Через пошкодження енергетичної інфраструктури внаслідок атак ворожих ракет і дронів у студентів і викладачів університету виникли проблеми з підзарядкою електронних пристроїв, без яких проведення навчального процесу сьогодні є неможливим.

Студентка 3-го курсу НН ІЕЕ (гр.ОЕ-01) Олена Балан розробила винахід, яким регулярно користується під час аварійних та екстрених вимкнень електроенергії. Уже вкотре опинившись у ситуації, коли потрібно виконувати самостійну роботу, а ноутбук не працює, Олена вирішила власноруч зробити  недорогий і простий у використанні прилад, від якого можна заряджати не лише телефон, але й ноутбук, планшет тощо. 

"За основу powerbank (мобільної станції підзарядки) було взято джерело безперебійного живлення резервного типу (Оff Line) на акумуляторній батареї 12 V 8 A, – розповіла Олена. – Такі блоки безперебійного типу часто використовуються для офісної оргтехніки та персональних комп'ютерів. Для зарядки пристроїв на 220 V використано вмонтовану плату з безперебійника, яка підключена до акумулятора. Корекція вихідної напруги не здійснюється, вона є сталою і становить приблизно 190-230 V. Для того, щоб не витрачати потужність на перетворення напруги з 12  на 220 V, я зробила в корпусі безперебійника вихід на 2 USB порти для зарядки телефонів та різних гаджетів з напругою 5 V і використала понижувач напруги зі стабілізацією DC-DC-6-40 V на 5 V 3 A, який підключений до акумулятора 12 V 8 A. Кількість циклів зарядки гаджетів буде залежати від навантаження DC-DC-понижувача. Таким чином, одночасно можна заряджати телефони та інші електричні прилади. Також у корпусі я зробила вихід через вимикач для підключення освітлення на 12 V. Використала LED-лампу 12 V 3 W, яка від повністю зарядженого акумулятора може працювати 32 години. Від одного заряду акумулятора можна зарядити 2 ноутбуки, 8 телефонів, 6 планшетів або освітлювати приміщення лампою на 3 W 32 години (розрахунки залежать від потужності приладу)".

Свій перший пристрій Олена виготовляла самостійно вдома, а тестувала вже в гуртожитку КПІ: підключила телефон, ноутбук, лампочку і новорічну гірлянду, чим, до речі, здивувала і порадувала сусідів-студентів.

Олена розповіла, що пілотний проєкт в КПІ уже втілено: пункти підзарядки працюють у 20-му гуртожитку та в соціальній службі, куди можна приходити попрацювати і підзарядити телефони. Вони виконані з машинних акумуляторів (12 V 60 А, з'єднаних послідовно) та інвертора-перетворювача з 24 на 220 V.

Олена Балан – активна студентка і бере участь у багатьох волонтерських проєктах КПІ. Зокрема, в одному з останніх випусків проєкту CAMPUS (https://www.youtube.com/watch?v=4E11gtkQ1Y4) розповідалося про інноваційний проєкт "Укриття майбутнього" "Smart Shelter", завдяки реалізації якого КПІшники не тільки безпечно навчатимуться під час повітряних тривог, а й зможуть працювати онлайн та відпочивати під час екстрених відключень електропостачання. Вперше публічно про цей проєкт автори заявили на фестивалі "Sikorsky Challenge 2022: Інноваційна трансформація України", і Олена за підтримки волонтерів та працівників бібліотеки КПІ активно працює над його реалізацією. Укриття на 400 осіб  планується влаштувати на 0-му поверсі бібліотеки, де крім робочої зони з Wi-Fi, буде також організовано зону відпочинку, а також душ, туалет і кухню. В зоні Workspace буде корисним втілення ідеї Олени щодо використання мобільних станцій підзарядок.

Вступивши на спеціальність 141 "Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка" в НН ІЕЕ, Олена зарекомендувала себе як кмітлива та здібна студентка, яка підходить до вирішення завдань нестандартно та ґрунтовно. Викладачі ще під час викладання основних дисциплін помітили, що вона прагне брати участь у наукових дослідженнях, тому запросили до роботи у студентському науковому гуртку кафедри "Smart Grid системи з джерелами розосередженої генерації" (керівник гуртка – завідувач кафедри електропостачання НН ІЕЕ Д.Г.Дерев'янко).

Сьогодні, у складні для всіх нас часи кожна така розробка – важлива, бо також працює задля наближення Перемоги і додає усім нам сил для життя, роботи, праці та навчання.

Марина Шовкалюк, доцентка каф. ЕП НН ІЕЕ, кураторка гр. ОЕ-01