Завершилася цьогорічна кампанія з набору іноземних громадян на навчання в КПІ ім. Ігоря Сікорського. Вона тривала з 1 липня по 15 жовтня. Про її підсумки розповів кореспонденту "Київського політехніка" директор Центру міжнародної освіти Сергій Маулік.

– Сергію Сергійовичу, в нашій країні триває війна з російським агресором, і в такій ситуації забезпечення набору великої кількості іноземних студентів до університету здається неможливим. Разом із тим, робота в цьому напрямі проводилась достатньо активно. Розкажіть про неї детальніше.

– Попри труднощі, про які ви сказали, ми намагалися виконувати намічене завдання з набору на навчання іноземних громадян. Міністерство освіти і науки України, враховуючи ситуацію, що склалася, своїм наказом дозволило, як і торік, дистанційний вступ і дистанційне навчання для таких громадян. Відповідно наш Центр міжнародної освіти у своїй роботі сфокусувався саме на можливостях дистанційного вступу і навчання. Мною, як директором Центру, були запроваджені онлайн-інструменти, які допомагають потенційним студентам подати документи, скласти іспити й бути зарахованими до КПІ в дистанційному форматі.

Розповім про основні з них. Наприкінці минулого року я ініціював впровадження онлайн-оплати за навчальні та інші послуги, чого раніше не існувало. За допомогою фахівців департаменту економіки і фінансів у березні-квітні ц.р. ця система спільно з ПриватБанком була реалізована, протестована, і вже з травня можливість проведення онлайн-платежів з'явилася в нашому університеті. За період функціонування системи понад 6,5 млн грн було перераховано вступниками або студентами на рахунок університету.

Окрім цього, системи набору іноземних громадян на навчання як такої взагалі не існувало раніше – потенційні вступники обирали наш університет через знайомих/родичів або через агентів, що в умовах воєнного стану є вкрай неефективним. Тому я прийняв рішення впровадити в університеті сучасну інформаційну систему набору студентів на навчання. Після проведеного аналізу світових лідерів-розробників таких систем була обрана міжнародна компанія DreamApplyOU зі штаб-квартирою у м. Таллінн (Естонія), програмне забезпечення якої використовується для набору студентів на навчання у понад 400 університетах світу і яка впроваджена на рівні національної у трьох країнах ЄС. Ми надзвичайно вдячні нашим естонським друзям, які погодилися надати безкоштовний доступ до цієї системи нашому університету в якості допомоги Україні. Вартість системи 25 тис. євро на рік, але ми сплатили тільки за її конфігурацію та налаштування під наш університет. Уже в травні наші фахівці разом з координаторами від компанії DreamAppl yвели до неї всі освітні програми КПІ (а їх більше ніж 300), у т.ч. понад 50 англомовних.

Також було проведено активну роботу з факультетами та інститутами з метою забезпечення наявності викладацького і методичного ресурсу для викладання англійською мовою, відбору освітніх програм (15 освітніх програм різних рівнів від 9 факультетів/ННІ), які можуть бути ефективно представлені в дистанційному режимі. Спільними зусиллями були підготовлені презентаційні пакети для реклами цих програм на світових ринках освітніх послуг.

Підготовча робота завершилася в червні, система з описом наших освітніх програм була розміщена за адресою apply.kpi.ua, і приблизно з середини червня ми почали приймати заявки від вступників на набір 2023 року. Станом на сьогодні в системі зареєстровано 330 аплікантів, з яких на навчання було зараховано більше ніж 100 осіб.

У процесі цьогорічного набору видано 224 запрошення на навчання (торік – 26). Зараховано на навчання 161 іноземного громадянина (минулого року 87), з яких 16 осіб – на здобуття ступеня бакалавра, 122 особи – магістра, 15 – аспіранти і 8 – слухачі підготовчого відділення. З цих студентів сформовано 11 академічних груп в НН ІАТЕ, НН ІЕЕ, НН ІМЗ, на ФБМІ, ФІОТ, ФММ, ФПМ, ФСП. Переважна більшість з усіх зарахованих – громадяни Китайської Народної Республіки (120 осіб), другий показник у Туреччини – 12 осіб.

Враховуючи воєнний стан у державі, КПІ загалом і Центр міжнародної освіти зокрема працювали в обмеженому режимі щодо фінансування, тому всі активності, про які я згадав, відбувалися без бюджетів на рекламу і просування. Впевнений, що за наявності фінансового ресурсу на просування, ситуація з набором може бути набагато кращою, тим більше, що ми маємо напрацювання по компаніях-агрегаторах трафіку міжнародних здобувачів вищої освіти.

Не можу не згадати про окремий напрям збільшення рівня обізнаності про Київську політехніку і наші освітні програми у світі. За допомогою Міністерства закордонних справ України, а саме 27 посольств України, відповідальних за 31 країну, які становлять інтерес для КПІ як країни потенційних вступників, було проведено масштабну інформаційну кампанію, присвячену можливостям навчання в нашому університеті. Найбільш активно щодо поширення інформації про КПІ та його освітні програми працювали наші посольства в Китаї та Пакистані. Також хочу відзначити роботу наших дипломатів в Азербайджані, Нігерії, Лівані, Тунісі, Лівії. Відверто можу сказати, що 2023 рік пройшов під освітньою зіркою КПІ ім. Ігоря Сікорського в цих країнах.

На завершення нашої розмови хочу відмітити, що фахівці нашого університету гідно попрацювали як щодо набору іноземних громадян на навчання в КПІ, що принесе фінансовий зиск у такі непрості часи, так і в напрямі поширення у світі інформації про Україну і про те, як живе, працює і надає якісні освітні послуги найбільший її технічний університет.

Спілкувався Володимир Школьний

Дата події