Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського" та Державне підприємство "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" 21 січня уклали угоду про науково-технічне співробітництво та співпрацю в підготовці кадрів. Своїми підписами її скріпили ректор Михайло Згуровський та виконувач обов'язків президента ДП "НАЕК "Енергоатом" Петро Котін під час візиту представників керівництва підприємства до університету.

Університет також отримав від партнерів сертифікат, який засвідчив, що ДП "НАЕК "Енергоатом" забезпечує оснащення в 2021 році кафедри АЕС та ІТФ теплоенергетичного факультету комплектом обладнання комп'ютерного класу на 12 робочих місць. Понад те, завдяки підтримці "Енергоатома" теплоенергетичний факультет КПІ, який готує фахівців для роботи в галузі ядерної енергетики, отримав від Міністерства енергетики США та Аргонської національної лабораторії (США) ще й аналітичний тренажер, який моделює роботу реакторної установки типу BWR і може відображати на комп'ютерах панелі, розташовані на щиті керування енергоблоків атомної станції і використовуватися для відпрацювання у студентів, які навчаються за спеціальністю "Атомна енергетика", навичок керування енергоблоками. Робота на подібних сучасних тренажерах є  вкрай важливою для підготовки інженерів-атомників, адже майбутні фахівці  матимуть змогу моделювати будь-які ситуації на атомному енергоблоці аж до аварійних і вчитися керувати енергоблоком у різних ситуаціях – як штатних, так і нештатних.  

Серед передбачених угодою напрямів співробітництва – виконання в КПІ розрахунково-аналітичних досліджень на замовлення "Енергоатома"; оновлення та супровід розрахункових кодів і моделей для моделювання активних зон реактора та аналізу безпеки АЕС; дослідження безпеки нових типів реакторних установок; впровадження аналітичних тренажерів; підготовка фахівців та персоналу з використання сучасних методів і програмних інструментів для аналізу безпеки ядерних установок; реалізація міжнародних проєктів у сфері досліджень важких аварій та в інших відповідних сферах досліджень ядерної безпеки; підготовка та підтримка користувачів сучасних розрахункових кодів.

За словами декана теплоенергетичного факультету КПІ Євгена Письменного, ця угода, окрім поліпшення можливостей для навчання, також надасть студентам змогу більше працювати над розв'язанням науково-технічних проблем галузі. Причому працювати не віртуально, а брати безпосередню участь у реальних проєктах.

Окрім того, обговорювалися питання запровадження моделі дуальної освіти в  підготовці фахівців для ядерної енергетики та інші.

Інф. "КП"

Дата події