На початку літа у спорткомплексі НТУУ «КПІ» відбулася зустріч – випускницею КПІ, яка здійснює навколосвітню подорож автостопом разом з Марією Хандусь, теж випускницею КПІ. Завершилася перша частина експедиції. За 7 місяців мандрівниці відвідали 14 країн, подолавши 40 тис. км. «Київський політехнік» уже розповідав про дівчат (№8 від 6.03.2014).

Мабуть, 402 аудиторія за всю свою історію не бачила такої кількості студентів: сиділи на сходах, на підлозі біля дошки, у дверях і за ними. А якщо додати, що приміщення знаходиться на горішньому поверсі, ввібрало весь жар спекотного дня і не мало вентиляції, то присутні понад дві години почувалися як у тропіках.

«Моя лекція не про навколосвітню подорож, не про помилки, а про мрію. Це велике щастя, коли вона збувається», – так почала свою розповідь мандрівниця. Що ж заважає зважитися на подорож і як це побороти? Можна налаштовуватися на мандрівку роками, можна зібратися за кілька місяців, а можна за кілька годин, як зробила Аніна подруга. За даними ЗМІ, 77% українців ніколи не перетинали кордон. 95% виїзних відвідують лише 5% країн світу. Решта планети лишається для нас сірою назавжди. Тож можливостей для подорожей – безліч. Та пересічних мрійників зупиняють страхи: дорого, немає часу, небезпечно. На власному прикладі з цифрами і діаграмами та жартівливими коментарями, навіть розповідаючи про небезпечні моменти подорожі, Аня показала: здійснити подорож досить-таки нескладно, тим більше використовуючи можливості інтернет-зв’язку.До речі, сміх та весела реакція на коментарі до слайдів лунали в аудиторії упродовж усієї зустрічі. Відчувалося, що гостя добре володіє мистецтвом комунікації, уміє словом, жестами та мімікою донести до співрозмовника свою думку.

Аня коротко згадала країни, які вони відвідали – Росія, Казахстан, Китай, Лаос, В’єтнам, Камбоджа, Таїланд, Малайзія, Сингапур, Індонезія, Філіппіни, Макао, Гонконг і США, та розповіла про пам’ятні моменти. Хто слідкував за подорожжю у Фейсбук чи ВКонтакті, знали про пригоди: дорогу до монастиря по вертикальній стіні, можливості підприємництва в Піднебесній, каверзну підводну течію в тихій лагуні, диявольський серфінг-поєдинок на велетенських хвилях, підступного таксиста та нерозважливих тинейджерів, казахського мільйонера, в’єтнамського космонавта, сингапурських прикордонників, японського консула, американське посольство, затяжний стрибок з літака з прапором України та ін. Але ще раз «на живо» переживали їх разом з учасницею тих подій. «Завжди легко повертатися, якщо знаєш, де твоя домівка. Я об’їхала 38 країн, і ніколи не виникало бажання десь лишитися, переїхати кудись жити. Тому що я завжди знала: моя домівка – Україна. Це той маяк, який тобі світить, і ти завжди знаєш, що твій дім там. І повертаєшся», – так завершилася лекція.

За півторагодинний емоційний монолог слухачі нагородили Аню гучною овацією, яку влаштували стоячи. Завершився вечір численними запитаннями, фото- та автографсесіями. Присутні так чи інакше перейнялися головними месиджами виступу: бути сміливими і перестати ховатися від страху; захопитися ідеєю й заразити нею інших; імпровізувати або складати детальний план; отримати візу простіше, ніж здається; дорога ніколи не дасть померти з голоду; світ варто побачити своїми очима; за бажання куди-завгодно можна дістатися безкоштовно, та чи потрібно; не боятися робити помилки; якби було так легко, це робили б усі; не слід боятися випробувань, боятися варто нудного життя.

Н. Вдовенко

Дата події