🇺🇦 Шановні київські політехніки! Минув один з найдраматичніших років в історії нашого народу. Війна корінним чином змінила життя людей в країні й роботу нашого Університету.

Для київських політехніків це рік напруженої праці в умовах воєнного стану, рік важких людських втрат, рік консолідації та гуртування навколо всебічної допомоги ЗСУ. Нині у лавах захисників Вітчизни понад двісті київських політехніків, двадцять два з яких протягом цього року віддали своє життя за свободу і незалежність України.

Вже на другий день війни, 25 лютого 2022 року, в КПІ було створено Оперативний та Гуманітарний штаби. Вони підтримували життєдіяльність, безпеку та функціювання Університету. Важливу роль відіграли «Фонд підтримки КПІ» та Благодійний фонд підтримки Збройних Сил України «Київський політехнік». За рахунок цих фондів здійснювалася всебічна допомога ЗСУ і вирішувалися головні питання життєдіяльності Університету.

Після закінчення гарячої фази подій у місті Києві в КПІ з 22 березня було відновлено діяльність Університету за усіма напрямами. У встановлені терміни й у повному обсязі успішно проведено атестацію і випуск здобувачів вищої освіти за ступенями бакалавр (3811 осіб) і магістр (1300 осіб).

У результаті вступної компанії 2022 року Університет став найбільшим виконавцем державного замовлення серед усіх закладів вищої освіти України. Його склад поповнився більш ніж вісьма тисячами здобувачів вищої освіти усіх рівнів, тобто на загал були досягнуті показники 2021 року.

Розвиток науки та інновацій у КПІ було спрямовано на вирішення актуальних запитів оборонно-промислового комплексу країни та на започаткування повоєнної програми інноваційної трансформації України. Зокрема, в рамках космічної програми Університету 3 січня 2023 року було виведено в космос апарат PolyITAN-НР-30. Завершується створення наносупутників PolyITAN-3-PUT і PolyITAN-12U.

Маємо пишатися нашими студентами, які вірять в Україну і стали на її захист. Якраз такі студенти з перших днів війни самоорганізувалася в територіальну оборону КПІ. Вони будували барикади на території університету і Солом’янського району, чергували на блокпостах як у своєму районі, так і в інших небезпечних куточках Києва. Після закінчення гарячої фази подій в Києві ці студенти добровільно продовжили виконувати багато інших важливих університетських справ.

В цілому, в умовах воєнного стану, Університет продовжував стабільно працювати за усіма напрямами своєї діяльності. Він в повному обсязі виконав державне замовлення на підготовку кадрів, здійснив широкий комплекс заходів, спрямованих на підтримку ЗСУ, вирішив усі покладені на нього завдання. Київські політехніки вірять в Перемогу України й роблять усе можливе для її наближення.

Слава Україні, слава її Збройним Силам!

Ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського Михайло Згуровський

Дата події