Фестиваль Sikorsky Challenge – одна з найважливіших щорічних подій у сфері інноватики України. Цьогоріч він проходить у Київській політехніці вже вдев’яте. До фіналу потрапило 56 унікальних проєктів з усієї країни.

Серед винаходів, які боротимуться за перемогу та багатомільйонні інвестиції, є маска-респіратор COVIDKILLER, що здатна захисти від COVID-19. Винахідники спроєктували новий багаторівневий абіотичний спосіб захисту. Проходячи крізь фільтр COVIDKILLER, віруси гинуть або втрачають здатність до репродукції та не можуть вражати організм людини.

Одним із фіналістів Sikorsky challenge є і проєкт з утилізації мулового осаду стічних вод із виробленням теплової та електричної енергії. Розробники впровадили запатентовану технологію утилізації пластикових відходів, мулового осаду стічних вод, використаних гумових шин та інших вуглецевовмісних відходів методом безперервного високотемпературного піролізу, з можливістю вироблення теплової та електричної енергії. Вже існує прототип промислового масштабу.

На увагу інвесторів заслуговує і розробка нового деформованого композиту ТіС – карбідосталь.
Карбiдосталь – зносостійкий матеріал для різального, штампового, деформуючого інструменту та вузлів тертя. Складається на 30 % з твердого сплаву – карбіду титана – і на 70 % з інструментальної сталі. Дає змогу створити новий клас інструментальних і стiйких матеріалiв. Поєднує властивості сталi й твердих сплавів. Унiкальна структура та триботехнічнi якості. Стiйкість зросла вдесятеро.

З цими й десятками інших розробок потенційні інвестори й члени журі будуть знайомитися в онлайн-форматі на сайті конкурсу. Чимало проєктів уже зацікавили китайську компанію Golden Egg Technology, що є головним партнером і спонсором фестивалю.

Чанг Ши Чао – представник Генерального спонсора Golden Egg Technology:

«У Sikorsky Challenge ми беремо участь з 2016 року. Отже, розвиток фестивалю, його масштабність, організація відбувалися на наших очах. Ми вже отримали доступ до всіх фінальних проєктів, тож нам дуже цікаво ознайомитися з ними, і я впевнений, що ми зможемо відібрати найцікавіші проєкти й підтримати розвиток молоді України».

У перший день фестивалю-конкурсу відбувся Міжнародний економічний форум. Представники державної влади, бізнесу, міжнародні партнери та керівництво університету обговорили розвиток інноваційної економіки в регіональному, національному та міжнародному аспектах і роль держави у цьому процесі. Головними доповідачами були члени Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку та Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики. А також представники бізнесу й медицини.

Голова підкомітету Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Андрій Ніколаєнко наголосив, що інновації є основним двигуном розвитку світової економіки:

«Світ дуже швидко змінюється, і я дуже вірю в українську інженерну школу, інноваційну школу. Сьогодні нам було важливо почути позицію всіх учасників, і головна для мене цікавість – те, що університетський челендж перетворився на міжнародний захід. Нас дивляться в багатьох країнах, дивляться не тільки науковці, а й прикладний бізнес, що хоче ці стартапи реалізовувати. Щороку зростає кількість укладених угод, беруть участь і перемагають дедалі більше реальних стартапів. Це свідчить про те, що конкурс ефективний, його потрібно підтримувати, поширювати, й про те, що мережа в Україні збільшується, – це чудово. Разом з керівництвом КПІ ім. Ігоря Сікорського ми зареєстрували важливий документ, який стимулюватиме молодь ставати інженерами. Цей законопроєкт дасть можливість інжиніринговим компаніям сплачувати менше податків».

Дмитро Наталуха – голова Комітету ВРУ з питань економічного розвитку – запевнив, що сприятливі для розвитку інновацій в Україні законодавчі зміни є конче необхідним кроком:

«Нині ми працюємо над важливими законодавчими змінами. Йдеться про базові законопроєкти індустріальних парків. Перший законопроєкт стосується змін до податкового, інший – до митного кодексу. Ми надаємо преференції підприємствам, які займаються високотехнологічним експортом. На сьогодні на території України є 82 індустріальні парки, однак жоден фактично не працює, бо формально вони існують, а преференцій в законодавстві не передбачено. Ми хочемо цю прогалину заповнити. Ми розробляємо ще й концепцію інноваційних парків, які дозволять компаніям, що витрачають дуже багато грошей саме на нові науково-технічні прориви, технології та підходи, робити це ефективніше з погляду фінансів».

Упровадження інновацій потрібне й медицині. Саме тому участь у фестивалі беруть представники цієї галузі. Директор Інституту серця Міністерства охорони здоров’я України Борис Тодуров переконаний, що ефективність лікування залежатиме від застосування новітніх технологій:

«Сучасна медицина не може існувати без сучасних технологій, це стосується діагностики й методів лікування. Без комп’ютерної графіки, без радіоізотопів, без цифрових технологій сьогодні не може розвиватися жодна галузь медицини. Всі нові ідеї, які з’являються в інженерів, технологів, ІТ-спеціалістів ми намагаємось імплементувати в медицину та добитись кращих результатів нашої галузі саме завдяки інноваційним технологіям».

Попри те, що цього року довелось проводити фестиваль у доволі складних умовах, всі учасники налаштовані позитивно. Адже феномен Sikorsky Challenge надихає людей працювати над новими цікавими проєктами.

Про це неодноразово наголошував на зустрічі заступник голови Комітету ВРУ з питань економічного розвитку Сергій Тарута:

«Приклад Київської політехніки, яка створила цю мережу, цей інноваційний кластер Sikorsky Challenge – це приклад, де освіта, наука і практична реалізація поєдналися й мають великий ефект, який вже відзначили не тільки всередині країни, а й за її межами. Тому сьогодні у фестивалі беруть участь міжнародні інвестори, міжнародні венчурні, і гедж-фонди. Ми бачимо, як щороку чимдалі більше успішних проєктів реалізується в рамках фестивалю, і це дає можливість сьогодні молоді не тільки мріяти, не тільки займатися наукою, а й мати успіх від реалізації цих проєктів».

Ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського Михайло Згуровський розповів про численних партнерів фестивалю інновацій та висловив сподівання, що завдяки плідній співпраці інноваційна економіка України почне стрімко розвиватися:

«Є вже велика мережа партнерів у багатьох розвинутих країнах світу: США, Австралії, Ізраїлі, Азербайджані, європейських країнах і серед представників великих транснаціональних компаній – це вже наша мережа, яка може бути використана державою й політиками для подальшої переорієнтації розвитку України із сировинного, низькотехнологічного на високотехнологічний. І ми хотіли б бути лабораторією в цій роботі».

Тож розпочалися вирішальні конкурсні дні ІХ Фестивалю інноваційних проєктів Sikorsky Challenge. На віртуальному майданчику зібрались інвестори, автори стартапів, представники фондів і великого бізнесу. Міжнародне експертне журі оцінюватиме роботи – і вже 13 листопада ми дізнаємося імена переможців, проєкти яких здобудуть можливість реалізуватися в промислових масштабах.

Михайло Згуровський – ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського:

«Ми сподіваємося, що будуть відібрані найкращі проєкти. 13 листопада вже підписуватимуть контракти між інвесторами та авторами проєктів і нашим середовищем Sikorsky Challenge, які визначать умови опрацювання і виведення на ринки найкращих стартапів».

Дата події