доволі часто обирають жертвою нападу саме людину у стані помітного алкогольного сп'яніння, оскільки алкоголь знижує реакцію та координацію.

Як убезпечити власну оселю і затримати грабіжника, якщо злочин уже скоєний?

1. Заздалегідь подбайте про свою безпеку. Людська безпечність помітно полегшує роботу злочинців. Встановіть ґрати на вікна, якщо ви проживаєте на першому поверсі, подбайте про надійність вхідних дверей. Від'їжджаючи, попередьте сусідів про свою відсутність. Але що робити, якщо ви повернулися додому і виявили двері квартири не зачиненими? Найголовніше – не панікувати. В жодному разі не кидайтеся в квартиру стрімголов. Якщо злочинці ще там, їх реакцію важко передбачити, і аж ніяк не факт, що вони вас злякаються і здадуться без бою.

2. Негайно викличте міліцію. Номер чергової частини 102. Залиште під'їзд або будинок.

3. Не намагайтеся самостійно зупинити грабіжників, коли вони виходять з оселі. Якщо вони вас помітять, то спробують позбутися свідка, а ваше життя і здоров'я коштують дорожче за будь-які матеріальні цінності.

4. Якщо злочинці залишили квартиру, до прибуття співробітників міліції нічого не торкайтеся. Ви можете знищити докази або стерти відбитки пальців, залишені грабіжниками.

5. Складіть повний список вкрадених речей з їх докладним описом. В ідеалі корисно мати фотографії кожної цінної речі, щоб їх легше було впізнати.

6. Якщо ви бачили грабіжників, спробуйте запам'ятати їх зовнішність. Будь-яка дрібниця: татуювання, шрам або якась інша відмітина допоможе міліції швидше затримати злочинця.

7. І, звичайно, здійсніть заходи, щоб подібне не повторилося надалі: встановіть сигналізацію, повісьте щільні штори або жалюзі. Якщо ви проживаєте на першому чи другому поверхах, закривайте кватирки, коли йдете з дому.

Кримінальним Кодексом України передбачена відповідальність за вчинення такого виду злочину, як грабіж, і карається позбавленням волі строком від 4-х до 13 років.

Тож будьте обережними і пам'ятайте: особиста безпека залежить від вашої поведінки!

Юрій Гірік, ФЕЛ, гр.ДС-91, А.В. П’ятова