Наша розмова з керівником Студентського конструкторського бюро НН ІТС Костянтином Лісовським та проєктним менеджером цього ж СКБ Андрієм Буглаком відбулася відразу після закінчення засідання вченої ради НН ІТС під орудою голови Вченої ради КПІ ім. Ігоря Сікорського  Михайла Ільченка. Вчені та викладачі заслухали звітну доповідь про результати роботи СКБ і спільно зі студентами визначили плани на майбутнє.

Отже, 20 січня 2022 року в Науково-навчальному інституті телекомунікаційних систем було зареєстровано гурток "Студентське конструкторське бюро ІТС" (СКБ). Нині у  складі кількох його груп працюють  32 студенти.

Одним із визначальних етапів діяльності СКБ стали впроваджувальні роботи з підключення безперебійного інтернету з використанням Starlink у першому корпусі університету, а також у бомбосховищах гуртожитків №№ 4, 12, 16, 18, 21. Для забезпечення надійного  зв'язку потрібне безперервне електропостачання. Для цього співробітники СКБ використали акумулятори від електронних цигарок. Це пристрої, які зазвичай мають літіє-полімерну структуру і нагадують звичайний акумулятор до мобільного телефона. Цінними якостями таких батарей є високий струм, чимала електроємність, невеликі габарити. До того ж, вони можуть працювати в умовах низьких температур і розраховані на велику кількість циклів заряджання. Якщо такі акумуляторні батареї з'єднати за відповідною схемою, можна отримати потужні зарядні блоки, що здатні використовуватися будь-де. Ухвалено рішення надсилати ці павербанки за заявками гуманітарних штабів, що розгорнуті в населених пунктах, у військові частини ЗСУ. Вирішено й питання з безвідходним виробництвом: переробка "зайвих" запасних частин від електронних цигарок, що зроблені з алюмінію та пластмас, адже це вторинні ресурси, які можна використовувати на переробних підприємствах.

Чим іще прислужилися вміння та досвід юнаків і дівчат, які працюють у Бюро протягом останнього року?

Про відомий рекорд з виготовлення окопних свічок, який було організовано студентським профкомом на чолі з Ігорем Степанюком, наша газета розповідала у грудні минулого року. Але ніде не згадувалося про технічний супровід цієї акції. А допомагали з цим студенти з СКБ. Після того, як випускники КПІ надали студпрофкому в користування бензиновий електрогенератор для створення в студмістечку пункту заряджання телефонів, було вирішено забезпечити його й інтернетом. Для цього НТО "КПІ-Телеком" на чолі з Павлом Кучернюком надав термінал Starlink. Отож колеги Костянтина Лісовського та Андрія Буглака забезпечили технічне обслуговування цієї техніки, і вона дуже прислужилася студентам у години аварійних відключень та під час виготовлення впродовж однієї  доби рекордної кількості окопних свічок. До речі, під час встановлення рекорду завдяки наявності Starlink тут  було створено безперебійну онлайн-трансляцію події.

А.Буглак

Як свідчить розміщений у соціальних мережах презентаційний буклет СКБ, студенти модернізували Wi-Fi мережу, що діє в НН ІТС, впровадили додаткову інтернет-гілку в 30-му корпусі, провели тестувальні запуски системи голосових оповіщень у режимі сигналів "Увага всім!" перед повномасштабним вторгненням російської федерації. А оновлення програмного забезпечення точок доступу до інтернету у мережі НН ІТС дозволило стабілізувати роботу діючої мережі, максимально унеможливити появу "викидів" зі Всесвітнього павутиння під час довготривалого користування відповідною апаратурою. У такий спосіб було підвищено рівень стабільної пропускної здатності інтернет-системи.

