Традицією стали розповіді про студентів НТУУ "КПІ", які отримують стипендію Президента України. Особливо цікаво спілкуватися зі старшокурсниками, адже вони вже визначились, чим займатимуться після закінчення університету, й можуть оцінити пройдений шлях. На наші запитання відповів Антон Шантир, студент ФАКС.

– Антоне, що спонукало тебе обрати Київську політехніку для здобуття вищої освіти?

– НТУУ "КПІ" – провідний університет України, має розвинуту науково-дослідницьку базу, а головне висококваліфікованих викладачів і фахівців. Усі, з ким я спілкувався під час вибору вищого навчального закладу, з приємністю згадували роки навчання в КПІ. Факультет авіаційних і космічних систем (ФАКС), кафедру інформаційно-вимірювальної техніки (ІВТ) та напрям підготовки "Метрологія та інформаційно-вимірювальні технології" я обрав відразу. Мені здавалося, що це перспективний напрям, і я не помилився.

– Розкажи, будь ласка, про свої студентські роки.

– Навчання – це наполеглива праця, яка в подальшому може відкрити необмежені можливості для особистісного розвитку, зокрема і в науковому полі. Таке розуміння прийшло до мене на другому курсі після видання у співавторстві моєї першої монографії, присвяченої проектуванню для Web (використовується при викладанні відповідних дисциплін в деяких вищих навчальних закладах). Тоді було прийнято стратегію – кожне навчальне завдання повинно стати науково-дослідною роботою, результат якої має бути поданим на науковій конференції або опублікованим у фаховому науковому виданні. В кожному семестрі ця стратегія мною наполегливо виконувалася.

Це дало результати: 8 доповідей на міжнародних наукових конференціях, 8 публікацій у наукових фахових виданнях, перемога у VI конкурсі НДР на одержання фінансової підтримки НТУУ "КПІ" на 2009/2010 н.р. (НДР "Дослідження метрологічних властивостей первинної вимірювальної інформації про технічний стан роторної машини"), подано 2 заявки на патент України тощо. Проте найголовнішим результатом навчання є чітко сформульований напрямок подальших досліджень у галузі метрології та інформаційно-вимірювальних технологій.

Студентські роки були досить напруженими. Треба набути знань, навчитися їх використовувати і самостійно працювати, навчитися планувати свій час (щоб залишити місце відпочинку й розвагам), знайти своє унікальне місце в житті. Студентське життя особливе й відбивається в пам'яті кожною своєю хвилиною, в ньому є і підтримка в студентському середовищі, і добре ставлення та допомога викладачів, особливо куратора, а сьогодні і наукового керівника Миколи Михайловича Павлишина.

– Чим приваблює тебе науково-дослідницька діяльність?

– Метрологія доволі цікава наука, особливо якщо поглибити знання в цій галузі, стає зрозуміло, що метрологія забезпечує всі як технічні, так і гуманітарні науки – забезпечує нескінченне джерело експериментальної інформації про реальні об'єкти, що є необхідним для розвитку всіх сучасних технологій. Саме напрямок підвищення якості вимірювальної інформації був обраний мною для проведення досліджень. Науково-дослідна робота захоплює, особливо коли отримуєш очікуваний результат. Крім того, в мене є музична освіта, і у вільний час граю на фортепіано, що дає змогу гарно відпочити.

– Які твої плани на майбутнє?

– Якщо мова йде про наступні 2-3 роки, то, по-перше, захист магістерської роботи. По-друге, вступ до аспірантури університету і захист кандидатської дисертації. Хотілось би створити навчальний курс з інформаційних технологій у галузі метрології та вимірювальної техніки, деякі напрацювання вже є, і, думаю, мені вдасться розкрити в ньому сучасні світові тенденції. По-третє, підготувати та видати монографію за результатами проведених досліджень.

Спілкувалася Валерія Добривечір