Випускниця КПІ Аня Морозова – мандрівниця, яка автостопом об'їхала навколо світу, уже відвідала 70 країн, журналіст, спікер TEDx. Виступала з лекціями і тренінгами, мотивуючи українців до подорожей.  Газета "Київський політехнік" розповідала про поїздки Анни та її зустрічі зі студентами (https://kpi.ua/1408-1, https://kpi.ua/1424-1). Навесні вийшла друком її перша книга, примірник якої авторка подарувала редакції.

"Четвертий помічник Святого Христофора" – авантюрний роман про пригоди українського моряка та маловідомі історичні події. Дія відбувається в 1992 році. В аргентинському порту за борги затримали український теплохід. Один з членів команди втік, прихопивши всі гроші і паспорти моряків. Становище критичне: голод і байдужість влади.  Тоді четвертий помічник капітана, Саша Розов, наважується на божевільний план: повернутися в Одесу сушею – від Буенос-Айреса до Аляски автостопом, а через Берингову протоку пішки.

"Початок книги – це історичний факт, – розповідає авторка, – а далі – мій досвід подорожей, переданий від імені головного героя. Тут багато особистих переживань, ситуацій: про нескінченну дорогу і відчуття, що, з одного боку, ти абсолютно самотній і загублений у цьому світі, а з іншого – про магію дороги і про те, що все і всі на твоєму шляху починають тобі допомагати. Що набагато більше добрих, відкритих людей. І якщо трапляється зло, то найчастіше з твоєї власної дурості. І ще: історія (реальні події) часто перекривають найбурхливішу фантазію. Приміром, у книзі є уривок про перуанське 20-тисячне поселення Юнгай, яке після землетрусу зніс сель. І вижили 350 людей, в основному діти. Тому що на сусідньому пагорбі розташувався мандрівний цирк, і батьки якраз відвели дітей на виставу".

Нині Аня виховує сина, багато мандрує та популяризує подорожі. І завжди з вдячністю й ностальгією згадує Київську політехніку, адже підтримку друзів відчуває повсякчас. Це стимулює і надихає. І навіть один з персонажів роману – науковець КПІ.

Надія Ліберт