"Наука не може бути нудною" – це творче кредо співробітників Студентського конструкторського бюро. Вони багато займаються дослідженнями і розповідають широкому загалові про їхні результати. Серед найпопулярніших статей-досліджень – огляди та реверс-інжиніринг роутерів та термінальних пристроїв Starlink. Розгортання в нашій країні досліджень і зростання кількості публікацій з цієї тематики припали на перші місяці війни, що символічно збіглося в часі з активною фазою розгортання цього проєкту Міністерством цифрової трансформації України.

Також цікавою є стаття "UAVs communications architecture and protocols UAV network". Це огляд протоколів зв'язку роботи безпілотних літальних апаратів. Особливістю публікації є те, що студенти створили її у співробітництві з колегою з Університетського коледжу Бахрейну Глібом-Давідом Рошеновічем. Судячи з поточної лінійки публікацій наших дослідників, вони продовжують співпрацювати і тепер.

Достатньо вагомими є здобутки СКБ у сфері досліджень інформаційної безпеки. Студенти розглянули принципи пошуку та аналізу інформації за відкритими даними. Абсолютно всі сторінки, що є в Мережі, проходять процес індексування. Проте деякі з них не зразу завантажуються до рушіїв пошуку, оскільки вебкраулерам (спеціальним пошуковим роботам, які перебирають усі доступні сторінки Інтернету) потрібен певний час.

"Завжди варто пам'ятати, що навіть одне-єдине "селфі" – це вже величезне джерело інформації про користувача. У тому числі про його спосіб життя, уподобання, місця, де він часто буває. Годі й казати, про що тільки можна дізнатися, маючи лише ПІБ або якісь мінімальні дані про людину. Використовуючи соцмережі, юзер у будь-якому випадку залишає свій "цифровий слід", позбутися якого на 100% нереально. Тож необхідно дотримуватися правил інформаційної гігієни як у бажанні самому ділитися даними, так і отримуючи інформацію від інших користувачів. Інформація – це велика сила, а отже й велика відповідальність", – говорить Костянтин Лісовський, який у дослідженнях з інформаційної безпеки спільно працював із Андрієм Буглаком та учнем 11 класу столичного ліцею № 142, а нині  першокурсником НН ФТІ Павлом Венгером.

К.Лісовський

Що в планах молодих дослідників із СКБ? Упорядкування конструкторської діяльності, окреслення нових напрямів і форм науково-дослідної роботи студентів, урізноманітнення цікавої тематики, підтвердження статусу і підвищення авторитету бюро. І, звісно, подальші науково-інженерні дослідження при розробці технічних засобів.

Уже сьогодні як відповідь на практичні потреби формуються основні напрями роботи СКБ, розробляється конструкторська та технологічна документація, забезпечується конструкторський нагляд за виготовленням дослідних зразків і стендів. Вестиметься підготовка наочної інформації, матеріалів для участі у конференціях, виставках, підготовка мультимедійних продуктів. Пишу про це не задля красивих слів про талановитих студентів. Ознайомившись з медіапрезентацією діяльності СКБ, яку було представлено вченій раді НН ІТС, пересвідчився: інтернет-сторінки Студентського конструкторського бюро ще не один раз заграють новими барвами.

Костянтин Лісовський та Андрій Буглак вважають здобуття фахових знань та набуття практичного досвіду в СКБ необхідною умовою побудови успішної інженерної кар'єри. Але хлопці не обмежують своє студентське життя лише цим. Костянтин цікавиться історією нашої держави, у тому числі крізь призму власного родоводу. Андрія вабить танцпол з його яскраво-святковою, але, водночас, змагальною атмосферою танцювальних турнірів.

Отож побажаємо студентам-конструкторам успіхів у їхній діяльності та здійснення заповітних мрій!

Віктор Задворнов

«Чекаю на тебе в КПІ» — ІТС

Бажаєш стати фахівцем в телекомунікаціях та IT, навчитися проєктувати сучасні інфокомунікаційні системи? Інститут телекомунікаційних систем запрошує тебе до своїх студентських лав.

Хочеш творити наше майбутнє власноруч? Це можливо!

❤️ Чекаємо на тебе в КПІ!

Дата події