Дуже цікавою і конкретною була розмова під час зустрічі керівників КБ «Південне» імені М.К.Янгеля та КПІ імені Ігоря Сікорського, яка відбулася в університеті 18 лютого.

Обговорювалися на ній питання поглиблення співпраці за цілою низкою напрямів. Звісно, передувало цьому обговоренню ознайомлення гостей з Космічною програмою університету, окремими проєктами з космічної та оборонної тематики, які виконуються або вже були реалізовані в університеті, діяльністю Інноваційного середовища КПІ «Sikorsky Challenge» тощо.

Участь у зустрічі взяли виконувач обов’язків Генерального директора КБ «Південне» ім. М.К.Янгеля Олександр Кушнарьов, Головний конструктор і начальник проектно-конструкторського бюро космічних апаратів, систем вимірювань і телекомунікацій підприємства Костянтин Білоусов, ректор університету Михайло Згуровський, проректор з наукової роботи Віталій Пасічник, головний конструктор ОКБ «Шторм» Сергій Пуха, завідувач лабораторії сотопанельних конструкцій та наносупутникових технологій Борис Рассамакін та інші.

Попри те, що партнерські стосунки між КБ «Південне» та КПІ налагоджено давно (вони, до речі, навіть були закріплені в угоді про співробітництво), деякі аспекти сьогоднішньої діяльності університету стали для гостей новими і викликали в них велике зацікавлення. Скажімо, дуже уважно вони поставилися до інформації про можливості сучасного стендового обладнання теплоенергетичного факультету для випробування малих супутників, на якому можна імітувати умови космосу – вакуум, низькі температури, зовнішні впливи Сонця і Землі. Не менш уважно очільники флагману космічної промисловості України поставилися до інформації про фестиваль інноваційних проєктів «Sikorsky Challenge», його напрями і панелі, за якими він проводиться, та про можливості, які відкриваються перед його учасниками та переможцями.

«Я бачу, що КПІ випереджає нас у питаннях інновацій, пошуку та розвитку нових напрямів. Нині ми ставимо перед собою завдання інтенсифікувати процеси розробки в КБ «Південний», оптимізувати нашу структуру, і тому для нас дуже цікаво знайомитися з вашим досвідом і вашими напрацюваннями. Розраховую, що ближчим часом наші фахівці почнуть також спілкуватися зі своїми колегами з КПІ за багатьма напрямами, які стосуються космічних апаратів, інерційних навігаційних систем, розрахунків для космічних ракет, розробок з оборонної тематики. Я розумію, що можливостей для співпраці у нас значно більше, ніж ми до цього часу вважали», – зауважив Олександр Кушнарьов під час обговорення можливих спільних проєктів.

Найбільш цікаві для розширення співпраці й налагодження нових контактів між КБ «Південне» та КПІ ім. Ігоря Сікорського напрями визначив Костянтин Білоусов. Це роботи в галузі термостабільних конструкцій та термостабілізації загалом; низка питань корисного навантаження космічних апаратів, як оптичного для дистанційного зондування Землі, так і неоптичного; системи інтеграції підсистем космічних апаратів; нові розробки в галузі нових матеріали та деякі інші. При цьому він підкреслив, що експериментально-випробувальна база та виробничі потужності підприємства для дослідників з КПІ завжди відкриті.

«Очевидно, що прийшов час перевести наші стосунки і співпрацю в режим стратегічного партнерства. Бо КБ «Південне» провідна компанія світового рівня в галузі ракетобудування, яка нині починає займатися й супутниками, має бути локомотивом за цими напрямами А ми, звісно, будемо допомагати і співпрацювати з вами за тими напрямами, за якими ми вже здобули певні конкурентні можливості. Це, насамперед, наукове і конструкторсько-технологічне супроводження розробок – тобто та діяльність, в якій ми маємо і вміння, і досвід,– наголосив Михайло Згуровський. – Тому ми радо надаватимемо вам наші можливості і, водночас, будемо користатися вашими. І, звичайно, нам слід оновити нашу угоду про співпрацю, доповнивши її низкою положень і напрямів роботи. Адже деякі питання, які ми сьогодні обговорювали, виходять далеко за визначені нею рамки». Отож конкретні пункти нової угоди та, взагалі, конкретні напрями розширення співпраці й питання, які слід вирішувати, Михайло Згуровський запропонував відпрацювати на рівні фахівців у режимі поточного спілкування та під час наступних зустрічей за участю представників відповідних підрозділів КБ «Південний» та КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Найближчим масштабним проєктом, над яким спільно працюватимуть фахівці КБ «Південне» імені М.К.Янгеля та КПІ імені Ігоря Сікорського, має стати запуск у цьому році двох українських космічних апаратів – супутника «Січ-2-1», який розроблявся в межах Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми України, та наносупутника «PolyITAN-3», створеного київськими політехніками. Як зауважив Віталій Пасічник, присвячено його буде 30-річчю Незалежності нашої держави.

Дата події