В Україні розпочинається вступна кампанія. КПІ ім. Ігоря Сікорського чекає на своїх абітурієнтів.

Обираючи заклад вищої освіти для подальшого навчання, абітурієнти та їхні батьки обов'язково звертають увагу на його репутацію. Репутація ж вишу безпосередньо пов'язана з тим, чи не заплямовано його ім'я корупційними скандалами. Тож забезпечення прозорості і чистоти діяльності будь-якого університету має першочергове значення. Тим більше, що в умовах воєнного стану важливість завдань, які виконують заклади вищої освіти, зростає, адже це підготовка фахівців для відбудови України.

У КПІ ім. Ігоря Сікорського значну роль у боротьбі з можливими проявами корупції відіграє робота, яка координується Національним агентством з питань запобігання корупції. А представляє в нас це агентство уповноважена особа з питань запобігання та виявлення корупції в КПІ Яна Цимбаленко. На прохання "КП" вона розповіла, як організовано в університеті цю роботу.

- Яким чином здійснюється антикорупційна робота в університеті та які основні завдання стоять перед уповноваженою особою з питань запобігання та протидії корупції?

- Робота із запобігання та виявлення корупції в КПІ ім. Ігоря Сікорського ґрунтується на вимогах Закону України "Про запобігання корупції" та приписах Національного агентства із запобігання корупції (далі – НАЗК). Це, насамперед, превентивна робота з питань запобігання корупційним проявам, яка полягає в просвітницькій діяльності.

Отож  щороку  в  КПІ ім. Ігоря Сікорського посадові особи проходять онлайн-навчання з питань запобігання корупції. Зокрема, наприкінці 2021 року було проведено онлайн консультативний семінар із запобігання конфлікту інтересів у діяльності посадових осіб університету.

Окрім того, суб'єктам декларування надаються консультації щодо проходження процедури декларування з урахуванням її особливостей під час воєнного стану.

На запит студентів та працівників для них проводиться роз'яснювальна робота щодо положень антикорупційного законодавства.

Для повідомлень про можливі прояви корупції або пов'язаних з корупцією правопорушень в університеті діють захищені внутрішні канали для повідомлень про виявлені порушення антикорупційного законодавства та електронна скринька anticor@kpi.ua, на яку будь-який викладач чи студент може звернутися з відповідною інформацією. 

Понад те, на постійній основі в університеті проходить анонімне опитування студентів і працівників з питань доброчесності та запобігання корупції. Їхні відповіді дають змогу аналізувати інформацію та в подальшому вживати необхідних заходів.

- З якими найтиповішими порушеннями антикорупційного законодавства  вам доводилося зустрічатися?

- Аналіз звернень, які надходять від студентів та працівників, свідчить: найчастіше це прохання про консультування щодо конфлікту інтересів і питань, що стосуються викладацької етики та доброчесності під час написання творчих та наукових робіт та інше.

Якщо говорити про виявлення та розгляд питань щодо оцінки корупційних ризиків в університеті, то в нас діє громадська комісія з оцінки корупційних ризиків. Її створено на підставі Закону України "Про запобігання корупції". Комісія працює на постійній основі та розглядає питання оцінки корупційних ризиків у діяльності університету і надає адміністрації пропозиції щодо їхнього подолання. Такі пропозиції опрацьовуються керівниками підрозділів у поточному порядку впродовж рекомендованого комісією терміну.

- А чи можна взагалі позбавитися корупції чи, хоча б, запобігти її проявам в університеті?

- На мій погляд, це повинно бути метою кожного учасника освітнього процесу. Не можна говорити про те, що корупція – це лише зловживання з боку посадових осіб. Ні, корупція – це явище, яке існує всередині суспільства або окремих його ланок. Корупція – не тільки у вчинках, корупція – у думках. Суспільство створює правила для комфортного співіснування кожного його члена. Порушення таких правил або зловживання наданими повноваженнями з управління суспільством – це початок  "кінця". Наявність подвійних стандартів, приховування інформації та кумівство – це крок назустріч безодні.

Але не тільки.  Це ще й байдуже ставлення до порушень правил, встановлених у державі та суспільстві, а також толерантне ставлення до будь-яких проявів недоброчесності.

Що ж стосується викоренення корупції та подолання недоброчесності в університеті, то можу стверджувати, що головним інструментом для цього є чесна, наполеглива та професійна праця кожного члена КПІшної спільноти. Причому мова має йти не тільки про працівників КПІ, але й про  здобувачів вищої освіти.

Не останнім фактором запобігання корупції є довіра та повага всіх учасників освітнього процесу одне до одного. Такі відносини повинні будуватися на розумінні того, що всі ми робимо спільну справу – забезпечуємо підготовку нового покоління інженерів різного фаху, управлінців  та інших фахівців, яких уже тепер потребує наша держава.

Це дуже важливо, бо недоброчесні відносини спричиняють продукування і поширення різноманітних фейків, фальсифікацій, імітацію боротьби з корупцією та створення толерантного ставлення або байдужості до неї з боку частини працівників і студентів.

Тому лише прозора діяльність університету та його адміністрації дає змогу залучити до навчання в нас кращих з найкращих молодих людей, мотивованих та рішучих, відвертих та талановитих – усіх тих, хто будуватиме наше майбутнє!

Як колись сказала колишня прем'єр-міністр Ізраїлю та киянка за місцем народження Голда Меїр: "Якщо ви хочете побудувати ту країну, в яку будуть повертатися її сини і доньки, якщо ви хочете побудувати ту країну, з якої будуть виїжджати тільки в сезон відпусток, в якій не буде відчуття страху за майбутнє, то зробіть всього лише два кроки:

1. Прирівняйте корупцію до зради Батьківщині, а корупціонерів – до зрадників, аж до сьомого коліна.

2. Зробіть три професії найбільш високооплачуваними і престижними. Це військові, лікарі та вчителі.

І найголовніше – працюйте, працюйте і працюйте. Тому що ніхто, крім вас, не захистить вас, не нагодує вас, крім вас самих, і ваша країна потрібна тільки вам і більше нікому.

Коли це стане не просто словами чи простим лозунгом, а стане способом вашого життя, – це означатиме, що ви досягли свого".

НАЗК Офіс генпрокурора НАБУ



офіс доброчесності НАЗК