У Центрі культури та мистецтв КПІ ім. Ігоря Сікорського працює 13 творчих колективів, учасниками яких є більше ніж 400 студентів та працівників університету. Колективи дуже різноманітні – вокальні, танцювальні, драматичні, художні… Центр проводить виставки, концерти, вистави, мистецькі конкурси.

Запровадження карантинних заходів у зв'язку з пандемією коронавірусу у березні цього року суттєво вплинуло на діяльність колективів ЦКМ. Через заборону масових заходів керівники творчих колективів, зокрема танцювальних, почали проводити заняття дистанційно. Вони записували відеоуроки, розсилали їх учасникам, які, своєю чергою, відпрацьовували завдання, записували своє виконання на відео, надсилали його керівникам, а після перевірки працювали над помилками.

З початком нового навчального року в умовах послаблення карантинних заходів у творчих колективів ЦКМ з'явилася можливість проводити індивідуальні уроки та заняття в групах, не порушуючи карантинних норм.

Так працюють і Народна капела бандуристів під керівництвом Валентини Руденко, яка створила на базі капели ансамбль "Троїсті музики", і колективи сучасного танцю хіп-хоп "Ейч-Ді-Тім" (керівник – Євген Хмельницький), і театр танцю "Арт-балет" (керівник – Марія Погоріла), які постійно тренуються і планують навесні взяти участь  у батлах та фестивалях.

Керівник вокальної студії "Соло" Надія Фесенко проводить індивідуальні уроки вокалу і допомагає розкритись творчому потенціалу співаків. Вона визначає вокальні дані, діапазон голосу, його властивості та можливості, працює над удосконаленням виконавської майстерності, що важливо для публічних виступів у майбутньому.

Колектив Народної академічної хорової капели під керівництвом Руслана Бондаря проводить репетиції щовівторка та щочетверга у Великій хімічній аудиторії, розміри якої дають можливість дотримуватися належної соціальної дистанції. Нині колектив розпочав розучувати знаменитий розспів XIV сторіччя "Седе Адам прямо рая", класичний італійський твір "Madonnina del mare", а також сучасні популярні пісні "Something Just like This" (The Chainsmokers & Coldplay) і "Журавлі" (The Hardkiss).

Народний ансамбль танцю "Політехнік" (керівники – Уляна Бойченко та Дмитро Бакун) плідно працює над новим репертуаром. У роботі три нових постановки: "Чорноморочка", "Циганська сюїта" та "Колискова" на пісню Квітки Цісик "Ой ходить сон коло вікон". До свята Святого Миколая (у грудні) колектив планує влаштувати великий звітний концерт для працівників нашого університету та їхніх дітей.

Театральна студія під керівництвом Миколи Вороненка проводить репетиції трьох нових вистав: Вільямс Теннессі "Скляний звіринець", Франц Кафка "Америка" та Амелі Нотомб "Косметика ворога".

Керівник художньої студії живопису та графіки "Гармонія" Андрій Кулагін, як і весною, проводить для політехніків онлайн майстер-класи в режимі Zoom-конференцій та прямих ефірів у Фейсбуці. Крім того, з початком нового навчального року він розпочав очні заняття у своїй майстерні в ЦКМ.

Вокальний ансамбль "Сьоме почуття" готує великий театралізований концерт "Нескорені" на честь і пам'ять захисників України. Розробляється сценарій, супроводжувальні фото- та відеоматеріали. Керівник Світлана Токар-Чірікалова створює власні авторські тематичні пісні та номери.

Активно працює "Ліга сміху КПІ" під керівництвом Анатолія Хомутянського. За допомогою програми Zoom учасники команди спілкуються, виконують читку жартів і номерів та обговорюють виконання. У своєму Telegram-каналі грають у розминку. Модератор ставить запитання або публікує цікаву картинку, а учасники мають давати смішні та дотепні коментарі.

Кожний творчий колектив створив робочу групу в соціальних мережах, де проводиться набір студентів, публікується інформація щодо роботи на період дії карантину, фото, відео та текстові матеріали про проведені заняття, майстер-класи, уроки, розклад та ін.

На сторінці ЦКМ у Фейсбуці викладено всі посилання на робочі групи колективів. Кожен охочий може приєднатись та подивитись, як працюють студентські творчі колективи ЦКМ КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Незабаром на YouTube-каналі нашого університету та в соціальних мережах з'явиться наш "GRAND FORTE CONCERTO", який, сподіваємось, принесе радість та задоволення всім КПІшникам і не тільки їм.

Активно працює Картинна галерея ім. Г.І.Синиці. Навесні було організовано дистанційне проведення другої частини щорічного мистецького конкурсу "Таланти КПІ", де студенти та працівники КПІ представили свої фотографії та роботи з комп'ютерної графіки. Їх можна побачити на сторінці Картинної галереї у Фейсбуці. У вересні Картинна галерея провела виставку "Місто, яке має подобатись", де більше двадцяти художників та архітекторів з різних міст України представили свої акварельні роботи та дали нам можливість побачити крізь призму художнього сприйняття чудові міські краєвиди старовинних та сучасних міст України. Наразі працівники галереї займаються організацією конкурсу "Таланти КПІ" (першої частини), де будуть показані найкращі роботи з живопису, графіки та декоративно-прикладного мистецтва в режимі онлайн, про що буде повідомлення на наших сторінках у Фейсбук та Інстаграм.

28 жовтня відбулася онлайн-конференція з директором ЦКМ Михайлом Галушком. Він ознайомив її учасників з Центром, його колективами, особливостями роботи в нинішніх умовах і відповів на запитання. Сподіваємось, ця зустріч допоможе багатьом долучитися до світу прекрасного і нове поповнення КПІ здобуватиме не лише технічну, а й мистецьку освіту.

Олена Фаршіді, заступник директора ЦКМ з художньої самодіяльності

2020-kp33-5 2020-kp33-4 2020-kp33-3 2020-kp33-2
Дата події