КПІ ім. Ігоря Сікорського 23 травня відвідали очільники Київського аграрного університету Національної академії аграрних наук України – в.о. ректора Олександр Никитюк і перша проректорка Олеся Линовицька (фото праворуч).

З гостями зустрілися ректор Київської політехніки Михайло Згуровський, проректор з наукової роботи Віталій Пасічник, директор Навчально-наукового комплексу "Світовий центр даних з геоінформатики та сталого розвитку" Костянтин Єфремов, декан факультету біотехнологій та біотехніки Тетяна Тодосійчук і завідувач лабораторії географічних інформаційних систем "Світового центру даних" Сергій Гапон (фото ліворуч).

Учасники зустрічі обговорили найперспективніші для обох вишів напрями можливої співпраці. Визначальним її напрямом у нинішніх воєнних умовах стане, безумовно, питання підвищення продовольчої безпеки країни – і як одного з важливих складників безпеки загальної, і як необхідної умови забезпечення зовнішньоекономічної діяльності нашої держави. Серед ймовірних проєктів, про які під час спілкування говорив Олександр Никитюк, – розгортання спільної діяльності в руслі, визначеному у Плані заходів  з реалізації  Стратегії зрошення та дренажу в Україні на період до 2030 року, затвердженому розпорядженням Кабінету міністрів України ще наприкінці 2020 року. Через низку об'єктивних і суб'єктивних причин більшість положень цього документа так і не була реалізованою. Але російська агресія, що призводить до стрімкої деградації потенціалу зрошувальних та дренажних систем в країні та руйнує екологічну безпеку національного сільськогосподарського виробництва, зробила необхідність роботи в цьому напрямі ще актуальнішою. Тому ця сфера потребує якнайшвидшого впровадження сучасних наукових та інженерних рішень за усіма визначеними Планом напрямами в більшості регіонів України, але, звісно, передусім на півдні нашої держави.

Про  напрацювання в галузі точного землеробства лабораторії географічних інформаційних систем та роботу її співробітників поінформував гостей Сергій Гапон, а про деякі наукові проєкти, над яким працюють науковці, викладачі та студенти факультету біотехнологій та біотехніки, що можуть бути цікавими для потенційних партнерів, розповіла Тетяна Тодосійчук.

Після обговорення Михайло Згуровський запропонував створити спільну групу представників обох вишів, які сформулюють завдання та напрями діяльності, – з урахуванням того, що вже зроблено в КПІ й може стати у пригоді у започаткуванні конкретних проєктів, а також намітити подальші кроки щодо їхньої реалізації.

Насамкінець учасники зустрічі домовилися підготувати меморандум, де буде сформульовано умови, напрями та форми спільної діяльності, підписати його та розпочати роботу. Отож документ підготовлено, він проходить останні погодження і невдовзі спільна діяльність нових партнерів стартуватиме. 

Довідково

 Створений 3 роки тому Київський аграрний університет Національної академії аграрних наук України (КАУ НААН) – це перший в Україні інноваційний заклад вищої освіти аграрного профілю, який передбачає дуальну форму здобуття вищої професійної освіти в аграрній сфері. Активна співпраця університету з Національною академією аграрних наук України, науково-дослідними установами Академії у регіонах, ефективними і соціально орієнтованими сільськогосподарськими підприємствами мережі НААН забезпечує високу якість освіти та можливість для ефективної інноваційної діяльності. Відтепер КАУ НААН співпрацюватиме і з КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Дмитро Стефанович

Київська політехніка провела зустріч з Київським аграрним університетом.

Планується спільне застосування біотехнології для розв'язання нагальних проблем: розмінування територій, боротьби із забрудненням ґрунтів і води, підвищення родючості земель.

Дата події