«Побачити частинку Бога: які горизонти відкриває CERN та світова наука» – так називалася відкрита лекція, що її 20 листопада прочитав в КПІ імені Ігоря Сікорського відомий німецький вчений Рольф-Дітер Хойер.

Лекцію було організовано за сприяння Малої академії наук у межах візиту професора Хойера в Україну.

Аудиторія мала змогу отримати відомості про найсучасніші наукові дослідження й відкриття, що називається «з перших вуст»: професор Хойер, який нині є президентом Німецького фізичного товариства, з 2009 по 2015 рік очолював славнозвісний CERN (скорочення фр. «Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire» – Європейська рада з ядерних досліджень). Тобто був керівником найбільшого у світі міжнародного дослідницького центру, в якому проводяться найскладніші ядерні дослідження й дослідження в царині фізики елементарних частинок, які за обсягами фінансування і сутністю не до снаги жодній національній програмі чи науковій установі. Недарма ж нині у CERN працює практично половина від усіх дослідників мікросвіту – приблизно 13000 фізиків, які представляють більше 500 наукових центрів і університетів різних країн, причому не лише Європи.

Саме Рольф-Дітер Хойер у 2012 році зробив історичне оголошення про експериментальне відкриття співробітниками CERN на Великому Адронному Колайдері бозона Хіггса, яке підтвердило теорію Браута-Енглера-Хіггса й стало одним з найбільших наукових відкриттів ХХІ ст. Бозон Хіггса – це елементарна частинка, що згідно зі Стандартною моделлю виникає внаслідок хіггсового механізму спонтанного порушення електрослабкої симетрії і наділяє масою інші елементарні частинки. Інакше кажучи, без бозона Хіггса жодна елементарна частинка не мала б маси, тобто не існував би й світ. Через це хіггсов бозон і називають інколи «частинкою Бога», або «Божественною частинкою».

Утім свою лекцію для київських політехніків, студентів інших київських вишів і школярів - членів Малої академії наук професор Хойер розпочав не з бозона Хіггса, а з розповіді про CERN і відкриття його співробітників. «CERN – яскравий приклад того, як Європа та її партнери можуть розвиватися, коли об’єднуються для досягнення певних спільних цілей», – наголосив він.

Думка про науку як про потужний об’єднуючий фактор і про те, що CERN є тим майданчиком, на якому наука напрацьовує навички спільної конструктивної діяльності для всього людства, червоною ниткою проходила крізь увесь виступ Рольфа-Дітера Хойера. Одним із позитивних прикладів практичного застосування результатів такої спільної діяльності, за його словами, стала адронна терапія, яку нині вважають найперспективнішим методом лікування злоякісних пухлин – вона вже дозволила повернути здоров’я більш як 100 тисячам людей. Звідси, до речі, витікало ще одне принципове положення, на якому акцентував увагу слухачів професор Хойер, – про те, що не можна розривати коло фундаментальних і прикладних досліджень, бо такий розрив неминуче призводить до втрати і фундаментальної, і прикладної науки.

Звичайно, розповів він і про принципи роботи Великого Адронного Колайдера, про організацію на його детекторі ATLAS експерименту з такою ж назвою, участь у якому беруть понад 3 000 фізиків та інженерів з 40 кран. На цьому детекторі науковці серед іншого досліджують нині й властивості бозона Хіггса, бо, як зауважив лектор, відкриття цієї елементарної частинки – то не остаточне відкриття і, відтак, не успішне завершення пошуків, а початок нової роботи з вивчення законів творення матерії.

Насамкінець професор Рольф-Дітер Хойер відповів на численні запитання слухачів. Вони цікавилися особливостями експериментів на Великому Адронному Колайдері, властивостями бозона Хіггса і навіть тим, що входило до кола обов’язків лектора, коли він очолював CERN.


[20.11.2017 | 14:30] Відкрита лекція відомого німецького вченого - Рольф-Дітер Хойера

20 листопада 2017 року в КПІ ім.Ігоря Сікорського відбудеться відкрита лекція відомого німецького вченого - Рольф-Дітер Хойера. В даний час він є президентом Німецького фізичного товариства, а також з листопада 2015 року - член Групи наукових консультантів високого рівня (High Level Group of Scientific Advisors - SAM), яка нещодавно була створена Європейською комісією.

Лекція запланована в рамках візиту Рольф-Дітер Хойера до України 20 та 21 листопада 2017 року за сприяння Малої академії наук.

Запрошуються всі зацікавлені.

Початок заходу: 14.30

Місце проведення заходу: зала засідань Вченої ради Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського».

Рольф-Дітер Хойер - видатний німецький фізик, народився 24 травня 1948 року в місті Болль в окрузі Штутгарта; з 2009 по 2015 рік очолював CERN (Європейську організацію з ядерних досліджень); з 2016 року президент Німецького фізичного товариства (Deutsche Physikalische Gesellschaft).

Рольф Хойер вивчав фізику в університеті Штутгарта, а в 1977 році отримав ступінь доктора філософії (PhD) в найстарішому і одному з найбільш престижних навчальних закладів Німеччини - Гейдельбергському університеті.

До 1983 року Рольф-Дітер Хойер працював в експерименті JADE (абревіатура країн-учасниць Японія, Німеччина, Англія) найбільшого в Німеччині дослідного центру DESY.

З 1984 по 1998 рік - співробітник ЦЕРНу в складі експерименту OPAL на Великому електронно-позитронному колайдері (LEP).

З 1994 по 1998 роки Рольф-Дітер Хойер очолював експеримент OPAL, в якому в той час брали участь близько 300 фізиків.

У 1998 році він став професором Гамбурзького університету.

У 2004 році – став директором по науково-дослідній роботі лабораторії DESY.

У 2009 році Рольф-Дітер Хойер змінив Робера Емара на посаді генерального директора CERN.

В даний час він є президентом Німецького фізичного товариства, а також з листопада 2015 року - член Групи наукових консультантів високого рівня (High Level Group of Scientific Advisors - SAM), який нещодавно був створений Європейською комісією.

Нагороди

  • 15 червня 2011 р. – почесний ступінь Університету Вікторії;
  • 19 липня 2011 р. – почесний доктор Ліверпульського університету;
  • 16 грудня 2011 року – почесний ступінь Університету Бірмінгема;
  • 13 червня 2012 р. – почесний ступінь Університету Глазго;
  • 12 листопада 2012 р. – присвоєно премію Едісона Вольта;
  • 5 грудня 2013 р. – присвоєно медаль Нільса Бор;
  • У травні 2015 року - удостоєний Великого Хреста 1-го класу німецького ордена "За заслуги";
  • У вересні 2015 р. – почесний доктор Белградського університету;
  • 22 листопада 2016 р. –нагороджений орденом Почесного легіону- найвищою нагородою у Франції.

В 2012 році професор Хойер зробив історичне оголошення про експериментальне відкриття бозона Хіггса в ЦЕРН, яке підтвердило теорію Браута-Енглера-Хіггса і стало одним з найбільших наукових відкриттів 21 ст.

Дата події