Розроблений і виготовлений в КПІ ім. Ігоря Сікорського наносупутник "PolyITAN-HP-30" 3 січня 2023 року виведено на орбіту!

Це вже третій університетський наносупутник із серії  "PolyITAN", який було запущено в космос.

"PolyITAN-HP-30" – це наносупутник кубічної форми формату 2U (тобто такий, який складається з двох кубічних блоків 100х100х100 мм кожний) CubeSat. Загальна маса космічного апарата 1,97 кг. У його назві відображено місію, яку він виконуватиме: HP – це абревіатура англійських слів "Heat Pipes", що перекладається як "теплові труби".

У назві нового супутника КПІ є ще й цифра 30. Вона нагадує, що створено його було до 30-річчя Незалежності України.

Як і попередні космічні апарати КПІ, наносупутник "PolyITAN-НР-30" 2U CubeSat розробила, виготовила і підготувала до космічного старту група науковців, студентів і аспірантів кількох факультетів і навчально-наукових інститутів університету під керівництвом Бориса Рассамакіна в межах Космічної програми університету. 

Пряма трансляція запуску наносупутника PolyITAN-НР-30 в  Ситуаційному центрі КПІ

Корисним навантаженням наносупутника, яке забезпечуватиме виконання його місії, є підсистема теплового регулювання локального джерела тепла (ним є електронні плати управління, радіоканалів та інші елементи підсистем апарата) на основі алюмінієвої мініатюрної теплової труби. Такі підсистеми вкрай необхідні в умовах космічного польоту – вони запобігають перегріву і виходу з ладу елементів супутників. Тож завдання, яке має виконувати на орбіті "PolyITAN-HP-30", – дослідження ефективності теплових труб як основного елемента систем термостабілізації космічних апаратів. Тобто, під час польоту перевірятиметься вплив факторів космічного простору та мікрогравітації (фактично, невагомості) на ресурс і робочі характеристики мінітеплових труб (МТТ). Інакше кажучи, вивчатиметься вплив процесів деградації таких труб (через розкладання теплоносія, корозію матеріалів, термоудари) на їхні теплотехнічні характеристики – термічний опір, здатність до теплопередачі, ресурс тощо при комплексному впливі радіації, ультрафіолетового опромінення, мікрогравітації та дуже значних коливань зовнішньої температури – достатньо сказати, що апарат розрахований на роботу в діапазоні температур навколишнього середовища від -55 °C до +85 °C! Контроль ресурсу та робочих характеристик МТТ виконуватиметься за допомогою показань восьми датчиків температури, які передаватимуться до наземного університетського центру керування польотом і там оброблятимуться.

Серед інших завдань "PolyITAN-HP-30" – дослідження роботи сонячних датчиків розробки КПІ, GPS/Глонасс-приймача, перспективних магнітометрів, гіроскопів, електромагнітів та маховика в системі орієнтації та стабілізації в космічному просторі, а також тестування роботи нового програмного забезпечення для управління супутниковими системами наносупутника "PolyITAN-НР-30" 2U CubeSat та отримання від нього телеметрії наземною станцією керування місії.

Планується, що весь експеримент проводитиметься впродовж 2023 – 2024 років.

Таким чином, супутник складається з п'яти підсистем: обробки даних, визначення орієнтації, стабілізації та навігації, електроживлення, зв'язку, теплової підсистеми. Усі модулі, розроблені при створенні "PolyITAN-HP-30", можуть бути використані й в інших наносупутниках.

Інтерв`ю з членами команди розробників наносупутника

Після серії випробувань і доводок наносупутник "PolyITAN-HP-30" 24 жовтня минулого року було розміщено у пристрої розгортання "FM Quadpack" фірми "ISIS" (Нідерланди), а згодом упаковано у захищений транспортний контейнер і доставлено для інтеграції до ракети-носія "Falcon-9" компанії "SpaceX" на мис Канаверал (Флорида, США). Все це стало можливим завдяки спонсорській допомозі компанії "Боїнг Україна" та підтримці Технічного університету Делфт (Нідерланди). При цьому вирішити питання логістики та експорту допомогло університетові Державне космічне агентство України. А загалом побудова супутника фінансувалася за рахунок бюджетних коштів, які надавало Міністерство освіти і науки України в межах реалізації проєктів-переможців і розробок з відповідної тематики конкурсів наукових досліджень і договору базового фінансування.

Запуск наносупутника можна було спостерігати у прямому ефірі. Ракета-носій стартувала 3 січня о 16:56 за київським часом у рамках місії "Transporte-6", яка мала вивести на навколоземну орбіту 114 супутників, і серед них  – "PolyITAN-HP-30".  О 18:01 точно за графіком університетський наносупутник відділився від носія. В КПІ трансляцію запуску було організовано в університетському Ситуаційному центрі, де все, що відбувалося за тисячі кілометрів від Києва і демонструвалося на великому екрані, відразу коментували члени команди розробників. Також вони давали пояснення щодо конструкції та елементів супутника.

PolyITAN-НР-30

"У цьому році до 125-річчя КПІ ми плануємо вивести в космос ще два супутники: "PolyITAN-3PUT" (спільно з Познанською політехнікою) і "PolyITAN-12U". Функціонал обох – дистанційне зондування Землі з роздільною здатністю відповідно 12-20 метрів і 2-4 метри. Тут ми хочемо допомагати державі в цій компоненті досліджень", – розповів після успішного відділення супутника від транспортного контейнеру і його виходу на орбіту ректор Михайло Згуровський.

Надалі, за його словами, заплановано завершення виготовлення і спільний з Інститутом ботаніки ім. М. Г. Холодного НАН України запуск наносупутника "PolyITAN-БіО" для дослідження розвитку рослин у космосі; супутника  "ГРАВІСАТ" – з метою визначення параметрів космічної погоди, знати які потрібно для прогнозування землетрусів, повеней та інших стихійних лих. Також триває робота над угрупованням мікросупутників для дистанційного зондування Землі з роздільною здатністю у пів метра, створення якого дозволить Україні відмовитися від купівлі космічних знімків нашої території з космосу в інших країн тощо. 

…За більш ніж 10 років роботи над створенням нано- і мікросупутників КПІ вийшов у цій сфері на лідерські позиції в Україні. Запуск третього університетського наносупутника – чергове тому свідчення. Отож, попри бажання ворога шкодити нам в усьому й всі складнощі  воєнного часу, далі буде…

Дмитро Стефанович

PolyITAN-HP-30 виходить на орбіту

Уже за кілька днів черговий КПІшний наносупутник PolyITAN-HP-30 запустять на орбіту!

Він успішно інтегрований до пускового контейнера. На орбіту його виведе ракета Falcon-9 компанії SpaceX.

‼️ Запуск планується 3 січня 2023 року о 16:55 за київським часом з мису Канаверал (США).

🎥 Долучайтеся до прямої трансляції на КПІмедіа 3 січня 2023 року о 16:00.

Дата події