У 18-му корпусі КПІ ім. Ігоря Сікорського урочисто відкрито меморіальну дошку на честь студента НН ММІ Юрія Артюха, який добровільно пішов захищати Батьківщину і загинув 21 серпня 2014 р. під час антитерористичної операції на сході України, та меморіальну дошку на честь інженера кафедри інформаційних систем та технологій ФІОТ Олега Задорожного, загиблого після повномасштабного вторгнення росії в Україну 30 травня 2022 р. на Ізюмському напрямку.

Тепер усіх, хто заходить до корпусу, зустрічають три меморіальні дошки, адже першу – Герою України, Герою Небесної Сотні Сергію Бондареву, який загинув у Києві 18 лютого 2014 року, було відкрито  ще в 2015 році. 

У церемонії відкриття меморіальних дошок взяли участь працівники університету, студенти, родичі загиблих. У своїх виступах присутні на відкритті політехніки і родичі згадували полеглих захисників Вітчизни, висловлювали вдячність за виявлену мужність на фронті, стверджували, що пам'ять про них буде збережена назавжди.

Відкриття дошок відбулося 19 жовтня. А за кілька днів до цієї події, напередодні Дня захисників і захисниць Вітчизни, в університеті біля  Храму Святителя Миколая Чудотворця відбулося вшанування пам'яті київських політехніків, які віддали своє життя за волю і незалежність України у війні з російськими окупантами.

Того дня, відкриваючи мітинг пам'яті, ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського академік НАН України Михайло Згуровський відзначав: "З перших днів повномасштабної агресії понад 200 київських політехніків стали на захист Батьківщини в лавах ЗСУ, територіальної оборони. На превеликий жаль, уже 16 наших випускників, працівників і студентів загинули від початку повномасштабної агресії. Ще 14 політехніків віддали своє життя за свободу і незалежність України починаючи з Майдану, Революції гідності і протягом восьми років війни на Донбасі. Імена частини з них викарбувані на граніті, іншим героям свого часу також будуть присвячені пам'ятники та меморіальні дошки. Ми завжди пам'ятатимемо своїх героїв…"

Викладачі, співробітники і студенти КПІ поклали квіти до стели загиблим захисникам України, які навчалися і працювали в університеті, а також до пам'ятника Героям Небесної Сотні та вшанували їхню пам'ять хвилиною мовчання. У вшануванні полеглих воїнів також узяли участь батьки випускника КПІ Андрія Єременка, який воював на сході України і загинув у серпні 2014 року.

Слід додати, що серед згаданих ректором 16 полеглих політехніків є імена, які стали відомими редакції нещодавно, і раніше ми про них не писали. Це – доцент РТФ В'ячеслав Бичковський, керівник студентського клубу англійської мови Джиммі Гіл і випускник НН ВПІ Володимир Нітичук.

Вічна і світла пам'ять полеглим захисникам України!

Юрій Артюх навчався в КПІ на механіко-машинобудівному факультеті. Ще 2014 року добровольцем пішов воювати. Був переконаний, що бойові дії потрібно зупинити на сході країни.

Олег Задорожний — інженер кафедри інформаційних систем та технологій ФІОТ, за військовим фахом — артилерист. З початку повномасштабного вторгнення був призваний до лав ЗСУ. Захищав Україну на Харківському напрямку.

Дата події