У Фізико-технічному інституті КПІ ім. Ігоря Сікорського відкрили навчальну «Лабораторію кібербезпеки автоматизованих систем керування» за підтримки Проєкту USAID Кібербезпека критично важливої інфраструктури України.

Нині Проєкт USAID Кібербезпека спрямовує свою діяльність на усунення вразливості у сфері кібербезпеки, допомагає розвивати кібербезпекову галузь і розбудовувати її фаховий потенціал в Україні. Підготовка спеціалістів з інформаційної та кібернетичної безпеки, лідером якої в Україні є КПІ, — важливий елемент формування кадрового резерву у галузі кібербезпеки.

На відкриття лабораторії завітала директорка Місії USAID в Україні Джулі Конен: «Агентство США з міжнародного розвитку інвестує в передове обладнання та програмне забезпечення для захисту критичної інфраструктури України. Це важливо, оскільки цифрова інфраструктура, яку боронять кіберфахівці, контролює життєво необхідні послуги: електро- та водопостачання, транспортні мережі. Надаючи практичний досвід роботи з цим обладнанням, ми забезпечуємо Україну та створюємо умови для підготовки спеціалістів з кібербезпеки, які можуть виявляти, нейтралізувати й попереджувати кібератаки на найважливіші системи України».

Джулі Конен

Найсучасніша «Лабораторія кібербезпеки автоматизованих систем керування» допоможе двомстам майбутнім і нинішнім операторам, відповідальним за критичну інфраструктуру, вдосконалити навички та знання для скорочення й усунення вразливостей в автоматизованих системах керування. Тепер це стає можливим, адже новостворена лабораторія фактично дублює середовище промислової системи управління, моделюючи  реальні ситуації у різних секторах, як-от: виробництво, водопостачання, комунальна сфера. Це полегшує проведення практичних експериментів і розширює можливості для навчання.

«Сьогодні такі спеціалісти вкрай потрібні на підприємствах різних галузей України. Тож новітня лабораторія та її обладнання допоможуть майбутнім фахівцям опанувати передові методи й рішення у сфері кібербезпеки з акцентом на оцінку вразливостей державних і приватних об’єктів критичної інфраструктури. А ще завдяки цій лабораторії в нашому університеті розроблятимуться окремі навчальні модулі в межах освітніх і сертифікатних програм», — зазначив ректор КПІ Анатолій Мельниченко.

До відкриття лабораторії також долучилися заступник міністра освіти з питань науки та інновацій Денис Курбатов, заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України Сергій Демедюк і голова Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України Юрій Мироненко. РНБО України та Держспецзв’язку сприятимуть залученню операторів критичної інфраструктури (ОКІ) до навчання кіберфахівців у Лабораторії кібербезпеки автоматизованих систем керування.

Заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України Сергій Демедюк наголосив, що  дефіцит кадрів у сфері кібербезпеки стає серйозним викликом для більшості країн світу, зокрема й для України. А особливо — в умовах постійних кібератак з боку Росії, спрямованих на дестабілізацію життєво важливих державних сфер. «Відкриття Лабораторії кібербезпеки в Київському політехнічному інституті є важливим кроком у подоланні цього виклику та зміцненні кіберстійкості України. Лабораторія надає можливості для підготовки фахівців, здатних ефективно протидіяти сучасним загрозам і забезпечувати надійний захист критичної інфраструктури країни».

Сергій Демедюк

«Я хочу щиро подякувати USAID, зокрема, за реалізацію такого масштабного проєкту, як „Кібербезпека критично важливої інфраструктури України“. Ми раді, що сьогодні на власні очі бачимо надсучасні системи, завдяки яким студенти зможуть на практиці, власноруч відчути, як разом злагоджено працює програмне забезпечення та автоматизована система об’єктів критичної інфраструктури», — зазначив голова Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України Юрій Мироненко.

Співпраця КПІ, РНБО України, Держспецзв’язку та USAID сприяє підготовці майбутніх фахівців із кібербезпеки, вдосконаленню  навичок та підвищенню компетенцій кіберфахівців з ОКІ для захисту автоматизованих систем керування від кібератак.

учасники церемонії
Дата події