26 квітня Україна вшановує День пам’яті Чорнобильської трагедії. Від катастрофи на ЧАЕС 1986-го постраждали цілі міста та регіони, а наслідки – відчутні й дотепер навіть поза межами Чорнобильської зони відчуження.

Для КПІ ім. Ігоря Сікорського ця дата також особлива. Серед героїв, загиблих під час ліквідації наслідків аварії, – випускник КПІ Олександр Лелеченко.

«Він був висококласним інженером і Людиною з великої літери. На таких, як він, тримається світ. Ми пишаємось нашим героєм і маємо передати це нащадкам. А це і є патріотичне виховання – як один з найважливіших напрямків в розвитку особистості, що не можна розвивати без збереження історичної пам'яті», – коментує помічник ректора з історико-архітектурних питань, завідувач кафедри загальної фізики Віталій Котовський.

1966-го Олександр закінчив електроенергетичний факультет КПІ, здобувши кваліфікацію інженера-електрика за спеціальністю «електричні станції». Лелеченко прийшов працювати на ЧАЕС 1975-го – з досвідом роботи на Слов’янській та Запорізькій ДРЕС.

26 квітня 1986-го заступник начальника електроцеху Чорнобильської АЕС Олександр Лелеченко у перші години аварії організував термінові роботи із запобігання вибухові турбогенератора другої черги та власноруч вимикав напругу, відвернувши потужний вибух водню. Підлеглих на небезпечні ділянки Олександр не пускав.

Попри вимоги керівництва покинути майданчик та лікуватися Олександр не покидав ЧАЕС – він навіть втік з лікарні, до якої його доставили, та повернувся на станцію. На роботах з ліквідації Чорнобильської катастрофи Олександр Лелеченко працював до 30 квітня. Через тиждень він помер від гострої променевої хвороби.

Цього року в КПІ увічнять подвиг Олександра Лелеченка, встановивши пам’ятник політехніку-герою як нагадування про тих, кому ми завдячуємо своїм життям.

23 квітня встановили п‘єдестал пам‘ятника. Бронзову частину скульптурного портрету планують змонтувати у травні.

в КПІ увічнять подвиг Олександра Лелеченка
Дата події