19-21 квітня в нашому університеті пройшла XIV Міжнародна наукова конференція імені академіка Михайла Кравчука. Його девізом були слова: "Моя любов – Україна і математика". Конференція також працює під цим девізом. Вона вшановує пам'ять ученого і педагога – патріота України і дає можливість математикам різних країн зустрітися, поспілкуватися, обговорити актуальні проблеми своєї науки за напрямами, що розвивають творчий спадок М.Кравчука, у секціях "Диференціальні та інтегральні рівняння, їх застосування", "Алгебра, геометрія. Математичний та чисельний аналіз", "Теорія ймовірностей та математична статистика", "Історія та методика викладання математики".

Михайло Пилипович Кравчук (1892-1942) – найвизначніший український математик ХХ сторіччя. Його наукові праці увійшли до скарбниці світової науки. М.Кравчук був засновником математичних кафедр у кількох київських інститутах, створював українську математичну термінологію, організував першу в Україні математичну олімпіаду для школярів. Він навчав математики Архипа Люльку, Сергія Корольова, Володимира Челомея – майбутніх знаменитих головних конструкторів.

На урочистому відкритті конференції виступили: Михайло Згуровський – ректор нашого університету, академік НАН України, незмінний голова оргкомітету конференції; Євген Сверстюк – письменник-дисидент, лауреат Шевченківської премії; Максим Стріха – голова Громадської ради при Державному агентстві з питань науки, інновацій та інформатизації України, віце-президент АН Вищої школи України, д.ф.-м.н., член Національної спілки письменників України; Михайло Городній – декан механіко-математичного факультету КНУ ім. Т. Шевченка, д.ф.-м.н., проф.; Олександр Рябокрис – режисер, автор фільму "Голгофа академіка Кравчука", Машур Бані Ата – професор з Кувейту, представники сіл Човниця, де народився і виріс Михайло Кравчук, і Саварка, де він працював учителем математики і директором школи, та інші. Вела пленарне засідання д.ф.-м.н., проф. Н.О.Вірченко, яку називають духовною дочкою Михайла Кравчука. Вона дуже багато робить для увічнення пам'яті великого математика. Саме з її ініціативи пройшла перша конференція ім. М.Кравчука.

Цьогорічну конференцію можна назвати двічі ювілейною – вона відбулася у рік 120-річчя від дня народження великого математика і через двадцять років після першої. За цей час склалися певні традиції, одна з яких – широка географія учасників і значна їхня кількість. Зокрема, цього року їх було понад 1500 з 19 країн світу!

Ювілей ученого в цьому році вперше відзначається на державному рівні – згідно з постановою Верховної Ради України від 11 січня 2012 р. На радіо і телебаченні пройдуть тематичні передачі, присвячені вченому, будуть видані і перевидані книги про нього, пройде конференція у Волинському університеті (м. Луцьк), будуть розширені експозиції про М.Кравчука у музеях, пройдуть математичні олімпіади в школах України. Є намір спорудити пам'ятник Михайлу Кравчуку в м. Магадані, поблизу якого він загинув у колимських таборах. Пройдуть загальні збори НАН України, присвячені академіку Михайлу Кравчуку. Отже, ще більше людей довідається про велета української математики і сповниться гордістю за нашу історію.

І через сім десятиліть після смерті Михайло Кравчук живе – у формулах, статтях, книгах, конференціях.

М.Петренко

Дата події