Третьокурсника ІАТ Генріха Тітова, який навчається за спеціальністю "Авіаційна і ракетно-космічна техніка", за успіхи в навчанні, популяризацію науки та науково-технічну творчість удостоєно іменної стипендії Верховної Ради України.

Вибір. Майбутню спеціальність Генріх обрав не випадково. Для нього літаки – сімейна справа. Його дід, Г.Г. Онгірський, був керівником відділу міцності на АНТК "Антонов", нині тітка і дядько продовжують сімейну традицію і також працюють на АНТК. Київська політехніка для студента – майже рідний дім, адже мама, Наталія Генріхівна, працювала тут викладачем на факультеті приладобудування, а парк КПІ був частим місцем їхніх прогулянок. Звичайно, у такій родині хлопець не міг не виявити інтересу до науки і техніки та конструювання.

У школі. Тож у шкільні роки Генріх постійно брав участь у конкурсах і олімпіадах. Виграв бронзову медаль на олімпіаді з робототехніки, ще у дев'ятому класі познайомився з факультетом авіакосмічних систем, коли як член МАН писав наукову роботу під керівництвом викладача ФАКС Ю.І.Бондаря, іншу – під керівництвом доц. ПБФ В.Г.Баженова. У старшій школі Генріх брав участь в олімпіадах з фізики й астрономії, був одним з десяти учнів, які у 2019 р. представляли Україну на Міжнародній олімпіаді з астрономії та астрофізики.

Здобутки. У вересні 2019 р. у стінах КПІ вшановували першокурсників – переможців Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів та переможців Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідних робіт учнів-членів Малої академії наук України, удостоєних стипендії Президента України. Серед них був і Генріх Тітов. Вітаючи лауреатів, ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського Михайло Згуровський тоді сказав: "Я переконаний, що попереду у вас буде багато інших досягнень. Адже в стінах КПІ навчалося багато конструкторів, учених-інженерів, які змінили світ". Ці слова стали пророчими для студента. Щороку, та ні – щосеместру він демонструє нові здобутки.

Студентський літак. Відразу після вступу до Інституту аерокосмічних технологій Генріх Тітов бере активну участь у різних студентських проєктах. Першим вагомим досягненням стала участь у хакатоні SpaceApps у Києві. Вже на наступних технічних змаганнях – конкурсі ЕВЕС – команда, до якої входив Генріх, здобула третє місце в локальному етапі. Трохи згодом Г.Тітов виграє олімпіаду з нарисної геометрії.

З літа 2020-го студент активно працює над створенням студентського літака. Не всі знають, але у спеціально обладнаній майстерні 28-го корпусу студенти збирають літак, який вони ж і розробляють під керівництвом Ігоря Лучка, пілота і конструктора. Там Генріх з групою товаришів розробляє вузли залізного птаха. Він створює 3D-моделі, за якими потім готують робочі креслення і виготовляють деталі. Його руці належать моделі вертикального оперення, крила, шасі літака. Варто сказати, що студентське конструкторське бюро не лише проєктує і виготовляє свій перший літак, ведеться розробка і його наступника – двомісного легкого повітроплава. Студенти в рамках проєкту також навчаються основ пілотування в аероклубі "Аеропракт".

"ЄвроАвіа". З другого курсу Г.Тітов стає членом студентського об'єднання "ЄвроАвіа-Київ". З 2020 р. співпрацює зі  спільнотою учнів і вчителів "Астропісочниця", створеною для популяризації науки, навчання астрономії й астрофізики.Члени організації читають лекції, збирають матеріали існуючих астрономічних змагань і проводять свої. До обов'язків Генріха входять підтримка сайту, участь у проведенні і підготовці вебінарів.

Хакатони. З настанням сезону хакатонів ІАТівці знову показують клас: команда від ЄвроАвіа, до складу якої входив і Г.Тітов, займає призове місце на хакатоні SpaceApps Дніпро, а потім виступає на хакатоні ActInSpace. Далі студент відмітився участю ще й у Star Track 5.

У 2021 р. команда "Stargazers", за участю Генріха, виграє приз за найкращу презентацію на змаганнях Ukrainian Rocketry Challenge у Дніпрі. Побудована ними модель успішно і безаварійно виконала обидва залікові польоти.

У жовтні 2021 р. збірна команда "Oste s team", до якої входив Генріх,  перемогла в хакатоні SpaceApps Дніпро 2021. Команда розробляла програму для розрахунку кривих блиску астероїдів. Розробники упевнені – проєкт може знайти застосування у сфері космічних досліджень.

Інтереси. Науково-технічні інтереси студента – іменного стипендіата – різноманітні: мала авіація, моделювання, комп'ютерна графіка тощо. Нині він опановує 3D-друк та працює над масштабними моделями. Ще одне велике захоплення Генріха – література. Він пише вірші та працює над кількома оповіданнями. Віриться, ми ще не раз почуємо про його здобутки.

Олексій Пікенін, заст. директора ІАТ з навчально-виховної роботи